030-2271998
"Wij geloven dat gezond & duurzaam leven makkelijk en leuk hoort te zijn."

 

    Wat is Jojoba olie?

    Jojoba is één van de meest gebruikte natuurlijke basisoliën en is zeer veelzijdig. Jojoba olie wordt gewonnen uit de zaden van de Jojoba struik. De naam Jojoba olie is enigszins misleidend omdat Jojoba olie technisch gezien geen olie is. Het is eigenlijk een vloeibare was en heeft dus een andere samenstelling dan de meeste andere bekende oliën.

    Jojoba olie wordt veel gebruikt sinds er in de jaren zeventig een alternatief voor walvisolie werd gezocht. Tegenwoordig is Jojoba olie een populair product dat zowel puur als in veel natuurlijke huidverzorgingsproducten wordt gebruikt.

    Waar komt Jojoba olie vandaan?

    Jojoba olie wordt gewonnen uit de zaden van de Jojoba struik, ook wel Simmondsia California genoemd. De Jojoba struik groeit voornamelijk in droge woestijnachtige gebieden in Noord en Midden Amerika zoals Arizona, Californië en delen van Mexico. De Simmondsia California kan meer dan 200 jaar oud worden en verdraagt temperaturen van maar liefst 60°C. De gemiddelde Jojoba struik is zo'n 1 tot 2 meter hoog. De bladeren hebben een ovaalachtige vorm en zijn dik, breed en grijsachtig groen van kleur. De kleine geel met witte bloemetjes van de Jojoba struik bloeien van maart tot mei en hebben 5 tot 6 kelkblaadjes.

    Hoe werd Jojoba olie vroeger gebruikt?

    Indianen gebruikten deze olie als genezend middel voor verschillende huidaandoeningen. Ze merkten namelijk dat Jojoba olie ontstekingsremmende eigenschappen bevatte die goed werkten bij de verzorging van huidproblemen. Ook zwangere vrouwen in die tijd aten Jojoba zaden omdat ze geloofden dat de zaden hielpen tijdens de bevalling. Jagers aten de zaden als ze op jacht gingen om de honger te stillen. Naast het gebruik voor de eigen gezondheid ontdekten de Indianen ook dat je met Jojoba olie leer zacht kon maken.

    Wat maakt Jojoba olie bijzonder?

    Jojoba olie is een natuurlijke antioxidant en bevat zeer veel vitamine E en belangrijke vetzuren. Deze olie is uniek omdat het voor ieder huidtype voordelen biedt. Zo reguleert Jojoba olie de vochtbalans van de huidcellen waardoor het hydraterend werkt. Met name de gevoelige en droge huid kunnen van deze waardevolle eigenschap profiteren. Maar Jojoba olie vertraagt ook de talgproductie waardoor het voor mensen met een vette huid een ideaal middel is om de vette huid te behandelen. Dit komt doordat de samenstelling van Jojoba opvallend veel weg heeft van de talg die onze huid produceert.

    Ook qua textuur is Jojoba olie bijzonder. De olie voelt niet vet aan en is geurloos. Dit komt natuurlijk omdat dat Jojoba olie technisch gezien geen olie is, maar een vloeibare was. Om deze redenen wordt Jojoba olie vaak in cosmetica producten en DIY's verwerkt.

    Jojoba olie heeft vergeleken met andere natuurlijke oliën een langere houdbaarheid vanwege het zeer lage gehalte aan triglyceriden. Om andere oliën een langer houdbaar te maken wordt Jojoba olie soms met deze oliën gemengd.

    Hoe wordt Jojoba olie gemaakt?

    Jojoba olie wordt gemaakt van de zaden van de Jojoba struik. Deze zaden bestaan voor ongeveer 50% uit olie. Deze olie wordt er als het ware uitgeperst. Koudgeperst betekent dat de zaden op kamertemperatuur worden geperst door een oliepers die er voor zorgen dat alle waardevolle eigenschappen van de zaad worden behouden. Bij een koude persing wordt er dus op een voorzichtige manier gewerkt met speciale persmolens. Het kost misschien iets meer tijd dan wanneer je hitte gebruikt, maar het zorgt er wel voor dat de Jojoba olie minder voedingsstoffen verliest. In het onderstaande filmpje wordt er stap voor stap uitgelegd hoe Jojoba olie wordt verzameld en geperst.

    Waarom heeft Jojoba olie soms een vaste vorm?

    Jojoba olie kan een vaste vorm aannemen bij temperaturen onder de 15° C. De olie krijgt geleidelijk een steeds vastere vorm naarmate het kouder wordt. Deze vaste vorm lijkt op een soort van wolk in de olie. Dit heeft geen effect op de kwaliteit van de olie. Er is dus geen rede voor paniek als Jojoba olie een vaste vorm heeft als de temperaturen dalen. Dit geeft juist aan dat de olie natuurlijk is. Als Jojoba olie geen vaste vorm krijgt bij koude temperaturen zijn er waarschijnlijk extra (synthetische) stabilisatoren aan de olie toegevoegd.

    Als je in de koude wintermaanden een online bestelling plaatst met Jojoba olie is de kans groot dat een deel van de Jojoba olie solide wordt. Zo'n pakketje wordt tijdens de bezorging namelijk niet lekker warm bewaard. Als je de olie direct wilt gebruiken na ontvangst kun je hem even onder de warme kraan houden. Verder is het verstandig om de olie in een warme kamer te bewaren.

    Jojoba olie voor je haar & baard

        • Haar

    Jojoba olie kan effectief gebruikt worden voor droog, poreus en dof haar. Gebruik het bijvoorbeeld als haarmasker. Hiervoor moet je de olie masseren in de puntjes van je haar en 10 minuten laten intrekken. Daarna was je je haar op de gebruikelijke manier met shampoo.

        • Baard

    Ook voor de verzorging van je baard komt Jojoba olie goed van pas. Zowel op zichzelf als gemengd met andere (essentiële) oliën. Jojoba olie kent namelijk veel eigenschappen die waardevol kunnen zijn voor het verzorgen van je baard. Het verzacht zowel de huid onder de baard als het haar. Doordat Jojoba olie de poriën niet blokkeert ontstaat er geen huidirritatie. Bovendien voedt Jojoba olie de haarzakjes waardoor de haren sterker worden. Dit is belangrijk als je een lange baard hebt. Masseer na het douchen een paar druppels Jojoba olie in de baard en huid na het douchen en breng indien nodig een paar druppels aan gedurende de dag. Vooral als je last hebt van droog haar/huid.

     

    Jojoba olie voor je gezicht

    Jojoba is zoals eerder benoemd een echte duizendpoot die ingezet kan worden voor allerlei verschillende problemen. Het heeft vooral een positieve werking voor het gezicht. Vaak heb je maar enkele druppels olie nodig waardoor het erg zuinig in gebruik is.

    Mensen merken bij het dagelijks gebruik van Jojoba olie op het gezicht dat de huid minder droog is en het veel gezondere uitstraling heeft. Dit komt doordat de olie opvallend veel weg heeft van de talg die onze huid produceert. Hieronder benoemen wij vijf manieren waarop je Jojoba olie kunt gebruiken voor je gezicht.

        • Voor gezonde wimpers

    Jojoba olie is in staat je wimpers te versterken waardoor ze dus minder snel uitvallen. Je hebt slechts één druppel olie nodig. De olie masseer je met je vingers op je wimpers. Let er wel op dat de olie niet in je ogen terecht komt.

        • Make up remover

    Jojoba olie is een geschikt alternatief voor synthetische make-up removers. De olie is erg mild, maar is toch in staat het gezicht goed te reinigen. Breng wat olie aan op een wattenschijfje en veeg je gezicht goed schoon op de plekken waar make-up zit.

        • Tegen huidveroudering

    Gezien Jojoba olie een natuurlijke antioxidant is door de vele vitamine E is het een perfect anti aging middel. Jojoba olie beschermt namelijk de huid en gaat vrije radicalen tegen waardoor vroegtijdige huidveroudering wordt tegengehouden. Maar ook de vele esterverbindingen in Jojoba olie zorgen ervoor dat het vochtverlies van de huid verminderd. Hierdoor blijft de huid gehydrateerd, soepel en elastisch.

        • Tegen puistjes en mee-eters

    Jojoba olie bevat ontstekingsremmende eigenschappen die de onzuivere huid kunnen verzorgen. Dit komt met name door de gezonde vetzuren. Bovendien heeft de olie een reinigende werking op de poriën waardoor puistjes en mee-eters minder de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

        • Tegen droge lippen

    Jojoba olie werkt uitstekend tegen droge lippen. Ook als je last hebt van irritante velletjes of wondjes kan de olie positieve uitkomsten bieden. Zeker in de winter. Jojoba olie zorgt er namelijk voor dat je lippen sneller herstellen in de koude wintermaanden. Smeer een klein beetje Jojoba olie met je vingers op de lippen en ze voelen snel weer zijdezacht aan.

    Jojoba olie voor je lichaam

    Jojoba olie biedt naast de vele voordelen op het gezicht en het haar ook positieve uitkomsten bij gebruik op het lichaam.

        • Massage olie

    Zo wordt Jojoba olie door de vele goede en voedende eigenschappen olie veel gebruikt in massage oliën. Jojoba olie is namelijk in staat diep in de huid te dringen en de huid te moisturizen waardoor de huid na gebruik weer zacht aanvoelt. Er wordt wel aangeraden de olie te mengen met andere oliën zodat hij makkelijker smeerbaar is. Jojoba olie wordt bij het gebruik in massage oliën vaak met amandelolie gemengd.

        • Tegen droge handen & voeten

    Als je last hebt van droge handen kan Jojoba olie er voor zorgen dat je handen weer zacht aanvoelen. Jojoba olie voedt namelijk de huid waardoor het ruwe gevoel weg gaat. Dit werkt ook effectief bij de voeten. Let wel even op dat je niet te veel olie gebruikt, anders blijven je handen/voeten erg lang vet.

    Hoe ziet Jojoba olie eruit?

    Jojoba olie is een goudachtige olie en wordt daarom ookwel het vloeibare goud genoemd. Jojoba olie heeft vrijwel geen geur. Bij koude temperaturen stolt Jojoba olie waardoor het een vaste vorm aanneemt. De olie is dan lastig uit het flesje te krijgen. Zodra de temperatuur stijgt wordt Jojoba olie weer snel vloeibaar. In de koude wintermaanden is het dus handig om de olie op een warme plek te bewaren. Als Jojoba olie niet van substantie veranderd is de kwaliteit minder goed of is er geen sprake van pure Jojoba olie.

    Hoe kun je Jojoba olie het beste bewaren?

    In de originele verpakking is Jojoba twaalf maanden houdbaar. Na een jaar kun je de olie nog wel gebruiken, maar zijn de waardevolle eigenschappen van de olie minder sterk. Jojoba olie is erg zuinig in gebruik, vaak heb je maar enkele druppels nodig om je gezicht, handen en/of haar te verzorgen. Het is daarom aan te raden niet te veel Jojoba olie in één keer aan te schaffen.

    Mocht je toch olie overhouden na twaalf maanden kun je het eventueel gebruiken om houten meubels mee op te frissen. Jojoba olie heeft naast voordelen voor het lichaam namelijk ook andere toepassingen. Met een paar druppels Jojoba olie kun je je meubels mooi laten glimmen.

    Waar kun je Jojoba olie kopen?

    Jojoba olie kun je bestellen op onze website. Wij hebben zowel een koudgeperste als een biologische & koudgeperste variant in het assortiment. Deze varianten zijn in verschillende hoeveelheden beschikbaar. Zo hebben wij flessen van 100 en 300 ml. Onze Jojoba olie is in glas verpakt.

    TERUG NAAR BOVEN
    Koop [Q] en betaal [E] p/s ([D]% korting)
    Bespaar:diff!
    Koop meer en bespaar | Ook leuk als cadeau!
    Staffelkortingen