Skincare Routine: de juiste volgorde!

Je kent het wel. Van die periodes in je leven dat je van hot naar het vliegt, de tijd voorbij vliegt en je een chronisch slaaptekort lijkt te hebben. Het lukt je nog net om die week je haar te wassen en de hele beauty routine schiet er ineens bij in! Time to recharge, denk ik dan altijd. Even een stapje terugnemen en de tijd nemen om weer goed voor jezelf te gaan zorgen. De oliën en crèmepjes worden weer uit de kast getrokken en 's avonds op de bank zit ik weer te speuren naar mooie producten die lief zijn voor mijn huidje. Er is zoveel, af en toe kan het best overweldigend zijn allemaal! Eenmaal de producten in huis, bedenk ik me ineens: hoe zat het ook alweer? Breng ik nu eerst mijn olie aan of eerst mijn dagcrème. En hoe zit het dan met toner? Het lijkt wel alsof ik het al honderd keer heb opgezocht maar ik blijf het vergeten. Herkenbaar? Enfin, dan nu for once and for all, voor jou (en stiekem ook een beetje voor mezelf): de juiste volgorde waarin je je huidverzorgingsproducten aanbrengt!

Natuurlijk kun je het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt! Voor sommige huidjes is een simpele routine van 3 stappen al voldoende.

Stap 1: Cleanser

Begin je routine met het reinigen van de huid. Door de huid eerst te reinigen, verwijder je overmatige oliën, vuil, zonnebrand en eventueel make-up. Op die manier heb je een schoon canvas en kunnen huidverzorgingsproducten die je daarna aanbrengt goed zijn werk doen. Skip deze stap vooral niet! Het niet reinigen van de huid kan zorgen voor verstopte poriën, droge plekjes en roodheid.

Voor het reinigen van de normale tot vette huid kun je een zeep gebruiken zoals de African Black Soap of de Aleppozeep (Arganolie & Ghassoul) van Najel. Voor de droge huid kan zeep over het algemeen een wat uitdrogende werking hebben. Ga bij een droge huid liever voor een olie zoals MCT olie, Olijfolie of Druivenpitolie. Door de olie in te masseren en het gezicht vervolgens af te nemen met een warme vochtige doek, reinig je het gezicht op een milde hydraterende manier.

Stap 2: Toner

Na het reinigen van de huid verwijder je de laatste restjes vuil met een toner en voed je de huid. Spray een beetje van de toner op een wattenschijfje en neem hier het gezicht mee af.

Hydrosols dienen zich, naast een heerlijk ingrediënt in DIY's, ook goed als toner. Gebruik voor de normale huid tot droge huid een milde toner zoals Rozenwater. Voor de vette onzuivere huid is Witch Hazel echt the way to go!

Stap 3: Exfoliant

Invloeden van buitenaf kunnen ervoor zorgen dat dode huidcellen niet voldoende loskomen van de huid. Hierdoor kan de huid verstoppen en ruw aanvoelen. Door een exfoliant te gebruiken, zorg je ervoor dat je huid vrij is van dode huidcellen en heerlijk zacht aanvoelt.

Voeg een milde ex foliërende poeder zoals onze Bamboe Scrub Poeder toe aan een paar druppels water of een draagolie en ga met deze pasta in zachte ronddraaiende bewegingen over het gezicht. Spoel vervolgens het gezicht af met lauw water.

Let op! Ex folieer je gezicht maximaal 2 tot 3 keer per week.

Stap 4: Dag- en nachtcrème

Gebruik als dag- en nachtcrème een olie, een heerlijke butter of een zelfgemaakte crème. Naast dat je huid hierdoor wordt gehydrateerd en gevoed, bescherm je de huid overdag zo ook tegen invloeden van buitenaf. Hoewel sommige oliën (zoals Argan Olie en Macadamia Olie) een lichte SPF bevatten, is dit vaak niet genoeg om de huid voldoende te beschermen. Breng daarom overdag, vóór het aanbrengen van een butter of olie, een aparte SPF aan zoals de Natuurlijke Zonnebrand van Badger.

Stap 5: Olie

Inmiddels hebben we al veel prachtige oliën in ons assortiment. Hoewel onze oliën zeer geliefd zijn en al veel huidjes hebben geholpen, krijgen we nog vaak de vraag: breng ik nu de olie vóór of na de dag/nachtcrème aan?! Oliën breng je aan ná het aanbrengen van je dag- en nachtcrème omdat deze over het algemeen wat zwaarder zijn dan een crème. Wanneer je de olie aanbrengt vóór de crème, kan de crème niet goed meer doordringen in de huid.

Benieuwd naar de beste olie voor jouw huid? Check hier onze olie guide!

Extra stap: Masker

Geef de huid wekelijks een diepe reiniging door een masker te maken met bijvoorbeeld het DIY Rozenmasker. Een kleimasker zorgt ervoor dat de poriën grondig worden gereinigd waardoor onzuiverheden minder kans krijgen.

Breng het kleimasker aan in de avond, na het aanbrengen van je toner. Laat het masker voor ongeveer 20 minuten op de huid zitten. Laat het masker nooit helemaal droog worden, anders kan het je gezicht juist uitdrogen! Spoel het masker vervolgens af met lauw water en verwijder de laatste restjes met wat toner. Maak je routine vervolgens af met stap 4 en stap 5.

Hoe ziet jouw Skincare Routine er uit? Neem jij echt de tijd om meerdere producten aan te brengen of houd je het juist lekker simpel?

Auteur: Kelly van Assendelft

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant