Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Exfolieren

Exfoliëren

Salicylzuur, Glycolzuur, Melkzuur of gewoon een scrub? Exfolianten zijn de ideale aanvulling voor een mooie, gezonde en stralende huid. Exfoliëren betekent het verwijderen van dode huidcellen. Wat is een exfoliant nu precies en waarom zou je exfoliëren? In deze blog beantwoorden we al je vragen en lees je ook opties voor een natuurlijke variant.

Exfolianten worden al eeuwenlang gebruikt in de huidverzorging. Van gemalen edelstenen, zand tot aan baden in melk(zuur). Allemaal om dode huidcellen te verwijderen en celvernieuwing te stimuleren.

Wat is een exfoliant?  

Waarschijnlijk ben je ze wel eens tegen gekomen. Scrubs, peelings, exfolianten, maar wat is nu het verschil? Een exfoliant is een product dat dode huidcellen van de huid verwijderd. Dit kan de huidstructuur verbeteren, verstopte poriën verminderen en fijne lijntjes en rimpeltjes verminderen. Exfoliëren kan op drie manieren: Mechanisch, enzymatisch (Enzymatische exfolianten bevatten enzymen die de dode huidcellen oplossen) of Chemisch.

Waarom exfoliëren?  

Natuurlijk kan je huid zich prima zelf vernieuwen, maar een beetje hulp is nooit verkeerd, toch?! Vooral wanneer je een doffe, droge huid hebt, fijne lijntjes of puistjes en onzuiverheden kan exfoliëren goed zijn voor je huid. Opgehoopte (dode) huidcellen kunnen zorgen voor een doffe huid of puistjes en onzuiverheden.

Om deze dode huidcellen te verwijderen gebruik je een exfoliant. Hierdoor geef je je huid weer de mogelijkheid om een nieuwe laag te vormen. Je huid wordt gladder en kan puistjes en onzuiverheden voorkomen.

En je huid krijgt er een echte boost van!  

Welke exfolianten zijn er?

Mechanische exfolianten

Scrubs : Een scrub is een fysieke exfoliant die bestaat uit kleine korreltjes die de dode huidcellen van het huidoppervlak scrubben.

Bij gebruik van scrubs moet je goed op letten dat je de huid niet beschadigd. Te veel wrijving kan de huid irriteren en uitdrogen. Masseer altijd op een rustige manier in.

Voor het gezicht zijn er milde scrubs zoals de . Deze scrub komt van fijne vezels uit bamboe en na gebruik voelt je huid superzacht aan! Ook zijn te gebruiken als scrub. Deze komen van de Jojoba struik.

Wil je liever zelf aan de slag? Je kunt heel makkelijk een natuurlijke scrub maken met bijvoorbeeld suiker, zout of gemalen koffie.

Wil je een scrub maken voor je lichaam? Dan is Zeezout een hele mooie optie. Meng Zeezout met kokosolie tot je een dikke pasta hebt (voeg eventueel een paar druppeltjes etherische olie toe) en smeer dit op je lichaam. Laat een paar minuutjes intrekken en spoel weer af.

Chemische exfolianten:

Chemische exfolianten lossen de ‘lijm’ op waarmee dode huidcellen aan het huidoppervlak vastgeplakt zitten. Hierdoor laten de huidcellen makkelijk los en schilferen de dode huidcellen af.

Chemische exfolianten kunnen onderverdeeld worden in Alfahydroxyzuren (AHA’s) en Beta-hydroxyzuren (BHA’s).

: dit zuur valt onder de AHA’s, oftewel de fruitzuren. Glycolzuur bestaat uit hele kleine moleculen en kan hierdoor diep in de huid doordringen. Daarnaast helpt de huid om vocht vast te houden waardoor de huid beter gehydrateerd wordt. Het verfijnt de huidstructuur waardoor oppervlakkige rimpeltjes verminderen.

Tips bij gebruik van glycolzuur: wanneer je glycolzuur wil gebruiken in je DIY-creatie kun je 8-10% toevoegen aan de waterfase. Let wel op: Glycolzuur werkt het beste in een product met een pH-waarde van 3,8-4,4. Een te hoge pH-waarde zorgt ervoor dat glycolzuur neutraliseert en hierdoor de exfoliërende werking verliest.

: valt ook onder de AHA’s en is een heel mild zuur met een licht exfoliërende werking. Daarnaast heeft het ook een hydraterende en oplichtende werking.

Tips bij gebruik van appelzuur: Wanneer je appelzuur met andere zuren combineert, zal de werking van deze zuren versterken. Voeg 1-2% toe aan de waterfase van je product. Werkt top in combinatie met Glycolzuur.

: ook dit zuur valt onder de AHA’s. Melkzuur is een mild zuur dat exfolieert, hydrateert en de structuur van de huid verbetert. Ook ondersteunt het de geïrriteerde en gevoelige huid.

Salicylzuur: dit is een BHA en deze dringt goed door een (vette) huidlaag heen waar het diep in de poriën ophoping van talg en dode huidcellen verminderd. Dit zuur is daarom heel geschikt voor de vette huid.

Wilgenbastextract


Voor de vette huid kun je ook gebruiken. Dit is een plantaardige vorm van salicylzuur. Net als salicyllzuur heeft het zuiverende eigenschappen en is daarom heel geschikt voor de vette huid. Wilgenbast bevat het bestanddeel salicine. Dit is niet helemaal hetzelfde als salicylzuur, maar heeft wel gelijkwaardige eigenschappen op de huid. Het is exfoliërend en zorgt voor een frisse en stralende huid.

Tips bij gebruik van Wilgenbastextract: voeg 1-2% toe aan je recept. Voor een optimale werkzaamheid moet de pH-waarde van je product tussen de 4 en 6,5 zijn.

Geschreven door: Helena

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant