"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

Inhoud:


Wat is Cactusvijgolie?

Van bloem tot vrucht

Cactusvijgolie (Prickly Pear oil) is een lichtgele tot oranjekleurige plantaardige olie die wordt verkregen uit de kleine zaadjes van de vrucht van de cactusplant Opuntia ficus-indica, ook wel de schrijfcactus genoemd. Naast zijn heerlijke zoete Cactusvijgvruchten, geeft deze plant in het lenteseizoen ook prachtige gele, witte of rode bloemen. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, groeien er aan de cactusplant prachtige ei-vormige vruchten: de Cactusvijgvrucht. 

  

Zaadjes van de Cactusvijgvrucht

Met een hoeveelheid van ongeveer 300 zaadjes per vrucht, is een groot deel van de Cactusvijgvrucht opgemaakt uit zaadjes. Deze zaden zijn keihard, bijna zo hard als steen.

De vrucht heeft een heerlijke zoete smaak en zit boordevol goede voedingsstoffen. Door zijn zoete smaak wordt de vrucht vaak gebruikt in jams, cocktails en zelfs saladedressings!

Leuk weetje: vrijwel alle delen van de Opuntia ficus-indica zijn eetbaar! Niet alleen de vruchten van deze plant zijn heerlijk maar ook de bladeren van de plant kunnen worden gegeten door deze te koken.

 

 


Waar komt Cactusvijgolie vandaan?

Groeigebied

De Opuntia ficus-indica plant werd rond de 16e eeuw in Noord-Afrika geïntroduceerd. Vandaag de dag bestaan er meer dan 250 verschillende soorten van de plant en groeit deze in verschillende delen van de wereld, zoals Amerika, Afrika, maar ook het Middellandse Zeegebied, Europa, India en het Midden-Oosten. De Cactusvijgolie van Natural Heroes wordt gemaakt in India.

De Cactusvijgplant doet het vooral goed in warme klimaten die gekenmerkt worden door droge zomers en milde winters. In de droge en halfdroge gebieden wordt de plant ook wel gebruikt als omheining voor het vee. De plant kan namelijk wel vijf meter hoog worden. Daarnaast kan in gebieden met beperkte toegang tot water, de teelt van de plant een belangrijke rol spelen. Het verbouwen van de Cactusvijg helpt namelijk om de bodem vruchtbaar te houden en te beschermen tegen erosie. 

 


Hoe wordt Cactusvijgolie gemaakt?

Cactusvijgolie wordt verkregen door de zaadjes van de Cactusvijgvrucht zorgvuldig te wassen, te drogen en vervolgens te persen. De zaadjes van de Cactusvijgvrucht produceren, met een percentage van 5 tot 15% per zaadje, een kleine hoeveelheid olie.

De Cactusvijgolie van Natural Heroes is ongeraffineerd en wordt verkregen door de zaadjes koud te persen met een oliepers.

 

Koudgeperst
Bij koudgeperste oliën, zoals onze Cactusvijgolie, worden de zaadjes van de Cactusvijgvrucht met een maximale temperatuur van 40 graden Celsius machinaal geperst. De lagere temperatuur die tijdens de extractie wordt gebruikt, zorgt ervoor, dat de natuurlijke verbindingen in de olie worden behouden en een maximale hoeveelheid aan goede bestanddelen bewaard worden gebleven. 

 

Ongeraffineerd

Onze Cactusvijgolie is ongeraffineerd en bevat nog zijn oorspronkelijke geur en kleur. Op die manier is ook de maximale hoeveelheid aan goede bestanddelen van het natuurproduct bewaard gebleven. Bij geraffineerde oliën is de kleur en geur tijdens het extractieproces wél onttrokken. Geraffineerde olie wordt, om zijn geurloze eigenschap, vaak gebruikt als ingrediënt voor een DIY of als basis om geurige essentiële oliën mee te vermengen.

 


Wat maakt Cactusvijgolie zo bijzonder?

Wat zo bijzonder is aan Cactusvijgolie is dat de olie rijk is aan vitamine E en het een hoog gehalte aan linolzuur bevat. Daarnaast heeft de olie een unieke bloemige, fruitige & dennen- achtige geur.

 

Rijk aan vitamine E

Cactusvijgolie is één van de oliën met het hoogste gehalte aan vitamine E, ook wel tocoferol genoemd. Het totale tocoferolgehalte van Cactusvijgolie is 403 mg/kg, wat veel hoger is dan dat van bijvoorbeeld Olijfolie (217 mg/kg). Andere oliën met een hoog gehalte aan vitamine E zijn Arganolie (635 mg / kg) en Zonnebloemolie (634 mg/kg). De Cactusvijgolie is vooral rijk aan y-tocopherol, één van de vormen van vitamine E.

 

Hoog gehalte linolzuur

Cactusvijgolie bestaat voornamelijk uit de vetzuren palmitinezuur, stearinezuur, elaïdinezuur en linolzuur. Wat de olie zo uniek maakt, is het hoge gehalte aan linolzuur, een vetzuur die kan helpen de conditie van de huid te verbeteren. 

 

Unieke bloemige, fruitige & dennen- achtige geur

Cactusvijgolie is een natuurproduct dat, afhankelijk van het seizoen, een heerlijke zoete bloemige geur heeft. De geur en kleur van 100% pure Cactusvijgolie kan verschillen per seizoen. Tijdens het winterseizoen zijn de zaadjes van de Cactusvijgvrucht lichtgroen van kleur. De olie die uit deze lichtgroene zaadjes wordt geperst, heeft een sterke zoete geur. In het zomerseizoen zijn de zaadjes van de Cactusvijgvrucht wat donkerder van kleur en heeft de olie die hier uit wordt geperst een meer olijf-achtige geur.

 


Wat doet Cactusvijgolie voor de huid?

De Cactusvijgolie is geschikt voor ieder huidtype. Door zijn kalmerende en cel vernieuwende eigenschappen zal vooral de droge gevoelige en rijpere huid veel baat hebben bij de olie. Het lage comedogenische gehalte van de olie zal de poriën niet snel verstoppen, wat de olie ook zeer geschikt maakt voor de onzuivere huid. Oftewel, een allemansvriend in je badkamerkastje!

Cactusvijgolie helpt tekenen van huidveroudering tegen te gaan

De Vitamine E in Cactusvijgolie helpt de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld UV-stralen. Daarnaast zorgt de vitamine E in de olie er voor dat de bovenlaag van de huid wordt gehydrateerd en de aanmaak van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd. Op deze manier kan de olie helpen om fijne lijntjes tegen te gaan. 

Cactusvijgolie houdt de vochtbalans op pijl

Het hoge gehalte aan linolzuur in Cactusvijgolie helpt de buitenste laag van de huid, ook wel Stratum Corneum genoemd, gezond te houden. De buitenste laag van de huid vormt een barrière die voorkomt dat ongewenste stoffen het lichaam binnendringen en helpt het vochtgehalte van de huid op peil te houden.

 

Cactusvijgolie verzacht de huid

Cactusvijgolie bevat palmitinezuur, een verzadigde vetzuur die dient als een emolliënt. Een emolliënt vormt een soort beschermlaagje op de huid waardoor het water minder snel uit de huid kan verdampen en de huid zacht en soepel blijft. Daarnaast kan de palmitinezuur helpen de huidbarrière te herstellen.

 

Waar kan je Cactusvijgolie voor gebruiken?

Haarconditioner

Het hoge gehalte aan vitamine E en de aanwezige vetzuren in Cactusvijgolie kan dof haar weer een prachtige glans geven. Breng een paar druppels van de olie aan in de onderste helft van het haar, laat dit voor ongeveer 30 minuten intrekken en spoel vervolgens uit met je gebruikelijke shampoo. 

Oogserum

De olie helpt bij huidveroudering en kan fijne lijntjes verminderen en de huid verstrakken. Dit maakt het samen met het lage comedogenische gehalte een uitstekende keus als oogserum.

Dag- en nachtcrème

Cactusvijgolie trekt vrij snel in de huid en kan dan zowel voor het slapengaan als overdag gebruikt worden. Wil je een mooie glowy look? De olie kan ook gebruikt worden als basis (primer) onder je make up. Heb je een droge huid? Combineer dan de olie met plantaardige boters die rijk zijn aan onverzeepbare bestanddelen zoals Shea Butter, Cupuacu Butter en Mango Butter.

De olie is ook goed te vermengen met andere non-comedogenische oliën zoals Squalaan en Argan olie.

  

Lichaamsolie

Cactusvijgolie helpt het vocht in de huid vast te houden en is een fijn product om de huid mee te hydrateren. Vermeng in gelijke delen de Cactusvijgolie met MCT olie om zo een heerlijke lichaamsolie of massageolie te maken. Of voeg maximaal 1% Pink Grapefruit essentiële olie toe aan de Cactusvijgolie en geef je benen een intense bindweefselmassage met de Cellulitusborstel

 

In cosmetica producten

De Cactusvijgvrucht wordt in veel cosmeticaproducten gebruikt en staat ook wel bekend als 'Prickly Pear'. Naast cosmetica wordt de vrucht ook gebruikt in voedingsproducten en farmaceutische producten.

 

Welke soorten Cactusvijgolie bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten Cactusvijgplanten. Als het gaat om cosmetisch gebruik worden vooral de zaadjes van de Opuntia Ficus Indica plant gebruikt. Ook olie verkregen uit de zaadjes van de Opuntia Stricta plant wordt gebruikt voor cosmetische doeleinden. Uit onderzoek blijkt echter dat de verschillen in bestanddelen tussen Opuntia Ficus Indica en Opuntia Stricta klein tot nihil zijn.

 


Hoe kun je Cactusvijgolie het beste bewaren?

Om de kwaliteit van de Cactusvijgolie te behouden kun je de olie het beste op een droge, koele en donkere plek bewaren. 

 

Gevoelig voor oxidatie

Cactusvijgolie is erg gevoelig voor oxidatie en is een onstabiel ingrediënt om te verwerken in cosmetica. Wanneer een olie oxideert wordt deze ranzig en gaan de essentiële vetzuren in de olie verloren. Een belangrijke indicator om na te gaan of een olie is geoxideerd, is de geur. De olie zal dan een wat muffe geur hebben.

Wil je deze oxidatie tegen gaan? Dat kan door de olie te vermengen met andere olien die niet snel oxideren zoals bijvoorbeeld MCT olie, Sesamzaadolie of Zonnebloemolie. Ook kun je kiezen voor een antioxidant zoals Vitamine E olie. Het oxidatieproces wordt hiermee vertraagd en je zult langer plezier hebben van de Cactusvijgolie.


Waarom is Cactusvijgolie zo duur?

De prijs van 100% pure Cactusvijgolie ligt over het algemeen hoger dan die van andere plantaardige oliën. De reden hiervoor is dat de zaadjes van de Cactusvijgvrucht relatief weinig olie produceren. Voor het produceren van 1 liter Cactusvijgolie zijn zo'n 1 miljoen zaadjes nodig. Dat lijkt misschien veel maar de Cactusvrucht is dan ook voor een groot deel opgemaakt uit zaadjes. De winning van de olie is vooral kostbaar omdat het een arbeidsintensief proces is. Het duurt ongeveer één week (36 uur) om de zaden handmatig te scheiden van de pulp van de vrucht.


Waar kun je Cactusvijgolie kopen?

Koudgeperste en ongeraffineerde Cactusvijgolie kun je hier bij ons bestellen in glazen flesjes van 30 ml en 100 ml. Onze Cactusvijgolie is 100% puur en onverdund. 

 

Referenties:

https://www.vreeken.nl/312000-vijgcactus
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814604007605
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7465185/
https://www.linkedin.com/pulse/what-prickly-pear-oil-causes-its-expensive-price-zineglob-sarl
Janes, D., & Kocevar Glavac, N. (2018). Modern Cosmetics (Vol. 1). Simiro Dobro Besedo.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22705878/#:~:text=The stratum corneum (SC)%2C,water from exiting the body.
https://www.researchgate.net/publication/330641749_Oxidative_Stability_of_Edible_Plant_Oils
TERUG NAAR BOVEN