Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Alles wat je moet weten over vetzuren in olien

Alles wat je moet weten over vetzuren in oliën

Alle plantaardige oliën worden gevormd door vetzuren. Verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren of meervoudig onverzadigde vetzuren. Maar wat zijn dit nou eigenlijk en wat doen ze voor onze huid? In deze blog lees je alles over vetzuren.

Even terug naar de basis. Ons lichaam bestaat uit cellen. Deze cellen hebben vetzuren nodig om te kunnen functioneren. Vetzuren, ook wel lipiden genoemd, dragen bij aan gezonde cellen. Je kunt vetzuren onderverdelen in:

  • Essentiële vetzuren

  • Niet-essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren zijn vetzuren die belangrijk voor ons zijn, maar die niet door ons lichaam worden aangemaakt. Deze vetzuren moeten we op een andere manier binnenkrijgen, bijvoorbeeld door voeding of huidverzorging.

Essentiële vetzuren worden ook wel essentiële lipiden of vitamine F genoemd.

Niet-essentiële vetzuren zijn vetzuren die het menselijk lichaam zelf kan aanmaken, zoals oliezuur.

Essentiële vetzuren

Er zijn twee soorten essentiële vetzuren: linolzuur en alfa-linoleenzuur voor. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat een tekort aan essentiële vetzuren geassocieerd wordt met huidproblemen zoals een droge, jeukende en schilferende huid. Ons huideigen talg bevat namelijk ook vetzuren. Ook is bekend dat een onzuivere huid minder essentiële vetzuren bevat dan een gezonde huid. Essentiële vetzuren hebben dus behoorlijk wat invloed op de huidconditie en kunnen aangevuld worden door plantaardige oliën te gebruiken. Niet voor niets dus dat wij zo'n fan zijn van gebruik van plantaardige oliën in cosmetica.

Verzadigd of onverzadigd?

Vetzuren kunnen ook onderverdeeld worden in verzadigd en onverzadigd. Linolzuur, Alfa-linoleenzuur en Gamma-linoleenzuur vallen onder de meervoudig onverzadigde vetzuren. Oliezuur is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Palmitinezuur, Stearinezuur en laurinezuur en Caprinezuur vallen onder de verzadigde vetzuren.

Welke invloed heeft dit op een olie?

Het percentage meervoudig onverzadigde vetzuren heeft invloed op het intrekken van een olie in de huid. Zo heeft een drogende olie (een olie die snel opdroogt) meer dan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren, een half-drogende olie tussen meer dan 20% meervoudig onverzadigde vetzuren en een niet-drogende olie minder dan 20% meervoudig onverzadigde vetzuren.

Harde vetten bestaan vooral uit verzadigde vetzuren die pas bij een hogere temperatuur smelten, olie daarentegen bestaat meestal grotendeels uit onverzadigde vetzuren en is daarom vloeibaar.

De verschillende vetzuren

Linolzuur (omega 6)

Linolzuurrijke oliën trekken snel in en laten geen vette laag achter op de huid. Oliën die veel linolzuur bevatten zijn: , , en . Linoleenzuurrijke oliën helpen de huid te herstellen en celvernieuwing te stimuleren. Ook helpen ze de vochtigheidsgraad in de huid te bewaren en dragen ze bij aan een gezonde huid.

Alfa-linoleenzuur (omega 3)

Alfa-linoleenzuur werkt verzachtend en verminderd de geïrriteerde en gevoelige huid. Dit vetzuur is vooral terug te vinden in en .

Oliezuur (omega 9)

Oliezuur zorgt voor een langzame maar goede absorptie. Oliën met meer oliezuur trekken meestal dieper in de huid en helpen de huid vetter te maken. Oliën met meer oliezuur zijn bijvoorbeeld Olijfolie, Abrikozenpitolie en Marula olie. Oliezuur is een van de meest stabiele onverzadigde vetzuren en is dus minder vatbaar voor oxidatie in vergelijking met andere onverzadigde vetzuren.

Gamma-linoleenzuur (omega 6)

Gamma-linoleenzuur ondersteunt het natuurlijke vermogen van de huid om vocht vast te houden en helpt hierdoor huidveroudering te verminderen. Teunisbloemolie en Borageolie bevatten een hoge concentratie Gamma-linoleenzuur.

Palmitoleïnezuur (omega 7)

Vertraagt het verouderingsproces, dit vetzuur neemt af naarmate we ouder worden. Ook zorgt het voor minder verdamping van vocht in de huid en helpt het de huidbarrièrefunctie te verbeteren. Palmitoleïnezuur vind je in Duindoornolie en Macademiaolie.

Laurinezuur

Laurinezuur helpt irritaties te verminderen, het is één van de belangrijkste bestanddelen van Kokosolie.

Stearinezuur

Voorkomt vochtverlies van de huid en laat een zacht filmlaagje achter op de huid. Dit vetzuur vind je onder andere in Kokosolie en Saffloerolie.

Jojobaolie, een uitzondering

bevat weinig linolzuur en oliezuur en is eigenlijk ook geen olie maar een was en deze functioneert daarom anders op de huid. Jojoba olie bevat vooral ceramide, dit zijn vettige stoffen die voorkomen in onze huidbarrière.J ojoba lijkt qua samenstelling heel erg op menselijk talg en is daarom heel goed om te gebruiken als basisolie. Daarnaast is het door het lage gehalte van verzadigde vetzuren ook geschikt voor de vette en onzuivere huid.

Oliën combineren

Door de verschillende samenstelling in vetzuren in plantaardige oliën is het goed om oliën te combineren. Dit zorgt voor een ideale verzorging van je huid!

Geschreven door: Helena Laarman

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant