10.000+ Bestellingen Verzonden • Gratis verzending vanaf €35 • Binnen 24 uur verzonden • Beoordeeld met een 9.1 • Bel ons: 030-2271998

10.000+ Bestellingen Verzonden • Gratis verzending vanaf €35 • Binnen 24 uur verzonden • Beoordeeld met een 9.1 • Bel ons: 030-2271998

CASTOR OLIE

Lees verder en ontdek meer over deze wonderolie

Castor olie is een plantaardige olie die wordt verkregen uit de noten van de castor plant (Ricinus communis). De plant groeit inmiddels in (sub)tropische gebieden over de hele wereld, maar vindt z’n oorsprong in Afrika en India. Castor olie staat ook bekend onder de naam ‘wonderolie’, omdat de olie voor zo ontzettend veel uiteenlopende doeleinden te gebruiken is. De plant kan in tropische gebieden uitgroeien tot wel 13 meter, waardoor de naam van de plant ook wel ‘wonderboom’ is.

Castor olie wordt al duizenden jaren gebruikt voor medische doeleinden; er zijn medische beschrijvingen gevonden over het gebruik van de olie bij oogirritatie in oud Egyptische teksten die terug gaan naar 1500 v.C. In India werd de olie al in 2000 v.C. aangeschreven als effectief laxeermiddel. Ook de beauty-eigenschappen van deze rijke olie waren destijds al bekend, aangezien castor olie ook veel beschreven werd voor het gebruik in gezichtsolie.

Afkomstig uit:
Kleur:Kleurloos tot lichtgeel
Geur:Licht nootachtig
Structuur:Dik, stroperig
Type:Olie

Belangrijke eigenschappen

Uiterlijk

Castor olie is een olie met een hoge viscositeit, wat betekent dat de olie vrij dik is. De kleur varieert van kleurloos tot lichtgeel en heeft een wat vreemde, nootachtige geur.

Er bestaat ook zwarte castor olie, deze olie is zwart doordat de noten eerst lang geroosterd worden en ook asdeeltjes van het roosteren verwerkt worden in de olie

Ricinolzuur

Een bijzondere eigenschap van castor olie is het hoge gehalte, tot wel 90%, aan ricinolzuur. Dit vetzuur heeft sterk pijnstillende en antimicrobiële eigenschappen en werkt effectief tegen bacteriële en schimmelinfecties.

Ook brengt ricinolzuur de stroom van lymfvocht op gang, waardoor het de afvoer van afvalstoffen bevordert en zo het immuunsysteem ondersteunt. Castor olie helpt – ook bij alleen uitwendig gebruik – zelfs de thymus, een klier die zich in de borst bevindt, meer T-lymfocyten (een type witte bloedcel die een belangrijke rol speelt in ons immuunsysteem) aan te maken. 

Haargroei

De misschien wel meest bekende eigenschap van castor olie is dat het de haargroei bevordert. En dat niet alleen, je haar wordt er ook dikker en sterker van. Dit geldt ook voor wimpers en wenkbrauwen, waar de olie gebruikt kan worden als groeiserum.

De reden dat castor olie haargroei bevordert is dat het de doorbloeding in de huid sterk stimuleert, wat resulteert in beter doorbloedde haarzakjes, die daardoor sneller en effectiever nieuw haarweefsel produceren. Door de antimicrobiële eigenschappen van castor olie worden schimmels op de hoofdhuid die verminderde haargroei en roos veroorzaken bestreden.

toepassingen en werking

De toepassingsmogelijkheden voor castor olie zijn eindeloos. Het is een allround olie die overal op het lichaam te gebruiken is.
Castor olie is een dikke, voedende olie die goed gebruikt kan worden als moisturizer. Door de hoge viscositeit blijft de olie goed op de huid zitten en hydrateert de huid op die manier langdurig en intensief. Dit helpt je huid gezond en soepel te houden en voorkomt vochtverlies uit de bovenste huidlagen.

Door de hydraterende eigenschappen beschermt castor olie ook, samen met het feit dat het de aanmaak van collageen en elastine stimuleert, de huid tegen (vroegtijdige) huidveroudering. De verbeterde huiddoorbloeding helpt afvalstoffen sneller af te voeren en voedingsstoffen naar het huidoppervlak te transporteren, waardoor je huid er gezonder en jeugdiger uit ziet.

(Zwangerschaps)striae kan met castor olie voorkomen of vervaagd worden. Doordat het je huid soepel houdt en de doorbloeding stimuleert, wordt de vorming van littekenweefsel geminimaliseerd en bestaand littekenweefsel hersteld.

Bij een droge huid, eczeem, psoriasis en andere huidproblemen is castor olie ook een effectief hulpmiddel; het bestrijdt niet alleen de infecties van de huid, maar ondersteunt ook een gezonde huidconditie, waardoor klachten snel kunnen verminderen.

De ontstekingsremmende werking van castor olie maken het ook een effectieve olie bij het behandelen en voorkomen van acne. De olie lost vuil en talg op in de poriën, bestrijdt ontstekingen en helpt zo de vorming van nieuwe acne te voorkomen. Door het ook aan te brengen op puistjes die aan het genezen zijn zorg je dat je littekentjes voorkomt.

 

Bij spier- en gewrichtspijn is castor olie eveneens een fijn hulpmiddel. Het pijnstillende en bloedcirculatie stimulerende ricinolzuur helpen afvalstoffen in spieren af te voeren, waardoor spierpijn sneller afneemt. Vanzelfsprekend zijn deze eigenschappen ook waardevol bij gewrichtspijn en laat castor olie zwelling in gewrichten afnemen door de ontstekingsremmende werking.

Zoals eerder genoemd is castor olie dé olie voor het verbeteren van de haargroei en helpt het je hoofdhuid en haar gezond te houden als geen ander. Door het te gebruiken als masker op je hoofdhuid stimuleert het de haargroei, vermindert en voorkomt het haaruitval en verbetert het de haarstructuur, terwijl het je hoofdhuid gezond houdt. Ook als je last hebt van wimpers en wenkbrauwhaartjes die makkelijk uitvallen, helpt castor olie deze sneller (en voller!) terug te laten groeien.

productie van castor olie

De noten van de castor plant bestaan in gewicht voor ongeveer 50% uit olie. Na het oogsten worden de noten eerst ontdaan van hun schil, langzaam in de zon of in ovens gedroogd en vervolgens zorgvuldig geplet en geperst op lage temperatuur, zodat alle goede eigenschappen van de olie worden behouden.

De olie wordt daarna gefilterd op grove deeltjes, zoals achtergebleven stukjes noot, en is daarna klaar voor verpakking en verkoop of voor eventuele verdere verwerking in verschillende (cosmetica) producten.

gebruik

Het is handig castor olie voor gebruik eerst licht te verwarmen. Dit is niet per se nodig, maar hierdoor wordt de olie iets meer vloeibaar en is het beter te verdelen over je (hoofd)huid. Gebruik de olie op een gereinigde huid en bij voorkeur voor het slapen, zodat de olie ’s nachts goed kan intrekken.

Masseer de olie op de huid met circulerende bewegingen waar nodig, tot het deels is ingetrokken. Bij gebruik op de huid bij huidklachten of spier- en gewrichtspijn kan castor olie dagelijks worden aangebracht.



Bij gebruik op je hoofdhuid kun je na het aanbrengen van de olie een plastic kapje aanbrengen of een handdoek omwikkelen voor het slapen zodat je kussen schoon blijft, en de olie de volgende ochtend uit je haar wassen met shampoo. Gebruik castor olie als haarmasker 1 tot 2 keer per week.

Om castor olie als wenkbrauw en wimperserum te gebruiken kun je een klein flesje vullen met castor olie, een oud mascaraborsteltje of wattenstaafje erin dopen en de olie dagelijks voor het slapen aanbrengen waar nodig.

Bij acne kan castor olie ook heel goed gebruikt worden als cleanser. Dit wordt ook wel de ‘oil-cleansing’ methode genoemd. Mix de castor olie eventueel met een andere olie en masseer een half theelepeltje olie in je gezichtshuid. Maak vervolgens een washandje of een kleine handdoek nat met heet (maar niet té heet) water en leg dit over je gezicht. De stoom en warmte zorgen dat je poriën goed open gaan staan en de olie z’n werk kan doen. Laat het washandje zitten tot het is afgekoeld en herhaal. Maak het washandje nu nog één keer nat met warm water en veeg de olie van je gezicht. Herhaal dit 2 tot 3 keer per week.