"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

Zeep: goed of slecht voor de huid?

by Aurelie Deloo on May 31, 2019

Zeep. Iedereen weet wat het is en iedereen heeft het wel eens gebruikt. Maar veel mensen weten niet wat het precies met je huid doet. Ja oké, het maakt schoon en geeft een fris gevoel. Toch krijgen we zo nu en dan vragen over het gebruik van zeep. Mensen geven aan dat zepen de huid uitdroogt en zijn dan erg teleurgesteld (en ontevreden) over het product. Is dat terecht? Let's find out!

Wat is zeep?

Zeep bestaat in allerlei vormen, kleuren, maten en consistenties. Met zeep kun je vuil, zweet en natuurlijke oliën van je huid weghalen. Zepen is in staat dode huidcellen van je huid te verwijderen. Hierdoor is je huid gereinigd en krijg je een fris gevoel. Het lijkt de perfecte oplossing voor een heerlijk zachte huid.

Maar als je zeep niet op de juiste manier gebruikt kan het meer kwaad doen dan je zou denken. Zeep kan de huid namelijk flink uitdrogen als je het te veel gebruikt. Dit komt doordat zeep natuurlijke oliën (talg) van je huid verwijderd. Als je van jezelf een erg droge huid hebt is het dus verstandig om je goed in te lezen over het gebruik van zeep.

Hoe gebruik je zeep?

Maar ja... Hoe kan je nou op een verantwoordelijke manier zeep gebruiken als je huid zo droog is als de gehele Westelijke Sahara? De oplossing is simpel. Het enige wat je hoeft te doen is na het wassen met zeep je gezicht en lichaam in te smeren met een hydraterende botertje of een olie. Zo is je velletje toch gereinigd, maar niet meer kurkdroog.

Er zijn heel wat boters en oliën die je hiervoor kunt gebruiken. Mijn persoonlijke favorieten zijn Shea Butter en Argan Olie. Deze twee hydrateren niet alleen de huid maar hebben ook nog eens een handvol andere waardevolle eigenschappen die je huid kunnen boosten. Onderstaand nog een lijstje met oliën en boters die je prima kunt aanbrengen na het reinigen van je lichaam en gezicht. 

Lichaam:

 

 

Gezicht:

 

Persoonlijk raad ik je aan om boters voor het lichaam te gebruiken en oliën voor het gezicht. Al zijn er klanten van ons die zweren bij Shea voor het gezicht, wat natuurlijk voor een droge huid best kan, kokosolie bijvoorbeeld werkt verstoppend en is beter voor het lichaam. Oliën trekken net even wat makkelijker in en de oliën hierboven zijn dan ook geschikt voor het gezicht. 

Je kunt trouwens meerdere keren per dag een boter of olie aanbrengen. Het is zelfs beter om meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid olie aan te brengen dan vlak voor het slapen gaan je hele olievoorraad op je lichaam te smeren ;) Je huid kan namelijk een slechts bepaalde hoeveelheid olie of boter per keer opnemen.

Je kunt prima oliën op je gezicht en lichaam aanbrengen als je een vette huid hebt. Na het wassen met zeep wordt namelijk zelfs de vette huid droger. Zorg er wel voor dat je maar een dun laagje boter of olie aanbrengt zodat je huid nog wel kan ademen. Het is ook belangrijk om de meest vette gedeeltes van je huid (T-zone) te vermijden. De beste olie om te gebruiken voor een vette huid is Jojoba olie. De naam Jojoba olie is enigszins misleidend omdat Jojoba olie technisch gezien geen olie is. Het is eigenlijk een vloeibare was en heeft dus een andere samenstelling dan de meeste andere bekende oliën.

Natuurlijke zepen

Er zijn duizenden verschillende soorten zepen in de wereld te vinden. Veel daarvan zijn synthetisch, maar er bestaan ook enkele heerlijke natuurlijke zepen. Natuurlijke zepen bevatten geen synthetische stoffen (zoals SLS) die huid op lange termijn uitdrogen.

Drie waanzinnige en effectieve natuurlijke zepen zijn: African Black Soap, Aleppo Zeep en Marseille Zeep. Deze zepen zijn allemaal al eeuwen oud en worden op de dag van vandaag nog steeds op een natuurlijke en traditionele manier gemaakt. Er bestaan natuurlijk ook synthetische varianten van deze drie zepen, daarom moet je goed research doen voordat je een zeepje aanschaft. 

Hopelijk zijn nu alle fabeltjes over zeep de wereld uit geholpen en weet je precies hoe je zeepjes kunt blijven gebruiken zonder dat je huid uitdroogt. Heb jij wel eens (negatieve) ervaringen gehad met zeep? En hoe heb jij dit probleem opgelost? Laat het mij vooral even weten in de reacties hieronder.

8 comments
by Natural Heroes on May 07, 2021

Leuk om te horen Aart :) Olijfolie is ook heerlijk hydraterend voor de huid!

by Aart schilder on May 06, 2021

Met zeep ontvet je dus je huid die daar op reageerd met actief vet te produceren om de schade te herstellen,net als dat je met elke dag je haar wassen met shampoo je er zeker van kan zijn dat vetklieren hun best doen ,en bacteriën dr prima kunnen leven en een schrammetje infectie gaat geven ,je huid hoef je niet te voeden dat is ook niet mogelijk wel neemt het van alles op zoals zuurstof en alles wat je dr op doet , het is je grootste orgaan en die voed je via voedsel .niet met pindaolie of jojobavet of apekool dr op te smeren

by Aart schilder on May 06, 2021

Ik gebruik boter of olijfolie om Mn handen schoon te maken maar alleen als ze onder de motor olie of vet zitten . Dan afvegen verder niets . Zeep gebruik ik nooit meer al bijna 3 jaar niet .ook geen lotion of andere rommel die je nodig hebt volgens de dr oetkers die zelf eingelijk niets weten ,je lichaam reinigd zichzelf wel of je moet medicijnen of regelmatig partydrugs nemen .dat stinkt wel met zweten ,voor de rest is af en toe zwemmen in natuur en met wat zand schrobben genoeg .dan heb je geen luchtjes en ruikt neutraal ,i.p.v. de jonge fa waar de lucht zelfs je bier naar gaat smaken als het in de buurt komt .

by Natural Heroes on March 31, 2021

Bij een droge huid raden we aan je huid te reinigen met een olie zoals Zoete Amandelolie of Jojoba olie in plaats van een zeep Selam.

by Selam on March 30, 2021

Zeep gezicht voor drok huid

by Cherivo on November 12, 2019

Dat klinkt goed Mar! Kun je een recept delen?

by Aurelie - Natural Heroes on November 12, 2019

Hoi Mar,

Dat was inderdaad een goede toevoeging aan de blog geweest! Bedankt voor het delen van je inzichten. Dit klinkt als een heerlijke voedende en hydraterende zeep :)

Liefs,
Aurelie

by mar on November 12, 2019

Ik mis een goede toevoeging in uw blog. je kunt nl zelf prima zeep maken van voedende olieen, zoals jojoba, argan, amandel, castor etc. hier aan voeg je sheabutter en cacaoboter toe, honing, aloe vera, kruiden, en eth. olieen, kokosmelk of geitenmelk. mijn zelfgemaakte zepen zijn zo vet en voedend dat ik een superzacht gehydrateerd vel heb en ik hoef niets te smeren na het wassen. mijn zepen doen het werk. 100 % natuurlijk.

LEAVE A COMMENT
BACK TO TOP