Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Houdbaarheid van olien hoe zit dit

Houdbaarheid van oliën, hoe zit dat?

Hoe bewaar je een olie, wat is de houdbaarheid en hoe weet ik of een olie nog goed is? Ondanks dat er een houdbaarheidsdatum op ieder product staat, wil dit niet altijd zeggen dat je het product na deze datum niet meer kan gebruiken. In deze blog lees je meer over de houdbaarheid en het bewaren van een olie.

Bewaren van oliën

De houdbaarheidsdatum van een plantaardige olie, was of boter hangt samen met het bewaren van een olie. Hoe bewaar je een olie dan? Een olie bewaar je altijd op een koele, donkere plaats. Dit hoeft niet de koelkast te zijn, maar mag natuurlijk wel. Stel de olie niet bloot aan te veel temperatuurwisselingen. Alle oliën hebben van nature een andere houdbaarheid, dit heeft te maken met de samenstelling van een olie. 

Tip: Wanneer je een mengsel maakt van verschillende oliën kan het goed zijn om een kleine hoeveelheid (bijvoorbeeld 30-100ml) te maken. Hier voeg je vervolgens of aan toe. De grote verpakkingen kun je op een donkere, koele plek bewaren. 

Flesjes

Al onze oliën worden geleverd in donkere flesjes. De donkere kleur beschermt de olie tegen licht. We raden aan om oliën ook altijd in donkere flesjes te blijven bewaren om de kwaliteit te blijven behouden. 

Houdbaarheid

Voor grondstoffen zijn wij niet verplicht om een houdbaarheidsdatum op een flesje te zetten. Toch hebben wij op ieder flesje een houdbaarheidsdatum om een richtlijn aan te geven voor onze klanten. Per categorie product houden wij een standaard houdbaarheid aan en wijken hier alleen van af als documentatie aantoont dat het anders is. Wij zetten de minimale houdbaarheid op het product die overeenkomt met die van de documentatie van de leverancier. In de praktijk zijn grondstoffen vaak veel langer houdbaar. Zo hebben onze wassen een houdbaarheid van 2 jaar, maar deze vergaan eigenlijk niet en kunnen nog jaren na de houdbaarheidsdatum worden gebruikt. 

Houdbaarheid etherische oliën

Etherische oliën zijn minimaal 2 jaar houdbaar op de huid (natuurlijk wel gemengd met een draagolie). Hierna zijn ze nog wel te gebruiken in je diffuser.  Ook voor Etherische oliën geldt: stel de oliën niet bloot aan te veel temperatuurwisselingen en niet aan direct zonlicht (warmte en UV-straling). Sommige Etherische oliën zijn net als een goede wijn, de geur wordt juist beter met de jaren (bijvoorbeeld of ). 

Kunnen oliën bederven? 

Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte. Wanneer een olie ranzig wordt is de chemische samenstelling veranderd. Dit zorgt er altijd voor dat de smaak en geur verandert. 

Je kunt oxidatie vertragen door toe te voegen aan je olie. 

Kan ik mijn product nog gebruiken? 

Wil je zeker weten of een product nog goed is? Gebruik dan je ogen en neus. Een draagolie gaat echt anders ruiken wanneer deze niet meer goed is. Ook de kleur veranderd. Wanneer de geur en kleur nog hetzelfde zijn kun je een product nog prima gebruiken (dit geldt niet voor Hydrosols en andere waterige oplossingen)

Geschreven door: Helena Laarman

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant