"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

3 duurzame alternatieven voor jouw kleine en grote wasjes!

door Malon Tolenaars op September 01, 2020

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar een duurzaam alternatief voor wasmiddel? Ook wij vonden het een poos geleden tijd worden voor een stap in de goede richting en zijn de wondere wereld ingedoken van de natuurlijke schoonmaak. Tijd om onze tips te delen en geen zorgen, niks ingewikkelds of tijdrovend, kind kan de was doen!

Tijd voor actie!

Anno “twintig-twintig” weten we inmiddels wel dat veel wasmiddelen uit de supermarkt chemische bestanddelen bevatten en we onszelf en het milieu met dit onnatuurlijke goedje wekelijks bevuilen. Een geïrriteerde huid en een hormoonhuishouding die hard moet werken om in balans te blijven is voor niemand fijn, dus tijd voor actie! De bewustwordingsfase laten we achter ons, maar hoe nu verder? Waar te beginnen en welke opties zijn er eigenlijk? De natuur heeft gelukkig veel te bieden, zo ook op het gebied van wassen. Hieronder vindt je een drietal mogelijkheden waarmee je zonder zorgen aan de slag kan en je de natuur evenals je huid ontziet van schade.

 

Baking Soda

Baking soda wordt ook wel aangeduid als natriumbicarbonaat en/of dubbelkoolzure soda en is een witte, kristal achtige stof die in ons eigen lichaam in grote hoeveelheden wordt geproduceerd door de alvleesklier. Een natuurlijk middel die zowel op het gebied van schoonmaak, als voeding en verzorging onmisbaar blijkt.

Een goede eerste stap richting het verduurzamen van je wasjes is het verminderen van je huidige wasmiddel en aanvullen met een aantal scheppen baking soda. Denk ongeveer aan de verhouding 50/50. Baking soda is een topper op het gebied van schoonmaken en zal dus in no time je wasgoed ontdoen van vuil en nare geurtjes. Baking soda wordt ook wel zuiveringszout genoemd, waar de naam zijn krachtige eigenschappen al verraad!

Recept

 • 1/2 deel vloeibaar wasmiddel
 • 1/2 deel soda

Voor een extra zacht resultaat kan je in het vakje voor de wasverzachter een flinke scheut natuurazijn gieten. Mocht je het stiekem altijd voor de geur toevoegen ipv de zachtheid, doen enkele druppels van je favoriete essentiële olie wonderen. Meng de natuurazijn met de essentiële olie en je was komt er gegarandeerd heerlijk ruikend uit!

Vlekken
Aan hardnekkige vlekken zul je misschien iets meer aandacht moeten besteden, maar ook hiervoor is baking soda je beste vriend. Maak met soda en water een soort pasta, die je vervolgens op de te bestrijden vlek inmasseert. Even laten intrekken en vervolgens meewassen met de rest.

Let op! Soda kan een iets blekend effect hebben, waardoor deze manier vooral aan te raden is voor de witte was.

Wasnoten

Wasnoten zijn de noten die aan de Sapindus Mukorossi boom groeien. In de schaal van deze natuurlijke noot zit het bestanddeel saponine, dat nadat het in contact is geweest met water, als zeep gebruikt kan worden. Na de rijping worden ze geplukt en in de buitenlucht gedroogd. Vervolgens worden ze gekraakt, waar de harde kern wordt verwijderd. Hierna zijn de schillen al klaar voor gebruik. Geen extra toevoegingen dus en 100% natuurlijk.

Om de noten te gebruiken voor in jouw wasmachine, plaats je ongeveer 5 noten in een klein katoenen waszakje. Knoop hem goed dicht en leg hem tussen je wasgoed. Breng enkele druppels van een etherische olie aan op het zakje voor een lekkere geur. Wasverzachter heb je niet meer nodig, want alleen de noten zorgen al voor aangenaam zacht wasgoed.

Mocht je het toch fijner vinden om een vloeibaar wasmiddel te gebruiken, dan kan je ook op grotere “schaal” een sopje maken, dat vervolgens maximaal twee weken in de koelkast of zelfs een stuk langer in de vriezer bewaard kan blijven.

Recept

 • 100/150 gram noten
 • 1 liter water
 • 12 druppels etherische olie optioneel
 • Blender
 • Glazen fles
 • Zeef

Gooi de noten en het water bij elkaar in een blender en mix totdat het licht begint te schuimen en het water een bruine kleur krijgt. Zeef boven een glazen fles, zodat je een gladde vloeistof overhoudt. Voeg hier eventueel nog enkele druppels etherische olie aan toe en schud zachtjes. Et voila, jouw zelfgemaakte vloeibare reiniger is klaar voor gebruik.

Aleppo Zeep

Aleppo zeep is één van de oudste schoonheidsproducten ter wereld en is genoemd naar de plaats Aleppo in Syrië, waar de zeep oorspronkelijk vandaan komt. Hier wordt vandaag de dag nog altijd volgens eeuwenoude traditie zeep gemaakt die over veel goede eigenschappen beschikt. Dankzij de milde reiniging is de Aleppo zeep namelijk geschikt voor de meest gevoelige huid en dus perfect voor jouw eigen gemaakte wasmiddel.

Recept

 • 16 gram Aleppo zeep 100%
 • 1 liter water
 • 12 druppels essentiële olie optioneel
 • Pan
 • Weegschaal
 • Rasp
 • Glazen of hergebruikte fles
 • Trechter

Om te beginnen rasp je de Aleppo zeep met een grove keukenrasp boven een schaaltje. Zet vervolgens 250ml water op het vuur en voeg hier de zeepvlokken aan toe. Breng aan de kook en zorg dat alle zeepvlokken goed oplossen in het water. De overige 750ml water kan je er hierna bijgieten, zodat er een dunne, vloeibare substantie ontstaat. Het wasmiddel is wellicht wat dunner dan je gewend bent, maar geen zorgen, na het afkoelen dikt het nog iets in. Trek voor het afkoelen enkele uren uit. Het toevoegen van een essentiële olie doe je op het laatst, zodat alle waardevolle stoffen behouden blijven. Schenk de zeep over in de fles en je wasmiddel is klaar voor gebruik! 

Ik ben heel benieuwd of je met één van deze recepten aan de slag gaat en zo ja, laat vooral een reactie achter met je ervaringen of deel je eigen recept op onze pagina!

REAGEREN
TERUG NAAR BOVEN