Inhoud:

  • Wat is Castorolie?
  • Waar komt Castorolie vandaan?
  • Hoe wordt Castorolie gemaakt?
  • Waarom is Castorolie bijzonder?
  • Waar kun je Castorolie voor gebruiken?
  • Hoe gebruik je Castorolie voor je haar, wimpers & wenkbrauwen?
  • Hoe gebruik je Castorolie voor je huid?
  • Hoe ziet Castorolie er uit?
  • Hoe kun je Castorolie het best bewaren?
  • Waar kun je Castorolie kopen?

  • Wat is Castorolie?

    Zo ziet de castorolie er uitCastorolie, ook wel wonderolie genoemd, werd door de unieke samenstelling veel gebruikt door de Egyptenaren en de oude Grieken. Castorolie is 100% plantaardig en wordt gemaakt van de vrucht van de wonderboom: Ricinus Communis. De olie wordt gewonnen door het persen van deze zogenoemde wonderbonen en bestaan uit ongeveer 90% ricinolzuur.

    Castorolie werd vroeger veel gebruikt doordat het vele medicinale toepassingen heeft. Deze olie heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het uitzonderlijk goed helpt bij ontstekingen en pijn verlicht. Tegenwoordig wordt deze wonderolie voor ontzettend veel cosmetische doeleinden gebruikt. Castorolie staat er namelijk om bekend om je haar voller te maken en je huid egaler te laten voelen.

    Waar komt Castorolie vandaan?

    Castorolie wordt gewonnen uit de vrucht van de Ricinus Communis. Dit is een plant met rode vruchten die ontzettend snel groeit. De boom komt oorspronkelijk uit India, Oost-Afrika en het Zuidoostelijke gebied van de Middellandse Zee. Tijdens de tijden van slavenhandel is de Ricinus Commmunis in het Caribisch gebied terechtgekomen waardoor deze planten daar nu veel groeien.

    Hoe wordt Castorolie gemaakt?

    Er zijn twee belangrijke soorten Castoroliën: Jamaicaanse en koudgeperste Castorolie. Beide oliën worden gemaakt van de Ricinuszaad afkomstig van de Ricinus Communis, maar door de verschillende verwerkingstechnieken zijn de oliën anders van kleur en textuur.

    Bij de koudgeperste Castorolie worden de zaden zo hard geperst dat de olie uit de zaden druipt. Deze olie is licht gelig, helder en stroperig.

    Jamaicaanse Castorolie is daarentegen zwart. Dit komt doordat doordat de Ricinuszaden geroosterd of gebrand worden. Na het roosteren worden de zaden in een grote pan gekookt en gepureerd op de traditionele Caribische manier. De olie die hiervan wordt gemaakt bevat dus as van het roosteren waardoor Jamaicaanse Castorolie dikker en donkerder van kleur is dan de koudgeperste Castorolie.

    Zelf maken kan natuurlijk ook: 
     

    Waarom is Castorolie bijzonder?

    Castorolie wordt niet voor niets wonderolie genoemd. Deze olie bestaat namelijk uit zo'n 90% ricinolzuur. Dit is een onverzadigd omega-9-vetzuur die bijvoorbeeld helpt bij onzuiverheden en het verzachten van de (hoofd)huid. Ricinolzuur voedt het haar, de haarfollikel en de huid eromheen. Mede hierdoor bevordert Castorolie de groei van je haren.

    Naast omega-9 bevat Castorolie ook veel omega-3 en omega-6 vetzuren die onder andere een essentiële rol spelen bij het hydrateren en soepel houden van de haar en huid.

    Ook de vitamine E in de Castorolie zorgt voor een bijzonder effectieve werking. Vitamine E is namelijk een belangrijke voedingstof voor zowel je haar als huid. Deze vitamine houdt je huid onder andere jong en verzorgt het haar.

    Waar kun je Castorolie voor gebruiken?

    Castorolie staat voornamelijk bekend om het feit dat het haar dikker en gezonder maakt. Het wordt hierdoor vaak gebruikt als haarmasker, wimper- en wenkbrauwserum. Ook voor het verzorgen van een baard of snor is Castorolie zeer geschikt. Met Castorolie kun je bijvoorbeeld de dunnere plekjes in je baard voeden zodat je een egale baard krijgt.

    Gezien de ricinolzuur in Castorolie zo goed is voor de huid, wordt deze olie ook veel gebruikt om de huid te voeden en zacht te maken. Bovendien stimuleert Castorolie de doorbloeding van je huid en spieren waardoor het ideaal is om te gebruiken na het sporten als massageolie.

    In de alinea's hieronder gaan we dieper in op de werking van Castorolie op de haar en huid. 

    Hoe gebruik je Castorolie voor je haar, wimpers & wenkbrauwen?

    Het ricinolzuur in Castorolie zorgen ervoor dat droog en pluizig haar weer glanst en gezonder aanvoelt. Dit komt doordat de vetzuren in de olie de haren diep in de wortel voeden. Hierdoor voelen je haren (of baard) voller aan. Je hoeft Castorolie maar een paar keer in de week in te masseren op de hoofdhuid. Breng een beetje olie aan op je handen en verdeel je het door licht vochtig haar en over je hoofdhuid. Laat het een paar uur inwerken en was je haar vervolgens met je gebruikelijke shampoo. Omdat Castorolie nogal dik is, kan het soms moeilijk zijn om uit je haar te wassen. Het is daarom aan te raden de olie te verdunnen met een andere olie zoals amandel- of kokosolie.

    Daarnaast helpen de zuren in Castorolie bij het herstellen van gespleten haarpunten. Dit komt doordat de olie beschadigde haarvezels herstelt en versterkt wordt. Ook beschadigde haarvezels door het te veel verven, föhnen en stijlen/krullen van je haar worden hiermee goed verzorgd.

    Om de olie te gebruiken voor vollere wimpers en wenkbrauwen doe je een beetje olie op een oud mascaraborsteltje of wattenstaafje en verdeel je de olie voordat je gaat slapen over de haartjes.

    Tip: leg een oude handdoek neer op je bed, want (vooral de Jamaicaanse) Castorolie kan vlekken achterlaten.

    Hoe gebruik je Castorolie voor je huid?

    Castorolie staat bekend om de voedende en reinigende werking. Dit komt doordat Castorolie tot diep in de huid kan dringen. Mede hierdoor is de olie geschikt voor mensen met een droge huid of om tekenen van huidveroudering tegen te gaan. De vitamine E in Castorolie draagt zeker een steentje bij om beginnende lijntjes te bestrijden. De hydraterende werking van de olie zorgt er bovendien ook voor dat de huid fris, jong en egaal aanvoelt.

    Castorolie werkt reinigend waardoor het prima te gebruiken is om onzuiverheden op de huid of make-up te verwijderen. De ricinolzuur in Castorolie helpt ook bij puistjes een meeëters. Het maakt de huid zacht en voorkomt de vorming van kleine littekentjes.

    Castorolie kun je het beste aanbrengen na het reinigen van je huid of het douchen. De olie breng je elke avond voordat je gaat slapen een aan op de gewenste plekken zodat het goed kan intrekken. De olie kan soms dik en vettig aanvoelen en het is daarom verstandig om het niet meerdere malen per dag aan te brengen. Je huid kan namelijk een bepaalde hoeveelheid olie tegelijk opnemen.

    Tip: leg een oude handdoek neer op je bed, want (vooral de Jamaicaanse) Castorolie kan vlekken achterlaten.

    Hoe ziet Castorolie er uit?

    Castorolie kan een gelige tot zwarte kleur hebben afhankelijk van de manier waarop het is gemaakt. Zo is de geroosterde Jamaicaanse Castorolie donker van kleur en dikkig, terwijl koudgeperste Castorolie een bleke, goudgelige kleur heeft. Koudgeperste Castorolie heeft een licht kruidige geur. Jamaicaanse Castorolie is over het algemeen iets sterker van geur waar je misschien even aan moet wennen.


     

    Hoe kun je Castorolie het best bewaren?

    Castorolie kun je het best in de oorspronkelijke luchtdichte verpakking te bewaren op een donkere en koele plek. Als je de olie op deze manier bewaard is hij over het algemeen een jaar houdbaar.

    Waar kun je Castorolie kopen?

    Zowel de Koudgeperste als Jamaicaanse Castorolie zijn in flesjes van 100 en 300 ml te bestellen op onze website. We bieden ook een biologische variant van Castorolie aan.