Het wonder dat Lavendel heet
Lavendel staat vooral bekend om de heerlijke ontspannende geur. De unieke bloemige kruidige geur vindt je nergens anders in de natuur en herken je uit duizenden. Maar wist je ook dat de geur van Lavendel effect heeft op onze hersenen? En dat Lavendelolie in staat is om onze huid te herstellen? In dit artikel vertel ik je er alles over.
Botanische naam: Lavandula angustifolia
Botanische synoniemen: Lavandula officinalis en Lavandula vera
Familie: Lipbloemenfamilie (Lamiaceae)
Plantonderdeel: Bloementoppen
INCI: Lavandula angustifolia
Persoonlijk verhaaltje
💜 Al ver voordat ik wist van de helende eigenschappen van dit magische paarse bloemetje was ik al betoverd door de effecten ervan. Ik herinner me het nog als de dag van gisteren. Het was de zomer van 2005, in Frankrijk, toen ik begon aan mijn eerste Franstalige baantje op een camping. Met knikkende knieën liep ik op mijn eerste dag naar de receptie toe. Ik passeerde onderweg een groot veld vol met lavendelbloemen. Ik plukte een bloemetje en wreef deze nerveus tussen mijn handen. Ik snoof de geur op van mijn handen en deed mijn ogen dicht. De overweldigende bloemige en kruidige geur vulde mijn neusgaten en slingerde me direct terug naar het nu. Wow! Met een zucht van verlichting voelde ik mij rustig worden. Alles is ok Malou, je kan dit, adem in adem uit, let's go! Op dat moment besloot ik, dit wordt mijn ochtendritueeltje. 💜
Liefs Malou
Wat maakt Lavendel Essentiele Olie zo bijzonder?
Het effect van lavendel is na al die jaren niets veranderd. Nog steeds geeft de geur van lavendel mij intense rust en ontspanning. Mijn hartslag daalt en mijn stress verdwijnt. Is dit puur en alleen mijn geloof er in, of kunnen we het ook onderbouwen met wetenschap? Tijd om dit eens te gaan onderzoeken. Want wat gebeurt er eigenlijk in onze hersenen als we lavendel ruiken? En welke bijzondere effecten heeft lavendelolie op onze huid? In dit artikel beantwoord ik deze vragen en kom je erachter waar onze Lavendel Essentiële Olie vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en welke componenten ervoor zorgen dat Lavendel Essentiële Olie zo bijzonder is.
Waar komt onze Lavendel Essentiële Olie vandaan?
Onze Lavendel Essentiële Olie wordt verkregen uit de bloementoppen van de Bulgaarse Lavendel Plant. Deze worden gedestilleerd tot een prachtige essentiële olie van zeer hoge kwaliteit. Bulgaarse lavendel staat wereldwijd bekend als een van de beste lavendelsoorten. Het is niet alleen warm in Bulgarije, waar Lavendel het beste in gedijt, ook bevat de Bulgaarse bodem de meeste voedingsstoffen voor de Lavendelplant. Onze Lavendel Essentiële Olie komt van de Bulgaarse lavendelsoorten; Hemus en Sevtopolis.
Hoe wordt onze Lavendel Essentiële Olie gemaakt?
Klein maar fijn
De lavendelplanten worden geplant op kleine velden zodat ze alle aandacht krijgen van de boeren. De kleine velden zorgen misschien voor een minder grote opbrengst, maar de kwaliteit van de lavendel is vele malen beter dan bij grote velden. Deze is namelijk sterk afhankelijk van de manier van oogsten. Weersomstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op de kwaliteit van de bloemen toppen. Het verbouwen van de lavendel op een klein veld, maakt het mogelijk om de lavendel in één dag te oogsten en zo de kwaliteit te waarborgen. Bij grote lavendel productiebedrijven gebeurt dit vaak verspreid over verschillende dagen. Dit leidt vaak tot grote onvoorspelbare kwaliteitsverschillen.
Puur natuur
Er worden geen kunstmatige meststoffen gebruikt bij het zaaien en groeien van de lavendel. Het oogsten wordt met de hand gedaan en met de tractor opgeraapt.
Van oogst tot olie.
Onze lavendelolie wordt verkregen uit stoomdistillatie. Na het oogsten, wordt de lavendel in een koperen ketel gestopt en aangestampt. In een andere ketel ernaast, wordt water gekookt. Het stoom uit deze ketel wordt met een slangetje vervoerd naar de ketel met lavendel. Het stoom omringt de lavendel en neemt de vluchtige oliën en water oplosbare stoffen mee naar boven naar de koelketel die daarbovenop staat. In de koelketel wordt het stoom omgezet in vloeistof. Deze vloeistof bevat oliën en water. De oliën zijn lichter dan water en komen vanzelf boven drijven. De olien worden zorgvuldig van het water afgetapt en het water wordt nogmaals gefilterd om alle oliën te verkrijgen. Het water dat overblijft, is de Lavendel Hydrosol. Dit is dus eigenlijk een bijproduct van het stoomdestillatieproces. Dit watertje is bijna net zo bijzonder als de olie en heeft ook vele huidvoordelen.
Ons plan is om langs onze leverancier in Bulgarije te gaan en een kijkje te nemen op hun kleine boerderij. Wij hopen dan met een leuke documentaire te komen hierover. Hierover later meer. In de tussentijd kun je dit lieve filmpje bekijken. Het laat je zien hoe het er op een kleine lavendelboerderij aan toe gaat en je leert hoe Lavendel Essentiële Olie wordt gemaakt.
GC-MS Rapport
Hieronder kun je het GC-MS rapport vinden van onze essentiële olie. Een dergelijk rapport test de olie op zuiverheid en kwaliteit. GC-MS staat voor:Gaschromatografie-Massaspectrometrie. Het is een analytische techniek in de chemie die laat zien uit welke individuele vluchtige moleculen de olie bestaat. Het is als het ware de vingerafdruk van de essentiële olie. Hoe meer piekjes je ziet, hoe meer variatie er in de olie zit en je waarschijnlijk te maken hebt met een natuurlijke pure olie. Zie je maar een paar pieken die ver naar boven schieten, dan heb je kans dat de olie synthetisch is nagemaakt of gemanipuleerd.
Werkt Lavendel bij ontspanning?
Dat Lavendel helpt te ontspannen is wel bekend. Je ruikt het niet voor niets vaak in een sauna of natuurapotheek, waar lavendel dat gevoel van ontspanning geeft. Ook bevatten de meeste natuurproducten die gericht zijn op slaap en ontspanning vaak lavendel. Maar is dit alleen maar gebaseerd op folklore en geloof?
Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen, maar de bijzondere eigenschappen van lavendel zijn 2500 duizend jaar geleden al ontdekt. Wegens zijn antioxiderende, antimicrobiële, kalmerende, ontspannende en antidepressieve eigenschappen, wordt lavendel al eeuwen lang gebruikt voor vele cosmetische en therapeutische doeleinden.
Om hier wat dieper op in te gaan is het interessant om te bekijken uit welke geurcomponenten Lavendel Essentiële olie bestaat. Misschien dat we dan wat wijzer worden over de effecten ervan.
10 belangrijkste geurcomponenten
Linalyl actetaat: 27,69%
Linalool: 28,49%
(Z)-β-Ocimene : 8,13%
Terpinen-4-ol : 6,52%
β-Caryophylleen: 4,21%
Lavandulyl acetaat: 3,38%
(E)-β-Ocimene: 3,02%
Lavandulol: 1,05%
α-Terpineol 1,37%
1-Octen-3-yl-acetate: 1,31%
De twee grootste bestanddelen van onze Lavendel Essentiele Olie zijn Linalyl actetaat en Linalool. Linalool is een terpeen en Linalyl Acetaat is een ester. Een ester is een koolstofverbinding die onstaat bij de koppeling van een (terpeen) alcohol en een azijnzuur. Tref je een hoog gehalte van deze twee componenten aan in Lavendel Essentiële Olie, dan kun je ervan uit gaan dat deze van hoge kwaliteit is.
Linalool en Linalyl Acetaat staan in de wetenschap bekend als geurcomponenten met een ontspannende werking. Over de jaren heen, zijn er veel onderzoeken gedaan naar de hypnotiserende en kalmerende effecten van het inhaleren van essentiële oliën die een hoog gehalte van deze componenten bevatten. Deze onderzoeken laten vooral zien dat het stressniveau aanzienlijk verminderde. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat het gehalte aan serotonine (5-HT) en GABA in de hersenen toenamen na het inhaleren van deze componenten. GABA wordt van nature in onze hersenen aangemaakt om stress te verminderen en ons zenuwstelsel te kalmeren. Onmisbaar in deze drukke maatschappij! Serotonine ken je misschien wel als het gelukshormoon. Dit bijzondere stofje speelt een belangrijke rol bij slaap, onze beleving en verwerking van pijn en bijvoorbeeld onze eetlust.
Lavendel maakt ons gelukkig
Het inhaleren van helpt bij de aanmaak van deze stofjes in onze hersenen, waardoor wij meer ontspannen, beter slapen en meer geluk ervaren. Hoe cool is dat?
Terwijl ik dit nu aan het schrijven ben inhaleer ik wat Lavendelolie van het flesje die op mijn bureau staat. En jahoor! Ik voel me, net als in 2005, direct ontspannen en blij worden. Het feit dat het nu ook een wetenschappelijke onderbouwing heeft, maakt dat ik nog meer overtuigd ben van de magische effecten van dit paarse bloemetje. Hieronder nog even wat voordelen op een rijtje:
Mentale voordelen van Lavendelolie
Een goede en gezonde nachtrust
Vermoeidheid
Stress en spanning
Geestelijke druk en inspanning
Een goede gemoedstoestand
Concentratie
Prikkelbaarheid voor menstruatie
De toekomst van aromatherapie
Aromatherapie wordt soms nog steeds gezien als iets zweverigs. Maar er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat er daadwerkelijk iets gebeurt in onze hersenen bij het inhaleren van Lavendel Essentiële Olie. Misschien zijn al die middeltjes met lavendel tegen slaapproblemen en stress toch niet allemaal kwakzalverij?
Zal dit in de toekomst leiden tot het inzetten van Lavendel Essentiële Olie in de reguliere gezondheidszorg?Waarschijnlijk zijn er nog veel meer systematische studies voor nodig voordat dit gebeurt. Mijn hoop is dan ook dat als we de mens dichter bij de natuur brengen, dit vanzelf zal gaan.
Wat doet Lavendel Essentiële olie voor de huid?
Naast dat Lavendel Essentiële Olie ons beter laat slapen, onze stress vermindert en ons geluksniveau verhoogd, heeft dit geconcentreerde olietje ook veel voordelen voor onze huid. En ja, ook deze voordelen zijn wetenschappelijk onderbouwd.
Balanceert de onzuivere huid
Lavendel Essentiële olie heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen. en is daarmee een goede keuze in de verzorging van een onzuivere/ probleemhuid. Lavendel zuivert de huid en helpt nieuwe pukkeltjes voorkomen en genezen. Onderzoek heeft aangetoond dat Lavendel Essentiele Olie helpt bij het behouden van een gezonde huidflora en deze beschermt tegen invloeden van buitenaf.
Ondersteunt de rijpe huid
Lavendel Essentiele Olie bevat krachtige antioxidanten die de huid helpen beschermen tegen vrije radicalen. UV-straling is een van de grootste boosdoeners bij huidveroudering. Onze huid heeft maar een beperkte hoeveelheid aan antioxiderende enzymen die ons beschermen tegen vrije radicalen. Deze enzymen verminderen ook nog eens aanzienlijk als we ouder worden, waardoor onze huid nog gevoeliger wordt voor de zon.
Beschermt de huid tegen foto veroudering
Een Japanse studie heeft aangetoont dat Lavendel Essentiële Olie helpt bij het verminderen van singletzuurstof, een zuurstof die vrij komt door uv-straling. Dit stofje richt de meeste schade aan op onze huid als we in de zon zitten. Dit zou betekenen dat Lavendel Essentiele olie kan helpen om foto veroudering (photo-aging) door de zon te voorkomen. Wat het een goede keus maakt om het te verwerken in je dagcrème.
Herstelt de ruwe en schrale huid
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat Lavendel Essentiële Olie helpt bij huidherstel. Zelfs de meest ruwe en schrale huid zal er van opknappen. Er zijn bijvoorbeeld vele onderzoeken gedaan naar vrouwen die een episiotomie (google it) hebben gekregen bij de bevalling. Een bad met Lavendel Essentiële Olie hielp aanzienlijk bij het verminderen van roodheid en bij het herstellen van de huid down under.
Stimuleert de aanmaak van collageen
Lavendel Essentiële Olie helpt bij het aanmaken van transformerende groeifactor bèta eiwitten (TGF-β) . Dit zijn polypeptiden die o.a verantwoordelijk zijn voor het opbouwen en afbreken van nieuwe huidcellen. Simpel gezegd helpt Lavendel bij de aanmaak van collageen en stimuleert deze het herstellend vermogen van de huid.
Kalmeert de huid bij insectenbeten
Lavendel Essentiele Olie helpt bij het kalmeren van de huid na insecten en kwallenbeten. Linalool en Linalyl Acetaat werken niet alleen ontspannend op onze geest, ook onze huid ontspant ervan. Een paar druppeltjes zal roodheid doen verminderen en helpen bij het herstel.
