"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

 

Wat is Rozenwater?

Rozenwater is een hydrolaat gemaakt uit rozen en wordt daarom ook wel rooshydrolaat genoemd. Het wordt voornamelijk gebruikt in parfum vanwege de zoete en aangename geur, maar Rozenwater wordt door de bijzondere eigenschappen op medicinaal gebied en veel in de traditionele keuken gebruikt. Dit bijzondere water biedt ook vele voordelen voor ons lichaam omdat het veel krachtige kenmerken van de roos heeft.

Waar komt Rozenwater vandaan?

Rozenwater wordt natuurlijk gemaakt van rozen. Wilde rozen groeien in ruige gebieden en kunnen prima tegen zware weersomstandigheden. Ze groeien vooral op net noordelijk halfrond van de wereld. Zo groeien ze ter hoogte van Alaska tot in Mexico, maar rozen zijn ook te vinden in Noord-Afrika. Ook in Nederland en België komen verschillende rozensoorten in het wild voor. Vooral de hondsroos (Rosa Caninca), de elegantier (Rosa Rubignosa) en duinroos (Rosa Pimpinellifolia) zijn bekend. De geur van iedere roos verschilt, daarom zijn sommige rozen meer geschikt om Rozenwater te maken dan anderen. De beste rozen om Rozenwater te maken zijn: Rosa Damascena, Rosa Centifolia en Rosa Gallica. Met name de Bulgaarse Rosa Damanscena wordt veel gebruikt om Rozenwater te maken. Op de onderstaande foto is deze Bulgaarse roos te zien.

Hoe werd Rozenwater vroeger gebruikt?

De mythe gaat dat Cleopatra haar lichaam en gezicht waste met Rozenwater. Het gebruik van Rozenwater was een van de vele schoonheidsgeheimen van Cleopatra. Ze nam regelmatig uitgebreide en luxe baden met dit bijzondere water.

In de tiende eeuw werd het gebruik van rozenblaadjes erg populair in de Perzische keuken. Rozenblaadjes lieten het eten namelijk aangenaam ruiken en gaven de gerechten een lekkere smaak.

De Perzische wetenschapper Avicenna uit de tiende eeuw staat bekend als ontdekker van Rozenwater. Als snel werd Rozenwater ook veel gebruikt in de middeleeuwse Arabische keuken. De vele kruistochten brachten Rozenwater onder de aandacht van Europa en maakten het tot een winstgevende bron van handel voor de Perzen. Al snel verspreidde het gebruik van rozen en Rozenwater zich over heel Europa. Zo werd Rozenwater bijvoorbeeld gebruikt om je handen te reinigen voor het eten. Verder werd Rozenwater gebruikt als een afwasmiddel om servies lekker te laten ruiken.

Wetenschappers uit die tijd omschreven Rozenwater als een krachtige en versterkende substantie. Vroeger schreven artsen het voor om flauwvallen te voorkomen, het hart te beschermen en organen te versterken.

 

Wat maakt Rozenwater bijzonder?

Rozenblaadjes geven hun vitaminen en mineralen af aan het water tijdens de distillatie. Zo bevat Rozenwater vitamine A, B3, C, D, E en ontzettend veel antioxidanten. Dit zorgt ervoor dat Rozenwater ontstekingsremmend kan werken waardoor het onder andere goed inzetbaar is voor de onzuivere huid.

Bovendien stimuleert Rozenwater de bloedcirculatie van de huid waardoor het de droge, oude en gevoelige huid op een positieve manier kan beïnvloeden.

Daarnaast werkt Rozenwater verstevigend op de poriën en herstellend op de pH waarde van de huid.

Hoe wordt Rozenwater gemaakt?

Rozenwater wordt gemaakt van de blaadjes van rozen. De beste rozen om Rozenwater te maken zijn: Rosa Damascena, Rosa Centifolia en Rosa Gallica. Deze drie rozen hebben vergeleken met andere rozen namelijk een zeer aangename geur. Met name de Bulgaarse Rosa Damanscena wordt gebruikt om Rozenwater te maken.

Rozenwater is een hydrolaat en wordt dus gemaakt van rozenblaadjes. Deze blaadjes worden door middel van stoom gedistilleerd. Hydrolaten zijn bloemen- of kruidenwaters die door het specifieke productieproces van essentiële oliën als een soort van bijproduct ontstaan. Zij bevatten water oplosbare plantcomponenten die deze hydrolaten vaak de geur geven van essentiële olie, maar niet zo sterk zijn. Als het stoom uiteindelijk tot water is afgekoeld blijven er twee onderstaande producten over.

Het eerste is een vetoplosbare (lipfiele) deel. Dit wordt in de cosmetica wereld essentiële of etherische olie genoemd. Bij het distilleren van rozen ontstaat hier dus rozen essentiële olie.

Het tweede deel is destillatiewater met wateroplosbare delen. Dit deel wordt een hydrolaat genoemd. Als er rozen worden gedistilleerd ontstaat er dus Rozenwater.

 

Kun je thuis Rozenwater maken?

Het is ook mogelijk om thuis Rozenwater te maken. Bij het maken van Rozenwater moet je rekening houden met welke Rozen je gebruikt. De ene roos kan namelijk iets anders ruiken dan de ander. Voeg wat rozenblaadjes toe in een pan met wat water. Zorg ervoor dat alle blaadjes net onder het water komen te liggen. Breng het water aan de kook, maar let erop dat het water niet verdampt. Roer zo nu en dan door het water met de blaadjes en plaats de deksel op de pan zodat de geuren niet verloren gaan.

Als het water kookt zet je het vuur laag en laat je het mengsel twee uur zachtjes doorborrelen. Houd wel af en toe de pan in de gaten. Na twee uur giet je de zelfgemaakte Rozenwater in een flesje. Dit kun je makkelijkste doen door middel van een trechter. De trechter zorgt er namelijk voor dat de blaadjes niet meegaan waardoor je alleen het water overhoudt.

Hieronder is nog een video toegevoegd waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je je eigen Rozenwater maakt.

 

Zit er alcohol in Rozenwater?

Rozenwater wordt gemaakt van rozen. Deze rozen bevatten net als sommige andere bloemen van nature een klein percentage ethanol. Ethanol is de bekendste en meest voorkomende alcohol. Pure Rozenwater bestaat dus eigenlijk alleen uit rozen, maar gezien rozen soms ethanol bevatten is het mogelijk dat Rozenwater een kleine hoeveelheid alcohol bevat.

De hoeveelheid ethanol in Rozenwater is dus minimaal, maar als je huid niet tegen alcohol kan kun je het product beter vermijden. Als je niet zeker weet of je het product kunt gebruiken is het verstandig om eerst een klein beetje te testen op een stukje huid. Een handige plek om producten te testen is aan de binnenkant van je elleboog. Je huid is hier namelijk dun, je kunt op deze plek dus snel zien of je huid reageert op bepaalde producten.

Er staan natuurlijk ook chemische Rozenwater op de markt. Daarom is het altijd belangrijk om even de ingrediënten te checken voordat je Rozenwater aanschaft. Als je pure Rozenwater wilt kopen zou er maar één ingrediënt op het etiket moeten staan.

Hoe kun je Rozenwater gebruiken?

Rozenwater kan wonderen doen voor het menselijk lichaam. In de meeste gevallen wordt Rozenwater puur gebruikt, maar het is ook mogelijk om Rozenwater te mengen met bepaalde kleimaskers. Hieronder worden enkele manieren beschreven waarvoor en waarop je Rozenwater kunt gebruiken.

  • In een diffuser

Rozenwater kun je prima puur gebruiken in een diffuser. De geur van Rozenwater zorgt voor een kalmerende en zuiverende werking. De aroma van Rozenwater werkt bovendien verlichtend bij stress en spanningen. Deze geur van Rozenwater is natuurlijk wel minder sterk dan Rozen essentiële olie. Voor een intensere geur en werking kun je daarom beter een paar druppels Rozen essentiële olie in gebruiken.

  • Als parfum

Rozenwater is het ideale basisingrediënt om zelf parfum te maken zonder synthetische toevoegingen. Je kunt Rozenwater mengen met wat essentiële oliën om een lekkere geur te maken. Zorg er voor dat je essentiële oliën nooit meer dan 1% van het totale mengsel is. De parfum zal dus voornamelijk bestaan uit Rozenwater. Voor gebruiksgemak is het verstandig om het mengsel over te schenken naar een spray flesje. Let wel op dat je voor gebruik het flesje schud zodat de oliën en en het water gemengd zijn.

  • Tegen vermoeide ogen

Als je last hebt van vermoeide ogen kan Rozenwater je uit de brand helpen. Dep wat wattenschijfjes in wat pure Rozenwater en laag deze ongeveer vijftien minuten op gelosten ogen liggen. Je zult merken dat het de vermoeide ogen verzacht.

  • Tegen puistjes en mee-eters

De vitamine A in Rozenwater zorgt ervoor dat dit hydrolaat uitstekend werkt tegen een onzuivere huid en puistjes en mee-eters. Dit komt doordat Rozenwater een ontstekingsremmende werking heeft en helpt bij het reinigen van de poriën. Spray dagelijks wat Rozenwater op je gezicht en/of breng Rozenwater met een wattenschijfje aan de plekjes die wat extra verzorging kunnen gebruiken.

  • Tegen huidveroudering

Ook rimpels, vlekken en andere tekenen van huidveroudering kunnen verholpen worden door Rozenwater. Dit komt doordat Rozenwater vitamine C bevat die collageen aanmaakt. Collageen zorgt voor de vernieuwing van de cellen waardoor je huid weer een oppepper krijgt en een jonge uitstraling heeft. Spray dagelijks wat Rozenwater op je gezicht of breng Rozenwater met een wattenschijfje aan de plekjes die wat extra verzorging kunnen gebruiken.

  • In een rustgevend bad

Voeg in je bad een glas Rozenwater toe om optimaal te kunnen ontspannen. Laat er eventueel wat rozenblaadjes in drijven. Rozenwater zal niet alleen je huid voeden en verzorgen, het zorgt er ook voor dat al je gevoelens van stress sneller kunnen verdwijnen. 

  • Voor een goede nacht

Als je problemen hebt met slapen door bijvoorbeeld stress kan Rozenwater je goed helpen. Spray wat Rozenwater op je kussen en lakens voordat je gaat slapen. Je zult merken dat je snel rustiger wordt. Voor het optimale effect zet je een diffuser aan met lavendel essentiële olie of een kalmerende essentiële olie (blend).

  • Als toevoeging aan een kleimasker

Rozenwater is een ideaal ingrediënt om je kleimasker mee te maken. Met slechts één theelepel Rozenwater en één eetlepel klei heb je al genoeg om een compleet gezichtsmasker te maken. Mocht je het masker op je lichaam aan willen brengen heb je iets meer nodig. Rozenwater zal de waardevolle eigenschappen van het kleimasker versterken. Rozenwater is met veel kleimaskers goed te combineren. Denk bijvoorbeeld aan: ghassoul, bentoniet, rode, groene en witte klei.

Hoe ziet Rozenwater eruit?

Rozenwater ziet er eigenlijk uit als water: het is vloeibaar en doorzichtig. De geur van pure Rozenwater kan een beetje verschillen per keer. Dit komt doordat er geen geurstabilisator aan volledige pure hydrosolen worden toegevoegd. Ook niet aan Rozenwater. De ene keer ruik je de geur dus intenser dan een andere keer. Dit heeft gelukkig geen invloed op de kwaliteit van het hydrosol. Over het algemeen ruikt Rozenwater wel naar roos en is een beetje bloemachtig met een zeer subtiele toon van citroen.

Hoe kun je Rozenwater bewaren?

In de originele verpakking is Rozenwater twaalf maanden houdbaar. Zelfgemaakte Rozenwater is slechts een week houdbaar tenzij je conserveermiddelen toevoegt. Rozenwater is in principe houdbaar buiten de koelkast, maar een koude Rozenwater heeft wel een effectievere werking. Als je Rozenwater niet in de koelkast bewaard is het verstandig om Rozenwater in een donker kastje te bewaren.

Waar kun je Rozenwater kopen?

100% natuurlijke Rozenwater kun je bestellen op onze website. Onze Rozenwater wordt gemaakt van de Bulgaarse Rosa Damanscena en heeft een lekkere geur. Wij bieden Rozenwater aan in glazen flessen van 100 en 300 ml.

BACK TO TOP