Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Droge huid volg deze 4 stappen om er voor altijd af te zijn

Droge huid? Na deze 4 stappen nooit meer

Een droge huid… Een veel voorkomend probleem in Nederland, vooral tijdens de koude wintermaanden.

De droge koude winterlucht trekt het vocht uit onze huid, en de verwarming binnen doet daar een schepje bovenop. Een droge winterhuid hoort nu eenmaal bij deze tijd van het jaar. Maar prettig is anders!

De verzoeken voor een droge huid routine stromen dagelijks bij ons binnen. Samen met vragen als; "Welke producten zijn geschikt voor een droge huid?", "Heb ik wel een droge huid?" en "Waar moet ik beginnen?".

Ontdek in dit artikel hoe je van jouw droge huid afkomt in 4 stappen.

Stap 1: Informeer jezelf

Een droge huid, een vaak onschuldige huidaandoening, wordt gekenmerkt door een doffe uitstraling, een trekkerig gevoel, schilfertjes, velletjes, droogtelijntjes en jeuk. De oorzaak van een droge huid is vaak afhankelijk van meerdere factoren. Hier vind je ze even kort op een rijtje:

  • Een disbalans van de Natural Moisturising Factor. De NMF is de vochtfabriek van de huid die bestaat uit een cocktail van huid-eigen ingrediënten die de hydratatie van de hoornlaag op peil houden.

  • Een ongezonde lipidensamenstelling van je huid. Een gezonde huid bevat een verhouding van 40-50% ceramide, 25% cholesterol en 10% vrije vetzuren. De lipiden beschermen en ondersteunen de NMF. Dit kan veranderen door externe factoren die ik verderop in dit artikel uitleg.

  • Een verstoorde huidbarrière. Dit hangt weer samen met gehalte NMF en de lipidensamenstelling van de huid. Als de huid niet genoeg gehydrateerd is en essentiële vetzuren mist, werken sommige enzymen die de huidbarrière intact houden niet meer goed. Dit zorgt dan weer voor schilfertjes en wat wij ervaren als een droge huid.

Stap 2: Doe de huidanalyse

Om het gewenste resultaat te bereiken is het belangrijk om te weten welk huidtype je hebt.

Een huidanalyse doen is simpel en kun je gewoon zelf. Was je gezicht met water (niet met zeep!) en wacht 15 tot 30 min. Gebruik in de tussentijd geen andere producten. Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf aan. Hoi! Lief mens, wat leuk dat je er bent! Bekijk vervolgens eens je mooie huid van dichtbij. Wat zie je? Wrijf dan met je vingers over je wangen en je voorhoofd, hoe voelt het aan?

En nog een voorbeeld:

Is dit voor jou van toepassing?

Heb je de meeste vragen beantwoord met, ja? Gefeliciteerd, je hoort bij de droge huid club!

Stap 3: Analyseer je leefomgeving

Er zijn meerdere factoren die meespelen bij een droge huid. Factoren die van invloed kunnen zijn:

  • Te weinig water drinken zorgt voor uitdroging van binnenuit. Terwijl een teveel aan water óp de huid weer kan zorgen voor uitdroging.

  • Te vaak wassen met zeep kan zorgen voor een verstoring van de lipiden balans van de huid.

  • Weersomstandigheden zoals lage temperaturen, wind, vervuiling, airconditioning en lage luchtvochtigheid zorgen voor een versnelling van vochtverlies van de huid.

  • Chemicaliën zoals schoonmaakmiddelen of synthetische ingrediënten in cosmetica kunnen de huid verder uitdrogen en soms ook irriteren.

Stap 4: Begin een skincare routine die past bij jouw droge huid

Heb je de vorige stappen doorlopen en ben je op zoek naar een skincare routine voor jouw droge huid? Houd het dan simpel en kies voor een milde reiniging, intense hydratatie en een voedende bescherming.

1. Reinigen

Zeep kan de droge huid extra uitdrogen. Wil je toch je huid reinigen? Probeer dan eens de oil-cleansing methode. Oliën met een langzame absorptieratio zijn hier het meest voor geschikt. Denk aan een , , , of . Naast dat ze in staat zijn om oliehoudende onzuiverheden uit de huid te verwijderen, voeden ze tegelijkertijd de huid intens.

Verwarm de olie lichtjes, breng het aan op de vochtige of droge huid, laat het even intrekken, en verwijder het met een warme vochtige doek.

2. Hydrateren

Onze huid bestaat voor 80% uit water. Wateroplosbare ingrediënten trekken snel in de huid en kunnen de NMF weer in balans brengen. Maak bijvoorbeeld een hydraterende spray op basis van  of jouw favoriete Hydrosol.  ,  of zijn zeer geschikt voor de droge huid. Vermeng deze met vocht aantrekkende stoffen zoals , , of . Binnenkort zullen wij hyaluronzuur krijgen in ons assortiment, de absolute Hero als het gaat om hydrateren. Hierover volgt later meer!

3. Verzachten en beschermen

Om de lipidensamenstelling van de huid te optimaliseren maak je gebruik van een draagolie of boter of een combinatie aan draagoliën en boters die geschikt zijn voor de droge huid. Enkele opties waar je voor kunt gaan zijn ,  of . Of kies zelf jouw persoonlijke favoriet met onze . Om de lipiden en de NMF in te sluiten is het verstandig om gebruik te maken van een occlusief product. Dit is een product die de huid lichtjes afsluit en daarmee je routine insluit in de huid en deze tegelijkertijd beschermt tegen invloeden van buitenaf. De  is hier uitermate geschikt voor. Het bevat niet alleen oliën speciaal voor de droge huid, maar ook wassen die de oliën insluiten en je huid de gehele dag beschermen.

Conclusie

Een droge huid ontstaat niet zomaar, en gelukkig is er veel wat je kunt doen om het te verhelpen! Hopelijk kun jij op deze manier jouw 100% natuurlijke routine samenstellen en eens en voor altijd af zijn van droge huid.

AUTEUR: Malou Hofmann

Niet weten waar je moet beginnen? Doe de Oil Finder!

Naar de Oil Finder ᴮᴱᵀᴬ

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant