"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998
squalaan / squaleen



Wat is Squalaan?

Squalaan is een kleur- en geurloze plantaardige vloeistof met een olieachtige substantie dat veel wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten.

Wat is het verschil tussen Squalaan en Squaleen?

Dit is eigenlijk heel simpel. Zonder squaleen had squalaan niet bestaan. Oftewel: Squalaan is het verzadigde component van squaleen. Squaleen wordt door middel van hydrogeneren, omgetoverd in squalaan. Doordat Squaleen erg gevoelig is voor oxidatie en zo een onstabiel ingrediënt is om te verwerken in cosmetica, heeft Chemicus Sebastian Sabetay een manier bedacht om het te stabiliseren door middel van het hydrogeneren van de Squaleen. Omdat squalaan niet kan bestaan zonder squaleen zullen we hieronder verder ingaan op squaleen.


Wat is Squaleen?

Squaleen is een organische molecuul dat kan worden gevonden in mensen, planten, bacteriën, schimmels, koraal en amfibieën. Squaleen wordt gemaakt in de lever van de mens en circuleert in onze bloedbaan. De stof is één van de meest belangrijke lipiden van onze huidcellen en wordt gesynthetiseerd in onze talgklieren. Ons totale gehalte aan talg bestaat voor 13% uit Squaleen. Squaleen is te vinden in voedsel, cosmetica, gezondheidssupplementen en zelfs in de farmaceutische industrie, om een vaccin immunogener te maken.

Waar komt Squaleen vandaan?

Squaleen is ontdekt in het jaar 1906 door de Japanse onderzoeker Dr. Mitsumaru Tsujimoto tijdens een onderzoek naar het verkrijgen van olie uit de lever van de haai. Hij ontdekte dat de onverzeepbare delen uit de olie sterk onverzadigde koolwaterstoffen bevatten.
Tien jaar later is Tsujimoto erin geslaagd om door middel van een vacuümdestillatiekolom de onverzeepbare delen te isoleren. De chemische formule C30H50 noemde hij Squalene, afgeleid van het Latijnse woord Squalidae, wat verwijst naar het haaienras.



Aangezien haaienleverolie, met een percentage van 96%, nog steeds de rijkste bron is van squaleen, is het voor decennia een zeer populaire keuze geweest onder cosmetische bedrijven. Buiten het feit dat dit een enorme bedreiging vormt voor het leven in de zee en het ecosysteem in zijn geheel, zitten er ook gezondheidsrisico's aan het verkrijgen van Squaleen uit haaien. Onder andere de vervuiling van het zeewater. Het aandeel van POP's, oftewel, persistent organic pollutants in de squaleen is enorm wanneer het wordt verkregen haaien. Doordat deze eeuwige vervuilingen, bestaande uit onder andere pesticiden en zware metalen, niet biologisch kunnen worden afgebroken, belanden deze in de lever van de haai en vervolgens in de squaleen. Geen goed idee dus!
Gelukkig hebben hedendaagse technologieën ervoor gezorgd dat squaleen ook uit plantaardige bronnen kan worden verkregen (phytosqualaan) zoals uit olijven, amarant en zelfs suikerriet. Hieronder kun je zien in welke oliën squaleen te vinden is en hoe snel deze oliën intrekken. Als je een olie neemt met een langzame absorptiesnelheid zoals bijvoorbeeld kokosolie, dan betekent dit dat deze lang op de huid blijft liggen en vettig blijft.

Olie % Squaleen Absorbtieratio
Amaranth Olie 4.2%

Snel - Medium

Druivenpit olie 0.01% Snel - Medium
Hazelnoot olie 0.03%

Snel - Medium

Kokosolie 0.002% Langzaam
Macadamia olie 0.02% Medium
Olijfolie 0.4% Medium - Langzaam
Pinda Olie 0.03% Snel - Medium
Ricebran olie 0.3% Snel
Zonnebloemolie 0.01% Medium

Hoe wordt Squaleen gemaakt?

Er bestaan verschillende bronnen waar squaleen uit wordt gewonnen. De squaleen van Natural Heroes wordt gewonnen uit olijven. Er worden zo'n 750 miljoen olijfbomen gecultiveerd wereldwijd. De meeste van deze oliën (zo'n 75%) komen uit Italië, Spanje en Griekenland. Een kleine hoeveelheid van deze olijven wordt gebruikt voor het koud persen van (extra) virgin olijfolie en de rest van de ruwe olie wordt geraffineerd voor consumptie. Tijdens de laatste stap van het raffinageproces, waarbij de geur van de olie wordt onttrokken, wordt de olie in een vacuüm met stoom verwarmt tot een hoge temperatuur (220°C). Hierbij worden alle ongewenste vluchtige organische stoffen verwijderd. Alle glyceriden, vetzuren en onverzeepte onderdelen worden tijdens dit proces gestript en gecondenseerd tot zure oliën. Deze zure olie bevat 10% tot 20% squaleen, afhankelijk van het raffinage proces. De squaleen uit deze olie wordt vervolgens weer gehydrogeneerd tot squalaan. Op deze manier heeft de enorme consumptie van olijfolie en de behoefte aan raffinage ervoor gezorgd dat squalaan in grote hoeveelheden kan worden verkregen.



Wat maakt Squalaan bijzonder?

Squalaan is een belangrijk ingrediënt in huidverzorging en erg bijzonder in zijn eigenschappen. Het scoort zeer hoog op sensorische eigenschappen. Het is kleurloos, vrijwel geurloos, trekt snel in de huid, heeft een uitstekende hydraterende en verzachtende werking én voelt niet vettig aan. Ook kan squalaan niet ranzig worden, oxideren of uitdrogen en is het, in tegenstelling tot andere verzadigde oliën, wel vloeibaar.
Squalaan is een emolliënt. De term 'emolliënt' wordt gebruikt voor grondstoffen die het vermogen hebben de huid te verzachten. Het stamt af van het Latijnse werkwoord 'mollire', wat 'verzachten' betekent. Emolliënts zitten vaak in moisturizers en dienen als een soort extra huidbarrière die voorkomt dat de huid vocht verliest. De wateraantrekkende stoffen in een moisturizer zorgen er daarnaast voor dat er extra water in de huid wordt gestopt. Een fantastische toevoeging aan een crème dus.

Waar kan je Squalaan voor gebruiken?

Squalaan is net als squaleen oplosbaar in olie en kan worden toegevoegd aan oliemengsels en crèmes in de oliefase. Het is een zeer stabiele olie die niet snel oxideert en bestand is tegen hoge temperaturen. Het combineert uitstekend met andere draagoliën en kan in een concentratie van 0.5% tot zelfs 100% puur worden gebruikt.
  • Puur als gezichts-of lichaamsolie
  • Vermengd in een draagolie
  • Vermengd in een zelfgemaakte crème in de oliefase

Een voorbeeld van een leuk squalaan recept is bijvoorbeeld:

79% Draagolie naar keuze
20% Squalaan
1% Vitamine E Olie
Je kunt hier kiezen voor een olie die past bij jou huid en misschien ook wel eentje die van zichzelf ook squaleen bevat om er een échte Squalaan booster van te maken.



Zijn er verschillen in de kwaliteit van Squalaan?

Squalaan is van hoge kwaliteit wanneer deze puur is en voor 100% bestaat uit de stof squalaan. Er zijn veel verschillende producten op de markt die squalaan bevatten maar niet voor 100% uit deze stof bestaan.

Hoe kun je Squalaan het beste bewaren?

Squalaan kun je het beste op kamertemperatuur (tussen de 19 en 22 graden Celsius) op een donkere plek bewaren.

Hoe lang is Squalaan houdbaar?

Squalaan is een olie die niet snel oxideert en heeft een houdbaarheid van ongeveer twaalf maanden.

Voor welke huidtype is Squalaan geschikt? 

Onze huid heeft als voornaamste functie om ons te beschermen tegen kou, warmte, Uv-straling en schadelijke stoffen van buitenaf. Het talg dat wordt aangemaakt in de talgklieren in onze huid hebben een waterafstotende werking en beschermen de huid tegen bacteriën. Wanneer er een tekort aan talg is, zal de huid snel uitdrogen en in sommige gevallen zelfs barsten. Dit gebeurt vaak op oudere leeftijd wanneer de afscheiding van talg verminderd en, in combinatie met het verlies van spierweefsel, lijdt dit tot een rimpelige en gecraqueleerde huid. Sommige mensen hebben van nature een aangeboren talg deficiëntie. Deze mensen hebben dus ook baat bij het aanbrengen van oliën die deze talgproductie nabootsen. Ook bij een gevoelige huid is de gezondheid van de huidbarrière met name erg belangrijk en kan squalaan helpen.

Wat doet Squalaan voor de huid?

Regelmatig gebruik van Squalaan kan op verschillende manieren bijdragen aan het verbeteren van de vochtbalans en souplesse van de huid. 

1. Squalaan beschermt tegen vrije radicalen
Squalaan voorziet de huid van een dun laagje waardoor de huid wordt beschermd tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door stress, luchtvervuiling of alcoholgebruik. Vrije radicalen zijn zuurstofhoudende moleculen met een oneven aantal elektronen.

2. Squalaan zorgt voor een gezonde huidbarrière
De huidbarrière is gezond te noemen wanneer de huid zacht en soepel aanvoelt. Een doffe en droge huid kan er op wijzen dat de huidbarrière is beschadigd. Wanneer de huidbarrière is beschadigd, is het voor de huid niet meer mogelijk om stoffen zoals ceramiden, cholesterol en vetzuren vast te houden. Squalaan kan de ruimtes in de losse hoornlaag opvullen en ervoor zorgen dat de huid weer soepel aanvoelt.


3. Squalaan hydrateert de huid
Squalaan fungeert als een fysieke barrière tussen de huid en de lucht, wat er voor zorgt dat het vocht in de huid wordt behouden en zich niet verplaatst naar de opperhuid, waar het verdampt. Vochtverlies in de huid kan er voor zorgen dat de huid er droog en schilferig uit gaat zien.


4. Squalaan houdt de talgproductie in balans
De huid bestaat gemiddeld uit twee miljoen talgklieren. De gelaatshuid bevat ongeveer 400 tot 500 talgklieren per vierkante centimeter. Talgklieren bevinden zich in de lederhuid, onder de opperhuid. Talgklieren zorgen voor de opbouw en afscheiding van talg, wat op zijn beurt er weer voor zorgt dat de huid wordt beschermd tegen externe factoren en uitdroging. Talg zorgt er ook voor dat de huid soepel blijft. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan een droge omgeving, agressieve producten, veranderingen of een disbalans van de hormonen, kan dit ervoor zorgen dat de huid overmatig talg gaat aanmaken om te compenseren voor de droogte. De overproductie van talg kan vervolgens weer resulteren in een vette huid. Menselijke talg bestaat uit voornamelijk uit triglyceriden en vetzuren (57,5%), wasesters (26%) en squaleen (13%). Doordat Squalaan een adaptieve stof is, kan deze bijdragen aan het in balans houden van de talgproductie.

Waar kun je Squalaan kopen?

100% pure en onverdunde Squalaan kun je hier bij ons bestellen in glazen flesjes van 30 ml en 100 ml.

Referenties:

https://formulabotanica.com/difference-between-squalene-and-squalane/
https://cosmetotheque.com/wp-content/uploads/2020/07/ECOSQA_Article-PCE_Apr17.pdf
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/367202/
https://patentimages.storage.googleapis.com/80/23/c0/2e3559b79bd1de/US20040015033A1.pdf
http://www.beauty-review.nl/wp-content/uploads/2014/08/Final-Report-on-the-Safety-Assessment-of-Squalane-and-Squalene.pdf
https://cosmetotheque.com/wp-content/uploads/2020/07/neossance-SQUALANE-by-Laserson.pdf
https://cosmetotheque.com/wp-content/uploads/2020/07/Sugarcane-Squalane-Amyris.pdf
https://cosmetotheque.com/wp-content/uploads/2020/07/ECOSQA_Article-PCE_Apr17.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14572299/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4885180/
https://www.chemicalbook.com/ChemicalProductProperty_EN_CB8469063.htmhttp://squalane-kishimoto.jp/img/site kishimoto .pdf
https://www.paulaschoice-eu.com/your-skins-barrier-why-its-such-a-big-deal
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
https://int.eucerin.com/skin-concerns/aging-skin/free-radicals https://thedermreview.com/squalane/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/sebum
https://biologydictionary.net/sebaceous-glands
Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy Paperback – Engels editie  Michael Heinrich Dr Rer Nat Habil Ma(wsu) Dipl Biol Fls (auteur), & 4 meer
BACK TO TOP