12 veelgestelde vragen over Shea Butter

Wat is Shea Butter

Inhoudsopgave:

Koop Shea Butter

 

Wat is Raw Shea Butter? 

Raw Shea Butter is een 100% natuurlijke plantaardige boter, welke bij kamertemperatuur vast is. Raw Shea Butter wordt gewonnen uit de noten van de Shea Boom, ook wel Karité Boom genoemd en groeit in de Afrikaanse Savanne. De Boom staat bekend als de Boom des Levens, vanwege haar vele bijzondere eigenschappen. Shea Butter heeft een ivoorachtige kleur en een rokerige, nootachtige geur. De boter bevat een hoog gehalte aan vitamine A, E en F en is zeer geschikt om de huid te hydrateren, de bloedsomloop te verbeteren en de elasticiteit van de huid te bevorderen. In Afrika wordt Shea Butter al eeuwenlang gebruikt voor de dagelijkse verzorging van huid en haar, maar ook om verschillende huidkwalen tegen te gaan. Shea Butter is veel te vinden in commerciële crèmes, lotions en zepen, maar de werking van Shea Butter is in deze producten nagenoeg verwaarloosbaar, omdat vrijwel altijd machinaal geraffineerde Shea Butter als ingrediënt wordt gebruikt. Shea Butter die reeds is bewerkt heeft tijdens het verwerkingsproces haar bijzondere kenmerken verloren. Je kunt daarom het beste 100% natuurlijke, ongeraffineerde Shea Butter gebruiken om te genieten van alle voordelen. De wetenschappelijke naam voor Shea Butter is Butyrospermum parkii.

Shea Butter noten

Waar komt Raw Shea Butter vandaan? 

Raw Shea Butter is afkomstig uit Afrika en wordt gewonnen uit de noten van de Shea Boom, ook wel Karité Boom genoemd. Deze boom staat ook wel bekend als de Boom des Levens en groeit alleen in Afrika. De Boom behoort tot de natuurlijke vegetatie van een 300 km brede strook die van Mali over Burkina Faso naar Ghana, Togo en Benin loopt. Alleen in dit gebied en nergens anders op de wereld groeien de Sheabomen in verschillende variëteiten. Het zijn tot 15 meter hoge bomen met op pruimen lijkende vruchten, waarvan de pitten tot 50% vet bevatten. Raw Shea Butter is een 100% natuurlijke boter en wordt nog echt met de hand vervaardigd door dorpsvrouwen in West en Oost-Afrika. De Shea (Karité Boom) kent twee soorten; de Vitellaria Parodoxa groeiend in West-Afrika (dit is de meest voorkomende bron van Shea Butter) en de Vitellaria Nilotica groeiend in Oost-Afrika (een zeldzamere bron van Shea Butter). De Shea Butter gewonnen uit de noten van de bomen in Oost-Afrika wordt ook wel Nilotica Shea Butter genoemd.

Shea butter boom

Wat maakt Shea Butter zo bijzonder?

De meeste zaadoliën kunnen worden verdeeld in twee belangrijke onderdelen. Het ene deel is het verzeepbare deel. Dit deel bevat de meeste hydraterende eigenschappen. Het andere deel is het onverzeepbare deel. Dit deel bevat de meeste helende en genezende eigenschappen. Wat Shea Butter zo bijzonder maakt en tegelijkertijd onderscheid van andere natuurlijke oliën is het hoge gehalte aan onverzeepbare delen. Het gehalte aan genezende eigenschappen variëert van 5% tot wel 17%. Ter vergelijking, in de meeste natuurlijke oliën bedragen de genezende eigenschappen maar 1% of minder. Doordat Shea Butter zo een hoog gehalte heeft aan genezende eigenschappen, kan Shea Butter veel huidproblemen en aandoeningen verhelpen; waaronder vlekken, rimpeltjes, fijne lijntjes, jeuk, zonverbranding, kleine wondjes, eczeem, huidallergiëen, insectenbeten en nog veel meer. Het is vanwege deze unieke genezende eigenschappen dat de Shea Boom ook de Karité Boom wordt genoemd, wat de Boom des Levens betekent.

 Shea Butter noten

Hoe wordt Raw Shea Butter gemaakt?

Raw Shea Butter wordt gemaakt van de noten van de Karité Boom. De Karité Boom groeit alleen in de Savanne van Afrika. De boom produceert zijn eerste vruchten na 20 jaar en produceert vanaf 45 jaar zijn grootste hoeveelheid vruchten. De boom kan ruim 200 jaar vruchten groeien. Om Shea Butter te maken wordt eerst de schil van de noot van de vrucht gekraakt. De noten worden daarna gewassen en gedroogd. Hierna worden de noten gekraakt en geroosterd. Na het roosteren worden de noten zo fijn gemalen tot er een donkere chocoladekleurige pasta ontstaat. De pasta wordt een aantal uren met de hand gekneed en gezuiverd met schoon water. De pasta wordt hierna op een laag vuurtje in een ketel verhit todat de verse Shea Butter komt boven drijven. De laag wordt verwijderd en gedroogd tot Raw Shea Butter.

Hoe wordt Shea Butter gemaakt?

Waar kan je Raw Shea Butter voor gebruiken?

Raw Shea Butter heeft bijzondere helende kenmerken en is rijk aan vitaminen. Shea Butter kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hieronder volgt een lijstje. - dagelijks gebruik voor een gezonde en soepele huid. - (extreem) droge huid - huidirritatie - verbrande huid en vervellen (na het zonnen) - pigmentvlekken en littekens - acne (in sommige gevallen) - fijne lijntjes en rimpels - jeukende huid - scheercreme voor een mooi glad scheerresultaat - kleine wondjes - huidkloven - zwangerschapsstriemen/striae - eczeem, dermatitis en psoriasis - voor en na zware training - spierpijn en spiermoeheid - de kou - insectenbeten - droog haar.

Shea Butter waarvoor gebruiken

Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde (Raw) Shea Butter? 

Ongeraffineerde (Raw) Shea Butter betekent simpelweg dat het wordt gewonnen en vervaardigd zonder het gebruik van chemicaliën of conserveringsmiddelen. Met andere woorden het wordt nog echt handmatig geproduceerd zoals het in Afrika al eeuwenlang gebeurd. Dit is ontzettend belangrijk want alleen ongeraffineerde Shea Butter bevat nog alle vitamines en mineralen uit de Shea noten en zo ook haar hydraterende en helende eigenschappen. Geraffineerde Shea Butter wordt gewonnen met behulp van hexaan of andere chemische oplosmiddelen. Geraffineerde Shea Butter wordt ontgeurd, op extreem hoge temperatuur verhit en gebleekt om de Shea Butter esthetisch aantrekkelijker te maken. Ook conserveringsmiddelen kunnen aan de Shea Butter worden toegevoegd, zodat de Shea Butter langer houdbaar is. Door het raffinage proces blijven worden de vitamines en mineralen in ongeraffineerde Shea Butter met zeker 95% verminderd en blijven er een chemische restanten achter in de Shea Butter. Het beste is dan ook om ongeraffineerde Shea Butter te gebruiken voor je huid en haar.

Geraffineerde of ongeraffineerde shea butter

Welke soorten Shea Butter zijn er? 

Je hebt zowel West-Afrikaanse (Vitellaria Paradoxa) als Oost-Afrikaanse (Vitellaria Nilotica) Shea Butter. Oost-Afrikaanse Shea Butter wordt ook wel Shea Butter Nilotica genoemd. Oost Afrikaanse Shea Butter heeft een grotere hoeveelheid oleîne. Hierdoor is Oost-Afrikaanse Shea Butter romiger in textuur en een stuk zachter bij kamertemperatuur in vergelijking met West-Afrikaanse Shea Butter. Oost-Afrikaanse Shea Butter wordt daardoor sneller opgenomen door de huid. Oost-Afrikaanse Shea Butter is veel schaarser dan West-Afrikaanse Shea Butter vanwege de aanhoudende onrust in landen zoals Uganda. Oost-Afrikaanse Shea Butter is daardoor 3 keer zo duur en moeilijk te verkrijgen.

Zijn er verschillen in de kwaliteit van Shea Butter? 

Shea Butter wordt onderverdeeld in de klassen A tot E. Klasse A is ongeraffineerde of Raw Shea Butter (er is alleen water gebruikt om de boter te scheiden van de noten). Klasse B is geraffineerde Shea Butter. Klasse C is zeer geraffineerde Shea Butter waarbij chemische oplosmiddelen zoals hexaan zijn gebruikt. Zeer geraffineerde Shea Butter (Klasse C) is wit en geurloos en bevat 95% minder vitamines dan ongeraffineerde Raw Shea Butter (klasse A). Shea Butter in Klasse D en E is deels verontreinigd.

Hoe kun je Raw Shea Butter het beste bewaren?

Je hoeft Raw Shea Butter niet in de koelkast te bewaren. Juist door het te koelen wordt het vrij moeilijk om Shea Butter op te smeren. Je kunt Shea Butter onder normale omstandigheden op een droge plek bewaren. Bewaar de Shea Butter in een afsluitbare container om het zo lang mogelijk goed te houden.

Hoe lang is Raw Shea Butter houdbaar? 

Raw Shea Butter kun je ongeveer twee jaar houdbaar. Hoe ouder de Shea Butter is, hoe minder effectief de helende eigenschappen zijn van de boter, maar de boter blijft goed genoeg om je huid mee te hydrateren. Bewaar de Shea Butter in een afsluitbare container om vuil en stof buiten te houden.

Welke geur heeft Raw Shea Butter?

West-Afrikaanse Shea Butter heeft een typische rokerige nootachtige geur. De geur vervliegt snel en blijft niet achter op de huid. Naarmate de Shea Butter ouder wordt, wordt ook de nootachtige geur minder. Als je Shea Butter op een normale manier bewaart, blijft de boter lang goed. Echter, Shea Butter kan ook bederven. Shea Butter mag niet naar schimmel of rot ruiken, ongeacht de leeftijd van de Shea Butter. Als dit het geval is, dan is de Shea Butter bedorven.

Welke kleur heeft Raw Shea Butter?

De kleur van Shea Butter kan variëren van ivoorkleurig tot geel. De kleur hangt af van de karité noten die zijn gebruikt. Je kunt op basis van enkel de kleur niet bepalen wat de kwaliteit is van Shea Butter. Echter, Shea Butter hoort niet groen uit te slaan of keihard te zijn. Is dit wel het geval, dan is het geen goede Shea Butter.

Hoe helpt Raw Shea Butter je huid?

Raw Shea Butter is rijk aan vitamines A, E en F en complexe vetzuren zoals allantoïne en kaneelzuur die helpen je huid gezond en mooi te houden. Shea Butter hydrateert de huid ontzettend goed. Dit komt omdat Shea Butter een grote hoeveelheid onverzeepbare bestanddelen bevat. Shea Butter dringt diep in de huid door en maakt de huid zacht en soepel. Vitamine A in Shea Butter stimuleert celdeling en de aanmaak van collageen. Hierdoor verbeert de conditie en de elasticiteit van de huid. Vitamine A in Shea Butter verbetert ook de textuur van je huid en helpt goed tegen pigmentvlekken, rimpels en fijne lijntjes in je gezicht. Vitamine E in Shea Butter is een natuurlijke anti-oxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Vitamine E zorgt ook dat je huid goed vocht vast houdt en voor een goede doorbloeding van de huid. Vitamine E helpt bij het reduceren van zwangerschapsstriemen en striae. De allantoïne in Shea Butter bevordert het genezingsproces van je huid en helpt in combinatie met Vitamine A en E bij het tegengaan van acne, maar ook bij het verlichten van huidirraties en huidaandoeningen zoals eczeem, dermatitis en psoriasis. Vitamine F is rijk aan essentiele vetzuren die zorgen voor een goede hydratatie van de huid en herstelt de droge en ruwe huid. Kaneelzuur in Shea Butter beschermt de huid gematigd tegen UV-stralen. Shea Butter smelt bij lichaamstemperatuur en wordt daarom snel door de huid opgenomen zonder dat je huid vet aanvoelt. Shea butter heeft wel een wat rokerige nootachtige geur waar je aan moet wennen.

Koop Shea Butter
Koop Shea Butter