Huidvoordelen van Lavendel Essentiële Olie:
Bescherming tegen vrije radicalen
(Foto)-huidveroudering
Pukkeltjes en onzuiverheden
Ruwe en schrale plekjes
Huidherstel
Herstellen van de huid na de bevalling
Insecten en kwallenbeten
Hoe kun je Lavendel Essentiële Olie gebruiken?
Maximale doseringen voor de huid
Ook al hebben essentiële oliën vele huidvoordelen, gebruik ze nooit onverdund op de huid. Verdun deze hoog geconcentreerde wonderolietjes altijd met een draagolie of verwerk ze samen met andere natuurlijke grondstoffen in een DIY-recept.
Dosering per lichaamsgebied:
Gezicht - maximaal 1%
Onder de ogen - maximaal 0.1%
Lippen - maximaal 0.5%
Lichaam - Maximaal 2%
1% op 100 ml draagolie komt neer op 1 ml essentiële olie. En 1 ml olie bestaat uit ongeveer 20 druppels. (Let op: dit is een gemiddelde en kan verschillen per olie. Ik raad je dan ook aan een precisie weegschaal te gebruiken voor exacte afmetingen.)
Deze doseringen zijn opgesteld door de IFRA (The International Fragrance Organisation) om ons als consument te beschermen tegen mogelijke huidreacties. We hebben op basis hiervan een lijstje voor je gemaakt met maximale doseringen per essentiële olie die je kunt als PDF hieronder.
Linalool als allergeen
Wat je misschien opvalt bij deze PDF is dat Linalool op de allergenen lijst staat. Dit ingrediënt moet volgens de IFRA wetgeving verplicht worden vermeld op een product dat dit component bevat. Linalool heeft geen specifieke maximale dosering voor de huid, maar kan over een periode van maanden of jaren oxideren en veranderen in hydroperoxide. Dit stofje kan wel een huidreactie veroorzaken. De IFRA adviseert dan ook om een antioxidant toe te voegen aan recepten die Lavendel Essentiële Olie bevatten. 0.1% is voldoende en je kunt hiervoor onze gebruiken.
Waar kun je Lavendel Essentiële Olie voor gebruiken?
In crèmes en lotions
Voeg Lavendel Essentiële Olie toe aan het einde van je formule. Dus tijdens de afkoelfase. Maak je een product met water, voeg dan een natuurlijk conserveermiddel zoals toe aan je recept. Je conserveermiddel zal efficiënter werken in combinatie met lavendelolie in de bestrijding tegen bacteriegroei. Zit er ook olie in jouw product? Zorg dan dat je een extra antioxidant toevoegt om de oliën te beschermen tegen oxidatie. 0.5% Vitamine E Olie toevoegen aan je recept zal voldoende zijn.
In een aromadiffuser
Doe een paar druppeltjes Lavendel Essentiële olie in een diffuser en geniet van de ontspannende werking.
In geurzakjes
Vul een met en druppel er Lavendel Essentiele Olie overheen. Hang deze boven je bed en geniet van de rustgevende geur voor het slapen.
In kaarsen
Maak je eigen kaarsen op basis van en en voeg hier Lavendel Essentiele Olie aan toe. Gebruik maximaal 6% en voeg deze aan het einde toe als de olie iets is afgekoeld voordat deze stolt.
In bad
Voeg een paar druppels Lavendel Essentiele Olie toe aan je bad of verwerk deze in een en geniet van de ontspannende werking van het aroma en profiteer tegelijkertijd van de huidvoordelen.
Conclusie
Lavendel Essentiële Olie is afkomstig uit de prachtige paarse lavendelbloem genaamd Lavandula Angustifolia. Een uniek geurende bloem die, wanneer deze op het juiste moment wordt geoogst, bijzondere eigenschappen met zich mee brengt. De stoomdestillatie van de bloemen onttrekt krachtige componenten die bijdragen aan de gezondheid van onze lichaam ėn geest. Niet alleen heeft het een positieve invloed op stress, vermoeidheid en helpt het ons in slaap te komen, ook heeft het vele voordelen voor onze huid. Het helpt onze huid als deze gestrest is, bij roodheid en schrale plekjes en intense ingrepen. Ook ondersteunt lavendelolie het herstellend vermogen van de huid en beschermt het effectief tegen de negatieve effecten van UV-straling.
Na het schrijven van dit artikel kan ik met zekerheid zeggen, Lavendel Essentiële Olie is een magisch middeltje en een onmisbaar flesje in je kruidenkastje.
Referenties: