Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Rozenbottelolie de natuurlijke retinol

Rozenbottelolie: de natuurlijke retinol

Rozenbottelolie wordt ook wel de natuurlijke retinol genoemd. Retinol is een afgeleide van vitamine A en is een ingrediënt dat je veel terugziet in cosmetica om huidveroudering tegen te gaan. Veel producten om fijne lijntjes te verminderen bevatten retinol. In deze blog lees je meer over deze natuurlijke retinol.

Vormen van vitamine A

Retinoïden is de verzamelnaam voor verschillende vormen van Vitamine A. Dit kennen we allemaal als het ingrediënten tegen huidveroudering. De twee bekendste vormen zijn tretinoïne, ook wel vitamine A zuur, en retinol. Vitamine A zuur kun je enkel op recept bij de huisarts verkrijgen. Retinol is een ingrediënt dat je in veel (anti-aging) cosmetica terugziet. Rozenbottelolie wordt ook wel de natuurlijke retinol genoemd.

Wat is Rozenbottelolie?

Rozenbottelolie, ook wel Rosehip oil, is een olie die gewonnen wordt uit Rozenbottels. Dit zijn de vruchten van een rozenstruik (Rosa Canina, ook wel hondsroos) en deze bevatten tientallen kleine wit-gele Rozenbottel olie zaadjes. Hieruit wordt deze ollie verkregen. De koudgeperste en ongeraffineerde rozenbottelolie is gelig tot oranjerood van kleur. Dit is afhankelijk van de persing. Let op: Rozenbottelolie kan tijdelijk een oranje-rode gloed geven op de huid en afgeven op kleding of beddegoed.

De voedingswaarden van Rozenbottelolie

Rozenbottelolie is van nature rijk aan vitaminen (E) en mineralen, essentiële vetzuren en bètacaroteen. Essentiële vetzuren helpen onze huid herstellen en repareren. Wel is de olie hierdoor gevoeliger voor oxidatie. Je kunt Rozenbottelolie daarom het beste bewaren op een koele plek of mengen met een draagolie om de houdbaarheid te verlengen. Bètacaroteen (provitamine A) heeft een goede antioxidante werking en helpt de huid dan ook te beschermen tegen vrije radicalen en gaat vroegtijdige huidveroudering tegen. BetacarDaarnaast bevat Rozenbottelolie Trans-retinoïnezuur.

Reageert het net als retinol?

Trans-retinoïnezuur it is een natuurlijke voorloper van vitamine A. Het heeft dan ook een vergelijkbare werking met Vitamine A (tretinoïne), maar dan zonder de bijwerkingen zoals irritatie en lichtgevoeligheid. Het zorgt voor herstel en regeneratie van (beschadigd) weefsel. Wel moet hierbij vermeld worden dat trans-retinolzuur alleen voorkomt in koudgeperste Rozenbottelolie. Niet in Rozenbottelolie uit warme persing of olie dat met een oplosmiddel is geëxtraheerd. Het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Hierdoor wordt de huid steviger en helpt de olie fijne lijntjes te voorkomen en verminderen. Ook zorgt het voor een egalere huid.

Zo gebruik je Rozenbottelolie

Littekens

Rozenbottelolie kan gebruikt worden als verzorging van littekens. Dit kunnen verse of juist al wat oudere littekens zijn. Rozenbottelolie zorgt voor huidherstel, hydratatie en verbetert de elasticiteit. Ook bij striae kun je deze olie inzetten.

Huidverzorging

Als huidverzorging is Rozenbottelolie een fantastisch ingrediënt. Vooral voor de rijpere huid. Rozenbottelolie hydrateert de huid, verbetert de elasticiteit en vermindert fijne lijntjes. Je kunt Rozenbottelolie puur op de huid gebruiken of nog beter mengen met een draagolie.

Literatuur

Concha, J. et al – Effect of Rosehip extraction process on oil and defatted meal physicochemical properties
Journal of the American Oil Chemists’ Society 2006; 83 (9): 771 – 775    

Pareja, B., Kehl, H. – Contribution to the identification of Rosa aff. rubiginosa L. oil Rose Active
Ann. Real Acad Farm 1990: 56; 283 – 294 

Phetcharat, L., Wongsuphasawat, K., Winther, K. The effectiveness of a standardized rose hip powder, containing seeds and shells of Rosa canina, on cell longevity, skin wrinkles, moisture, and elasticity. Clin Interv Aging. 2015; 10: 1849–1856.

Boek: Modern Cosmetics: ingredients of natural origin.

Geschreven door: Helena Laarman

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant