"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

Skincare Routine: de juiste volgorde!

by Kelly van Assendelft on May 18, 2021

Je kent het wel. Van die periodes in je leven dat je van hot naar het vliegt, de tijd voorbij vliegt en je een chronisch slaaptekort lijkt te hebben. Het lukt je nog net om die week je haar te wassen en de hele beauty routine schiet er ineens bij in! Time to recharge, denk ik dan altijd. Even een stapje terugnemen en de tijd nemen om weer goed voor jezelf te gaan zorgen. De oliën en crèmepjes worden weer uit de kast getrokken en 's avonds op de bank zit ik weer te speuren naar mooie producten die lief zijn voor mijn huidje. Er is zoveel, af en toe kan het best overweldigend zijn allemaal! Eenmaal de producten in huis, bedenk ik me ineens: hoe zat het ook alweer? Breng ik nu eerst mijn olie aan of eerst mijn dagcrème. En hoe zit het dan met toner? Het lijkt wel alsof ik het al honderd keer heb opgezocht maar ik blijf het vergeten. Herkenbaar? Enfin, dan nu for once and for all, voor jou (en stiekem ook een beetje voor mezelf): de juiste volgorde waarin je je huidverzorgingsproducten aanbrengt!

Natuurlijk kun je het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt! Voor sommige huidjes is een simpele routine van 3 stappen al voldoende. 

Stap 1: Cleanser

Begin je routine met het reinigen van de huid. Door de huid eerst te reinigen, verwijder je overmatige oliën, vuil, zonnebrand en eventueel make-up. Op die manier heb je een schoon canvas en kunnen huidverzorgingsproducten die je daarna aanbrengt goed zijn werk doen. Skip deze stap vooral niet! Het niet reinigen van de huid kan zorgen voor verstopte poriën, droge plekjes en roodheid.

Voor het reinigen van de normale tot vette huid kun je een zeep gebruiken zoals de African Black Soap of de Aleppozeep (Arganolie & Ghassoul) van Najel. Voor de droge huid kan zeep over het algemeen een wat uitdrogende werking hebben. Ga bij een droge huid liever voor een olie zoals MCT olie, Olijfolie of Druivenpitolie. Door de olie in te masseren en het gezicht vervolgens af te nemen met een warme vochtige doek, reinig je het gezicht op een milde hydraterende manier.

Stap 2: Toner

Na het reinigen van de huid verwijder je de laatste restjes vuil met een toner en voed je de huid. Spray een beetje van de toner op een wattenschijfje en neem hier het gezicht mee af.

Hydrosols dienen zich, naast een heerlijk ingrediënt in DIY's, ook goed als toner. Gebruik voor de normale huid tot droge huid een milde toner zoals Rozenwater. Voor de vette onzuivere huid is Witch Hazel echt the way to go!

Stap 3: Exfoliant

Invloeden van buitenaf kunnen ervoor zorgen dat dode huidcellen niet voldoende loskomen van de huid. Hierdoor kan de huid verstoppen en ruw aanvoelen. Door een exfoliant te gebruiken, zorg je ervoor dat je huid vrij is van dode huidcellen en heerlijk zacht aanvoelt.

Voeg een milde ex foliërende poeder zoals onze Bamboe Scrub Poeder toe aan een paar druppels water of een draagolie en ga met deze pasta in zachte ronddraaiende bewegingen over het gezicht. Spoel vervolgens het gezicht af met lauw water.

Let op! Ex folieer je gezicht maximaal 2 tot 3 keer per week.

Stap 4: Dag- en nachtcrème

Gebruik als dag- en nachtcrème een olie, een heerlijke butter of een zelfgemaakte crème. Naast dat je huid hierdoor wordt gehydrateerd en gevoed, bescherm je de huid overdag zo ook tegen invloeden van buitenaf. Hoewel sommige oliën (zoals Argan Olie en Macadamia Olie) een lichte SPF bevatten, is dit vaak niet genoeg om de huid voldoende te beschermen. Breng daarom overdag, vóór het aanbrengen van een butter of olie, een aparte SPF aan zoals de Natuurlijke Zonnebrand van Badger.

Stap 5: Olie

Inmiddels hebben we al veel prachtige oliën in ons assortiment. Hoewel onze oliën zeer geliefd zijn en al veel huidjes hebben geholpen, krijgen we nog vaak de vraag: breng ik nu de olie vóór of na de dag/nachtcrème aan?! Oliën breng je aan ná het aanbrengen van je dag- en nachtcrème omdat deze over het algemeen wat zwaarder zijn dan een crème. Wanneer je de olie aanbrengt vóór de crème, kan de crème niet goed meer doordringen in de huid.

Benieuwd naar de beste olie voor jouw huid? Check hier onze olie guide!

Extra stap: Masker

Geef de huid wekelijks een diepe reiniging door een masker te maken met bijvoorbeeld het DIY Rozenmasker. Een kleimasker zorgt ervoor dat de poriën grondig worden gereinigd waardoor onzuiverheden minder kans krijgen.

Breng het kleimasker aan in de avond, na het aanbrengen van je toner. Laat het masker voor ongeveer 20 minuten op de huid zitten. Laat het masker nooit helemaal droog worden, anders kan het je gezicht juist uitdrogen! Spoel het masker vervolgens af met lauw water en verwijder de laatste restjes met wat toner. Maak je routine vervolgens af met stap 4 en stap 5.

Hoe ziet jouw Skincare Routine er uit? Neem jij echt de tijd om meerdere producten aan te brengen of houd je het juist lekker simpel?

11 comments
by Natural Heroes on August 16, 2021

Hoi Wilma,
Het is moeilijk om een ‘perfect’ advies te geven hiervoor, want elke huid is anders en kan anders reageren op verschillende producten. Ook kan de oorzaak met verschillende factoren te maken hebben, zoals voeding, hormonen, etc. Je zou eens kunnen kijken naar Jojoba Olie, dit heeft een zuiverende werking en brengt de huid weer in balans. Het is vaak een zoektocht naar welke producten het beste bij jouw huid passen. Verder tref je bij de stappen aan, welk product je het beste kunt gebruiken bij elk type huid. Dus daar kun je een keuze in maken. Mochten we mee kunnen denken, dan kun je even een mailtje sturen naar support@naturalheroes.nl!

by Wilma Hammers-Post on August 13, 2021

Wat gebruik ik bij puistjes?

by judith on August 08, 2021

Welke ingrediënten heb ik nodig om een voor mij goede dagcreme te maken? mijn huid is vochtarm, maar ook vet (regelmatig onzuiverheden en zichtbare poriën)

by Natural Heroes on May 18, 2021

Wat leuk Marjan! Heb je de Cactusvijgolie al geprobeerd? Een heerlijk geurende olie die helpt om tekenen van huidveroudering te verminderen :)

by Natural Heroes on May 18, 2021

Hoi Annemieke :) SPF is inderdaad super belangrijk en staat vermeld bij stap 4!

by Natural Heroes on May 18, 2021

Hoi Ingrid :) je kunt oliën gecombineerd gebruiken afhankelijk van wat je huid nodig hebt of de olie aanbrengen na je gebruikelijke dagcrème!

by Yvon on May 18, 2021

SPF staat er echt in hoor! :-)

by Tamara Timmermans on May 18, 2021

@ Annemieke, bij skincare denk ik letterlijk aan reiniging en verzorging. SPF is absoluut superbelangrijk maar valt denk ik onder bescherming. De skincare routine die hierboven wordt gegeven is voor dag en nacht terwijl je SPF in principe alleen in je ochtendroutine moet verwerken. Maar wel goed van je om het te benoemen. Ik denk dat teveel mensen het onterecht weglaten uit hun routine.

by Ingrid on May 18, 2021

Hoi, wat een superhandig overzicht! Ik wil graag beginnen met natural skin care maar vind het best lastig hoe alles nou ‘moet’ :) Dit helpt! Ik begrijp alleen de laatste 2 stappen niet zo goed. Stap 4 is (bijv.) een olie en stap 5 ook? En wat is dan die nacht of dagcrème waar je het over hebt? Ik ben benieuwd naar je tips hierover voor de gecombineerde huid :)
Groetjes Ingrid

by Marjan on May 18, 2021

Heb een wat oudere droge huid die wel wat fijne lijntjes heeft hier en daar maar nog geen rimpels. Gebruik altijd een toner dat is rozenwater. Exfoleer nooit mn huid vind ik voor mijn huid niet zo lekker. Doe altijd een spf op en daarna een natuurlijke olie nu heb ik van u de advocado olie en die is heel fijn . Wil binnenkort ook u jojoba olie proberen .

by Annemieke on May 18, 2021

Ik mis de belangrijkste stap: SPF.

LEAVE A COMMENT
BACK TO TOP