Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Mythes huidverzorging

8 mythes over huidverzorging ontkracht.

Wat is de beste manier om je huid te verzorgen? Hierover staat het internet vol! En wat goed is voor de ene huid is minder goed voor de andere. Hierbij 8 huidverzorgings mythes ontkracht.

1. Ik moet huidverzorging gebruiken die voor mijn leeftijd bestemd is.

Wie heeft dit ooit bedacht?! Leeftijd is geen huidtype. Iemand van 60 kan dezelfde huidproblemen ervaren als iemand van 30. Een onzuivere huid stopt niet als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt en een droge huid ontstaat niet omdat je net 40 bent geworden. Kijk daarom altijd naar wat je huid nodig heeft. 

2. Hypoallergeen, natuurlijk en vegan is top!

Hypo-allergeen betekent dat er lage kans is op een allergische reactie. Het is niet wettelijk bepaald welke ingrediënten een product wel of niet mag bevatten om hypoallergeen te mogen zijn! Hypoallergeen zegt dus weinig over hoe mild een product is voor de huid.

Natuurlijke cosmetica is hip, want zeg nou zelf: 100% natuurlijk klinkt wel goed toch?! Je ziet het op veel verpakkingen staan, vaak met mooie plaatjes van groene bomen. ‘Dat zal wel goed zijn!’. De term natuurlijk zegt niets, check altijd goed de ingrediëntenlijst.

Vegan producten hoeven niet natuurlijk of plantaardig te zijn. Veel synthetische ingrediënten zijn bijvoorbeeld ook vegan.
Laat je niet afleiden door een mooie verpakking met allerlei mooie claims! 

3. Natuurlijke ingrediënten kunnen geen irritaties geven.


Niet alles wat natuurlijk is, is per definitie onschadelijk voor de huid. Zo zijn etherische oliën bijvoorbeeld heel natuurlijk, maar kun je ze niet puur op de huid gebruiken. Verdun Etherische olie altijd met een draagolie.

Dosering per lichaamsgebied:

Gezicht - maximaal 1%
Onder de ogen - maximaal 0,1%
Lippen - maximaal 0,5%
Lichaam- maximaal 2%

Voor een aantal oliën geldt een aangepaste dosering. Bekijk de hieronder. ommige bestanddelen (zoals linalool) in Etherische olie hebben een allergene werking en kunnen dus een huidreactie veroorzaken.

4. Een dagcrème kun je niet overdag aanbrengen en een nachtcrème niet overdag.

Voor je huid maakt het niets uit of het een dag- of nachtcrème is. Wel is het fijn om overdag producten aan te brengen die de huid meer beschermen tegen weersomstandigheden en vervuiling. Daarnaast kun je bepaalde etherische olie niet gebruiken in je dagverzorging omdat ze kunnen reageren op zonlicht (fototoxisch). Ook exfoliërende ingrediënten, zoals Glycolzuur kunnen de huid gevoeliger maken voor zonlicht. Hier moet je dus voorzichtig mee zijn.

Waarom wij dan wel een recept voor nachtcrème op onze website hebben? Deze is wat voller van structuur dan de dagcrème, maar kun je natuurlijk ook gewoon overdag gebruiken! :)

Wanneer je je huid verzorgt met oliën wissel dan verschillende oliën af en zorg zo voor optimale verzorging!  Soms adviseren wij een olie in de avond te gebruiken, zoals Rozenbottelolie. Dat komt doordat Rozenbottelolie een oranje-rode kleur heeft wat de huid (tijdelijk) oranje maakt. Uiteraard kun je deze olie ook gewoon mengen met een basisolie om dit te voorkomen.

5. Dure huidverzorgingsproducten zijn beter dan goedkope.

zijn nogal wat factoren die de prijs van een crème beïnvloeden en dat is lang niet alleen of een crème goede ingrediënten bevat. Zo speelt marketing en merknaam natuurlijk een grote rol. Of een product nu goedkoop of duur is, uiteindelijk gaat het om de ingrediënten die in het product zitten. Veel dure merken doen alsof er wonderingrediënten in hun product zitten, maar uiteindelijk hebben ze vaak één of meerdere basisingrediënten die puur veel goedkoper zijn!

Ook kun je kijken naar de plaats van het ingrediënt op de ingrediëntenlijst. Bevat een product een hoog percentage van een bepaald ingrediënt staat het bovenaan de ingrediëntenlijst. Staat het onderaan kun je er vanuit gaan dat er heel weinig van in zit (bij sommige ingrediënten is dit natuurlijk ook niet erg en heb je maar een heel laag percentage nodig om werkzaam te zijn).

6. Een droge en vochtarme huid is hetzelfde.


Een droge en vochtarme huid kunnen beide schilferen maar een droge huid mist voornamelijk talg/vetten en een vochtarme huid mist vooral vocht. Zelfs een vette huid kan vochtarm zijn. Een vochtarme huid is vaak tijdelijk. Hydrateren is bij beide huidcondities belangrijk!

7. Voeding is niet belangrijk als je maar goede huidverzorging gebruikt.


Het perfecte dieet voor een gezonde huid bestaat helaas niet, maar voeding is superbelangrijk om de huid gezond te houden. Eet gevarieerd en zorg voor voldoende vitamines en mineralen! Als je er goed uit wil zien, zul je goed moeten eten :). Vergeet ook niet om goed te hydrateren, dus voldoende water te drinken!

8. De mannenhuid heeft andere verzorging nodig dan de vrouwenhuid.

Mannen kunnen heel goed producten gebruiken waar geen FOR MEN op staat, de meeste huidverzorging is namelijk unisex. Ondanks dat de mannenhuid wat anders is opgebouwd blijft reinigen en hydrateren belangrijk! Wist je dat producten voor mannen vaak meer irriterende stoffen bevatten? Veel aftershave-producten bevatten alcohol, menthol of parfum zodat het product 'fris' aanvoelt op de huid. Dit kan de huid irriteren en uitdrogen. En dat wil je niet, zeker niet na het scheren! Witch Hazel en Shea boter kun je bijvoorbeeld goed gebruiken als aftershave balsem.

Laat je niet afleiden door een verpakking van een product en blijf altijd bewust van wat je op je huid smeert. De ingrediënten zeggen uiteindelijk het meest of iets geschikt is voor jouw huid of niet!

Twijfel je over bepaalde ingrediënten of heb je nog vragen? Voel je vrij om te mailen naar .

Geschreven door: Helena Laarman

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant