Frankincense Olie: het verschil tussen de Carterii en Serrata
Frankincense Olie is een hele populaire Etherische olie en één van de meestgestelde vragen die bij onze klantenservice binnen komt is: 'Wat is het verschil tussen de twee verschillende Frankincense Etherische oliën en welke is het meest geschikt voor mijn huid?' In deze blog gaan we daarom in op de verschillen tussen deze twee oliën, zo weet je precies welke het beste bij jouw huid past!
Wat is Frankincense Olie?
Frankincense (wierook) olie wordt gewonnen uit de hars van de Boswellia carterii en Boswellia serrata, twee veelgebruikte soorten binnen het Boswellia-geslacht. Boswellia carterii komt voornamelijk voor in Somalië en andere delen van Oost-Afrika, terwijl Boswellia serrata veel voorkomt in India. Deze bomen groeien in droge, rotsachtige gebieden. De hars van deze bomen dient als basis van de Frankincense olie.
Hoe wordt Frankincense olie verkregen?
De hars van de Boswellia boom wordt geoogst door kleine inkepingen in de bast van de boom te maken. De hars druppelt en hard uit tot geurige, amberkleurige klompjes. Deze staan bekend als 'tranen' van wierook. Om Frankincense olie te verkrijgen, ondergaat de hars een stoomdestillatieproces. Hierbij wordt de hars verhit met stoom, waardoor de essentiële olie vrijkomt en vervolgens wordt opgevangen en gecondenseerd. Het resultaat is een heerlijk geurende Etherische olie.
Welke olie is geschikt voor jouw huid?
Frankincense Carterii
Focus op anti-aging, celvernieuwing en versteviging
Hydrateert de huid
Verzorgt littekens
Geschikt voor: droge en rijpe huid
Frankincense Serrata
Focus op kalmeren van de (rode) huid
Vermindert onzuiverheden
Verzorgt littekens
Geschikt voor: vette, onzuivere en gevoelige huid
Let op: een Etherische olie moet je altijd verdunnen met een draagolie. Gebruik <1% in een olie. Liever geen Etherische olie? Ga dan voor Frankincense water! Frankincense water is het bijproduct van de stoomdestillatie van de hars. Het bevat sporen van Etherische olie en wateroplosbare bestanddelen van de plant, maar geen vetoplosbare actieve stoffen zoals boswelliazuren. Het is milder en minder geconcentreerd dan de olie, geschikt voor direct gebruik op de huid. Ideaal als gezichtstoner of body mist.
4 manieren om Frankincense Etherische Olie te gebruiken
1. In een Anti-aging serum
50% Jojoba olie
30% Castorolie
19% Rozenbottelolie
1% Frankincense Carterii
Meng alle ingrediënten samen en gebruik in de ochtend en/of avond op een gereinigde huid.
2. In een Kalmerende Body Olie
99% Zoete Amandelolie
0,5% Frankincense Serrata
0,5% Pepermunt olie
Meng alle ingrediënten samen en masseer in de huid na het douchen voor ontspanning en een betere doorbloeding.
3. Gebruik in een Diffuser
Beide varianten zijn heerlijk om te gebruiken in een diffuser. Maak bijvoorbeeld één van onderstaande blends.
Vrijer ademen blend
2 druppels Frankincense Serrata
2 druppels Eucalyptus Globulus
1 druppel Rozemarijn
1 druppe Tijm
1 druppel Pepermunt
Verdamp gedurende de dag of voor het slapen gaan om vrijer te ademen.
Emotionele balans blend
3 druppels Frankincense Carterii
2 druppels Bergamot
2 druppels Sandelhout
1 druppel Lavendel
Verdamp tijdens meditatie of op momenten dat je wel wat balans kunt gebruiken.
4. Ontspannende Massageolie
99% Zoete Amandelolie of Arnica olie
0,5% Frankincense Serrata
0,3% Pepermuntolie
0,2% Rozemarijn olie
Masseer op pijnlijke spieren (na inspanning).
Wat is het verschil tussen Frankincense Serrata en Carterii?
Frankincense Serrata en Carterii zijn beide Etherische oliën afkomstig van de hars van Boswellia bomen, maar ze komen uit verschillende soorten en regio's, wat zorgt voor variaties in samenstelling, geur en toepassingen.
Herkomst
Serrata: Deze variant groeit voornamelijk in India en wordt van oorsprong gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde.
Carterii: Deze variant komt uit Somalië en wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten.
Verschil in geur
Serrata: heeft een warm, kruidig en licht houtachtig aroma. Door de hogere concentratie boswelliazuren heeft deze olie een diepe, minder vluchtige geur die langer blijft hangen.
Carterii: Diep, aards met frisse citrusnoten. De hogere concentratie monoterpenen zoals α-pineen en limoneen zorgen voor een frissere, heldere geur.
Chemische samenstelling
De chemische samenstelling van Frankincense olie is afhankelijk van de soort en groeilocatie. Beide oliën bevatten een mix van monoterpenen, sesquiterpenen en diterpenen, maar de verhouding en specifieke verbindingen verschillen
Serrata: Deze variant bevat Boswellia zuren. Boswellia zuren zijn bioactieve verbindingen die van nature voorkomen in de hars van de Boswellia-boom, deze zuren kunnen helpen om roodheid en irritatie te kalmeren. Daarnaast bevat het α-Thujeen, een monoterpeen dat bijdraagt aan de kruidige geur.
Carterii: De hoge concentratie monoterpenen zoals α-pineen en limoneen zorgen ervoor dat de Carterii variant een hydraterende werking heeft op de huid.
Effect op de huid
Serrata: Dankzij het hogere gehalte aan boswelliazuren heeft Frankincense Serrata een meer samentrekkend effect, wat kan helpen bij het reguleren van een vette of onzuivere huid. Daarnaast kan het helpen bij het kalmeren van roodheid.
Carterii: De hoge concentratie mototerpenen zorgen ervoor dat de Carterii variant een hydraterende werking heeft op de huid heeft. Daarnaast heeft het een verhelderend effect op de huid en zorgt het zo voor een egale teint. Het verbetert daarnaast de elasticiteit van de huid en maakt tekenen van huidveroudering minder zichtbaar.
Heerlijke DIY-recepten met Frankincense
Duurzaamheid & Frankincense Olie 🌿
Wist je dat er heel veel verschillende soorten Frankincense zijn? Een aantal van deze soorten zijn zeldzamer of worden zelfs met uitsterven bedreigd (voorbeelden: Boswellia sacra en Boswellia frereana). Kijk dus altijd goed welke variant je aanschaft! Van de twee varianten die wij verkopen weten we zeker dat ze niet met uitsterven bedreigd worden.
Geschreven door: Helena
Lees meer...
blog
Nieuwe held: aleppo zeep uit het stadje Aleppo
We hebben weer een nieuwe superheld! Dit keer uit het stadje Aleppo in Syrië. Tadaaa... Biologische Aleppo Zeep, die zijn naam dan ook te danken heeft aan het stadje waar hij vandaan komt. De geschiedenis van de Aleppo Zeep gaat meer dan duizenden jaren terug. De zeep is door zeezieders naar het ex-Mesopatamië gebracht en het traditionele recept wordt vandaag de dag nog gebruikt om de handgemaakte zeep te vervaardigen.
blog
Cactusvijgolie: Dé olie voor fijne lijntjes
De Cactusvijgolie is geschikt voor ieder huidtype. Door zijn kalmerende en cel vernieuwende eigenschappen zal vooral de droge gevoelige en rijpere huid veel baat hebben bij de olie. Het lage comedogenische gehalte van de olie zal de poriën niet snel verstoppen, wat de olie ook zeer geschikt maakt voor de onzuivere huid. Oftewel, een allemansvriend in je badkamerkastje!
blog
Rozenbottelolie: de natuurlijke retinol
Retinoïden is de verzamelnaam voor verschillende vormen van Vitamine A. De twee bekendste vormen zijn tretinoïne, ook wel vitamine A zuur, en retinol. Vitamine A zuur kun je enkel op recept bij de huisarts verkrijgen. Retinol is een ingrediënt dat je in veel cosmetica terugziet. Rozenbottelolie wordt ook wel de natuurlijke retinol genoemd.