Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Het verschil tussen draagolien en essentiele olien

Het verschil tussen draagoliën en essentiële oliën

Ze hebben het woord "olie" gemeen, maar zijn heel verschillend. Beide komen ze voort uit planten, zaden en vruchten en brengen ze bijzondere huideigenschappen met zich mee. Wat zijn de verschillen tussen deze oliën? En hoe worden ze gebruikt?

Wat is een draagolie?

Je hebt het misschien al eens gehoord in de natuurlijke cosmeticakringen of gelezen op onze website. Een draagolie, of in het Engels Carrier Oil. Maar wat is het eigenlijk?

Kort gezegd is een draagolie een vaste olie. Ze worden "vast" genoemd omdat ze niet vervliegen en op de huid blijven liggen. Plantaardige oliën worden in natuurlijke cosmetica ook wel draagoliën genoemd omdat ze gebruikt worden om andere elementen in een eindproduct te "dragen". Oftewel, een essentiële olie die gecombineerd wordt met een draagolie zal beter door de huid worden opgenomen dan een essentiële olie op zichzelf.

Maar essentiële oliën zijn toch ook oliën?

Heel begrijpelijk dat deze twee door elkaar worden gehaald, in het woord staat immers bij beide, olie. Het verschil is eigenlijk heel simpel. Draagoliën zijn vaste, en essentiële oliën zijn vluchtige oliën. In andere woorden: vaste oliën blijven op de huid liggen en essentiële oliën vervliegen. Simpel toch?

Experiment: Doe eens een druppel essentiële olie op de palm van je ene hand en een druppel olijfolie op de palm van je andere hand. Zie je het verschil? Voel je het verschil?

Je zult zien dat de olijfolie een glibberig laagje op je hand achterlaat en niet zo snel intrekt. De essentiële olie zal vervliegen en laat geen laagje achter. Ik snap dat het soms moeilijk is om die twee te onderscheiden. Daarom heb ik onderstaande tabel gemaakt voor je om de duidelijke verschillen aan te tonen.

Het verschil tussen een Draagolie en Essentiële olie

In onderstaande tabel zie je een samenvatting van het verschil tussen een Draagolie en Essentiële olie.

Viscositeit zou je kunnen omschrijven als dikte of stroperigheid. Water is bijvoorbeeld een vloeistof met een lage viscositeit. En honing is een vloeistof met een hoge viscositeit.

Vluchtigheid is een scheikundige term die aanduid in welke mate de vloeistof verdampt.

Geschreven door: Malou Hofmann

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant