Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Plantaardige olie op de huid

Verzorgen met Oliën, zelfs voor de vette huid?

Jojobaolie, arganolie, tea tree-olie… er zijn zoveel verschillende plantaardige oliën. Waarom heeft jouw huid een olie nodig, hoe combineer je verschillende oliën, waarom voelt de ene olie zo zwaar aan en de andere niet? En hoe kies je de juiste olie?

Plantaardige olie als dag- en nachtverzorging, gebruik jij het al? Sommige mensen zweren er bij, anderen moeten er (nog) niet aan denken. Ik moest ook even wennen, een olie voor een vette huid. Dat werkt toch niet? Er zijn ontzettend veel verschillende plantaardige oliën. Sommige voelen heel zwaar aan op de huid en laten een vettig laagje achter op de huid. Andere oliën zijn juist heel licht en trekken direct de huid in. Waarom heeft onze huid olie nodig? Waarom is het goed om verschillende oliën te combineren en waar moet je op letten bij het combineren van oliën?  

Waarom heeft jouw huid olie nodig? 

Jouw huid is jouw grootste orgaan. Helemaal niet gek dat jouw huid dus een goede verzorging nodig heeft.  De functie van de huid is het beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dat is een hele belangrijke functie. Je kunt de huid zien als een beschermende jas. Is de jas in een slechte conditie? Dan ben je veel gevoeliger voor externe invloeden zoals het weer of hormonale schommelingen. Is de jas in goede conditie, dan is jouw huid beter beschermd tegen de omgeving en is de kans op vochtverlies het kleinst. Hoe staat het met jouw jas? Is deze sterk of juist heel kwetsbaar? 

De huid maakt zelf ook olie aan in de vorm van talg. Talg wordt afgescheiden door de talgklieren van de huid. Deze talgklieren liggen in de tweede huidlaag, ook wel lederhuid (of dermis) genoemd. De meeste talgklieren vind je op plekken waar haren aanwezig zijn, dus op de behaarde hoofdhuid, het gezicht, de borst en rug. Op de handpalmen, voetzolen en tenen komen ze niet voor. Talg houdt de huid op een natuurlijke manier vet en soepel. Ook beschermt talg de huid tegen uitdroging en vochtverlies. Talg is dus nodig om de huid te beschermen en draagt bij aan een goede huidbarrière. 

Olien helpen bij talgregulatie

Plantaardige oliën zijn rijk aan vetzuren. Deze voeden de huid en maken de structuur van de huid gezond. Door gebruik van olie kun je de talgsamenstelling in balans houden, en dus de huid soepel houden, uitdroging voorkomen en zo de bescherming optimaal houden. Daarnaast bevat iedere olie weer specifieke eigenschappen, sommige oliën bevatten veel antioxidanten, andere kalmeren de huid of werken ontstekingsremmend. 

De talgproductie neemt af naarmate we ouder worden. We krijgen dan vaak een drogere en kwetsbare huid. Juist dan is het heel belangrijk om je huid te ondersteunen met natuurlijke oliën. Maar ook een vette, droge en gevoelige huid kunnen deze ondersteuning gebruiken.

Droge vs. vette huid

Over het algemeen kun je zeggen: mensen met een droge huid maken niet genoeg talg aan en mensen met een vette huid maken te veel talg aan. 

Plantaardige oliën bestaan uit vetzuren die overeenkomen met de vetzuren van talg. Iedere olie heeft een andere samenstelling van vetzuren. Iedere huid heeft zijn eigen specifieke samenstelling aan vetzuren waarbij verschillende oliën passen. Voor elke huid is wel een oliecombinatie te vinden die het beste werkt. Het kost soms alleen wat tijd en moeite om de perfecte samenstelling te vinden. 

Om dit wat makkelijker voor je te maken hebben we de ontwikkeld. Deze tool is gebaseerd op uitgebreide data over onze oliën en bij welk huidtype ze passen. Via een uitgebreide vragenlijst kom je erachter welke oliën passen bij jouw specifieke huidtype. Klik op de button hieronder om naar de oil finder te gaan en probeer het zelf!

Voor iedere huid een perfecte olie

Een olie zal je huid ondersteunen bij de talgproductie om zo jouw huid in optimale conditie te houden. Zo wordt jouw huid een perfect jasje voor jouw lichaam. Uiteraard is niet iedere olie geschikt voor iedere huid. Wanneer je een vette huid hebt of een huid met puistjes kun je het beste zware oliën zoals vermijden. Lichtere oliën zoals of zijn juist weer ideaal voor de vette huid. Wanneer je een droge huid hebt zijn juist de dikkere, voedende oliën heel prettig zoals . Heb je een gevoelige huid? Vermijd dan oliën die irritatie kunnen veroorzaken, zoals

Heb je een zeer gevoelige huid? Dan kun je de olie voor gebruik het beste even testen. Dit doe je door een paar druppels in je elleboog te masseren. Is er na 24 uur nog geen reactie ontstaan? Dan kun je er vanuit gaan dat er geen irritatie ontstaat bij gebruik van de olie. 

Waarom is het goed om verschillende oliën te combineren? 

Zoals hierboven al is geschreven bestaat het talg in jouw huid uit verschillende vetzuren. Hoe beter de combinatie van vetzuren aansluit bij jouw talg hoe beter het wordt opgenomen. Nu nog de juiste combinatie vinden :)

Iedere olie bevat bepaalde voedingsstoffen. Wanneer je je huid optimaal wil verzorgen is het goed om verschillende oliën te combineren. Denk bijvoorbeeld aan gezonde voeding. Een broccoli is heel gezond en bevat gezonde voedingsstoffen. Zou je alleen nog maar broccoli eten, mis je op een gegeven moment toch goede voedingsstoffen en is dat helemaal niet zo gezond. 

Sommige oliën hebben een korte houdbaarheid, andere oliën hebben een lange houdbaarheid. Ook zijn er oliën die de houdbaarheid van oliën verlengen, denk bijvoorbeeld aan Jojoba olie. Door verschillende oliën te combineren kun je de oliën met een kortere houdbaarheid heel goed gebruiken. 

Absorptiesnelheid van een olie

Sommige oliën voelen heel zwaar aan op de huid en laten een vettig laagje achter, andere oliën zijn juist heel licht en trekken direct de huid in. Waarom is dat zo? Iedere olie heeft een bepaalde snelheid waarmee het de huid in gaat. Dit is onder andere afhankelijk van de vetzuren die in de olie zitten. Sommige oliën blijven heel oppervlakkig in de huid, andere trekken juist dieper in de huid. Een zware olie heeft meer tijd nodig om door de bovenste huidlagen te dringen en blijft dus langer op de huid liggen, en laat dan ook een vettig laagje achter. Vaak is het zo dat een olie die snel intrekt niet zo diep in de huid komt. Een olie die wel diep in de huid komt, trekt vaak langzaam in en laat dus een glanzend laagje achter op de huid. Het liefst wil je natuurlijk een olie die heel snel intrekt en die diep in de huid komt. Hiervoor is het combineren van oliën perfect.

Snel intrekkende oliën

Oliën die snel de huid indringen zijn bijvoorbeeld: , , en . en trekken ook vrij snel de huid in.

Medium intrekkende olien

, , , , , en hebben iets langer de tijd nodig.

Langzaam intrekkende oliën

, , , en duren nog wat langer.

Zeer langzaam intrekkende oliën

, en hebben het langst de tijd nodig.

De beste combinatie oliën voor jouw huid 

Voor de ideale verzorging van jouw huid combineer je het beste een olie die snel intrekt met een olie die langzaam intrekt en diep in de huid indringt. Als dagverzorging zou je meer verzorgende oliën kunnen gebruiken, als nachtverzorging zou je wat meer voedende en herstellende oliën kunnen gebruiken. Start met een basisolie, geschikt voor jouw huidtype. Is dit een olie die langzaam intrekt? Voeg dan een olie die snel intrekt toe. Voeg hierna nog een olie toe die zorgt dat de houdbaarheid verbetert en de olie niet ranzig wordt, zoals

Waarom moet je een antioxidant toevoegen? 

Draagoliën kunnen bederven en aangetast worden. Als de smaak en geur van een olie heel onprettig is geworden kun je er vanuit gaan dat jouw olie ‘ranzig’ is geworden. Dit komt door blootstelling aan licht, zuurstof en vocht. Belangrijk is daarom om altijd je oliën te beschermen tegen zonlicht en de olie te bewaren op kamertemperatuur. Ranzigheid kun je voorkomen door het toevoegen van een Antioxidant. Een voorbeeld hiervan is . Sommige oliën bevatten van nature al heel veel antioxidanten en zullen daardoor niet zo snel ranzig worden, bijvoorbeeld. Ook , , en zijn rijk aan antioxidanten en hebben vaak geen extra Vitamine E nodig.

Hoeveel van welke olie voeg ik toe? 

Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw wensen en wat jouw huid nodig heeft. Experimenteer hier lekker mee en kijk vooral hoe je huid reageert. Een tip? Je kunt verschillende oliën natuurlijk eerst puur op de huid gebruiken en testen. Hoe snel trekt de olie in? Hoe voelt je huid na het aanbrengen van de olie? Hoe ziet je huid er uit na het aanbrengen van de olie? Hoe voelt je huid na reiniging van de huid? Hoe ziet je huid er aan het einde van de dag uit? Gaat je huid glanzen, voelt het juist droger? 

Zo leer je de verschillende oliën kennen en kun jij een ideale combinatie maken.

Finishing touch

Heb je de ideale oliecombinatie gevonden? Nadat je het antioxidant hebt toegevoegd kun je ervoor kiezen om hier een aan toe te voegen. Niet alleen geven ze een heerlijk geurtje aan jouw creatie, ook brengen ze huidvoordelen met zich mee. Zo zijn er etherische oliën die de huid herstellen, kalmeren of zuiveren.

is bijvoorbeeld een hele fijne olie voor een rijpe huid, werkt zuiverend en kalmerend.

Let wel altijd op maximale doseringen bij het gebruik van etherische oliën. Als vuistregel kun je 0,5-1% aanhouden. Voor sommige essentiele olien geldt zelfs een lager percentage. Download onderstaande PDF voor de maximale doseringen per etherische olie.

Geschreven door: Helena Laarman

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant