Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Waarom natuurlijke olien beauty

Clean Beauty: Natuurlijke vs Minerale Oliën

De populariteit van synthetische oliën

Voor de 20e eeuw wist men niet dat de huid oliën kon doorlaten. Men ging ervan uit dat de huid niks doorliet en het ons lichaam volledig afsloot van buitenaf.

Het gebruik van natuurlijke oliën in make-up en cosmetica gebeurde wel, maar ze gingen na een tijdje vreemd ruiken doordat deze oxideerden. Om de nare geur te maskeren werden allerlei geurende materialen toegevoegd om het aantrekkelijk te houden voor de consument.

De komst van de synthetisch vervaardigde minerale olie, afkomstig van de aardolie-industrie bleek dé oplossing voor dit probleem. Minerale olie werd reeds gebruikt voor het verwarmen en verlichten van huizen, toen ook de cosmetica industrie ermee aan de haal ging. Een logisch gevolg, want welk cosmeticabedrijf wil er nou niet een grondstof inkopen die goedkoop is, goeie marges heeft, stabiel is in cosmetica, en tegelijkertijd vele mensen op korte termijn van hun huidproblemen af helpt? Ka-ching!!

Maar dat is toch niet duurzaam? Tja… duurzaamheid was in die tijd niet echt onderwerp van het gesprek. Minerale oliën werden dan ook door de "onwetende" consument als held ontvangen.

Maar niet alleen vroeger, ook in de hedendaagse cosmetica zitten minerale oliën verstopt. Al meer dan een eeuw lang zijn minerale oliën een van de meest gekozen ingrediënten voor crèmes, lotions, balsems en lippenstiften.

Waarom is dat toch? En zijn er alternatieven?

Dit artikel is bedoeld om je meer kennis te geven over de verschillen tussen synthetische minerale oliën en natuurlijke plantaardige oliën zodat je je eigen bewuste keuzes kunt maken. Want alles valt of staat in het leven met bewustwording. Alleen soms mis je gewoonweg bepaalde kennis om je keuzes op te baseren, toch? Let's go!

Ze worden op verpakkingen vaak aangeduid met de volgende INCI termen: Paraffinum liquidum, petrolatum liquid, liquid paraffin, petroleum oil, white mineral oil, paraffin oil, petrolatum.

Ze zijn een bijproduct van de aardolie industrie. Aardolie is een van de fossiele brandstoffen die is ontstaan uit resten van dierlijk en plantaardig leven in het geologisch verleden van de aarde. Van ruwe olie wordt een enorme variatie aan producten gemaakt. Denk aan aardgas, benzine, diesel, smeerolie, asfalt en paraffine. Kerosine is een vorm van paraffine. Maar kan, indien nog verder bewerkt, ook gebruikt worden in cosmetica.

Goed, als je de wereld door een roze bril bekijkt zou je kunnen stellen dat een bijproduct verwerken in zekere zin, "zero-waste" is?

Al gaat dit uiteindelijk toch knagen... want minerale oliën zijn afkomstig van niet hernieuwbare grondstoffen. Oftewel, ze kunnen onze grote mate van consumptie niet bijhouden omdat het erg lang duurt voordat deze grondstoffen worden vernieuwd. Daarnaast zijn deze oliën niet biologisch afbreekbaar en kunnen ze ons ecosysteem verstoren zodra ze weer terug in de natuur belanden.

Kortom, als je voor clean beauty wilt gaan, laat deze dan achterwege.

Waarom worden minerale oliën gebruikt?

Minerale oliën worden veel gebruikt vanwege de lage prijs en hoge stabiliteit in cosmetica. Doordat ze extreem bewerkt zijn gaan ze niet vies ruiken, verzachten en beschermen ze het huidoppervlak en geven ze altijd hetzelfde resultaat. One size fits all!

Bekende babymerken bijvoorbeeld, zijn groot fan van minerale oliën. Dit is niet zo gek, want minerale olie blijft op de huid liggen en vormt een uitstekende beschermlaag. De afsluitende werking van de minerale olie legt een filmlaagje op de huid en voorkomt hiermee dat bacteriën uit de luier in de huid trekken en irritatie veroorzaken. Dit is dan ook een snelle goedkope oplossing voor de bescherming van babybilletjes.

Ook bekende lippenbalsems maken gebruik van minerale oliën. Je hebt ze in een potje en een stick, maar ze doen eigenlijk maar één ding, de huid afsluiten. Ideaal voor gebroken lippen en ruwe plekjes. Het jammere is alleen dat dit ook de enige functie is die ze hebben. Beschermen en verzachten doen ze wel op korte termijn, maar huidvoordelen op lange termijn hebben ze niet. Het is niet voor niks dat je telkens moet blijven smeren. Het is een quick fix.

Al zijn minerale oliën misschien niet gevaarlijk en populair vanwege de afsluitende eigenschappen, natuurlijke alternatieven die hetzelfde resultaat bereiken zijn er ook! Ze zijn niet echt nodig. Denk bijvoorbeeld aan een candelilla, bijen- of carnauba was. Gemengd met een heerlijke boter en olie beschermen ze de huid door een afsluitend (occlusief) laagje aan te brengen en brengen ze daarnaast belangrijke werkzame stoffen mee die de huid verzorgen.

Voordelen
✅ Goedkoop
✅ Quick fix
✅ Verzacht en beschermt de huid
✅ Stabiel in producten, oxideren niet

Nadelen
❌ Niet duurzaam
❌ One size fits all
❌ Je moet blijven smeren
❌ Bevatten geen werkzame stoffen
❌ Sluiten de huid af
❌ Kunnen zorgen voor over hydratatie

Mythe: minerale oliën verstoppen de huid.

Vaak word gezegd dat minerale oliën de huid verstoppen. Dit is niet waar. Minerale oliën worden extreem bewerkt met intensieve chemische processen voordat deze worden goedgekeurd voor gebruik op de gezichtshuid en verstoppen technisch gezien dus niet. Máár ze blijven wél op de huid liggen. Met als gevolg dat als je flink gaat zweten met minerale olie op je huid, je bultjes kunt krijgen van het zweet dat niet kan worden afgevoerd. Weer wat geleerd!🙂

PLANTAARDIGE OLIËN

Het woord zegt het al, het zijn oliën die vervaardigd zijn uit plantonderdelen. Oliën kunnen komen van allerlei verschillende natuurlijke plantmaterialen zoals zaden, vruchten en noten. Ze hebben geen extreme bewerking nodig (zoals minerale oliën) en worden direct uit de plant geëxtraheerd via koude persing of een expeller press machine (technisch gezien ook koudgeperst).

Je kunt hierbij denken aan basis oliën zoals Abrikozenpitolie, Druivenpitolie en Zoete Amandelolie. Deze basisoliën zijn vaak goedkoop, eenvoudig en te herkennen aan hun lichte kleur, vrije dunne structuur en een milde geur.

BONUS: NATUURLIJK BABYZALF RECEPT

Verhit au bain marie 15% , voeg daar 40% , 20% en 20% aan toe. Roer, en giet in een tinnen blik of glazen pot. Laat de balsem afkoelen voor gebruik op de huid. En klaar is je babybillen alternatief!

CONCLUSIE

Snelle en goedkope oplossingen op korte termijn, dat is waar de markt altijd goed op heeft gedraaid. Duurzaamheid en milieu vinden over het algemeen hun tweede plaats. Het gebruik van minerale olie is dan ook een logisch gevolg van deze mindset.

Minerale oliën lijken niet alleen de minst duurzame keuze maar ook voor de huid zijn ze geen goed idee. Ze hebben maar één functie en dat is de huid afsluiten voor invloeden van buitenaf. Beschermen en verzachten doen ze wel op korte termijn, maar huidvoordelen op lange termijn hebben ze niet. Het is een quick fix.

De keuze voor natuurlijke oliën is er een die past bij deze tijd. De natuur bied ons een breed scala aan verschillende plantaardige oliën met vele bijzondere eigenschappen. Plantaardige oliën zijn niet alleen duurzaam, ook voor de huid hebben ze vele werkzame stoffen die beschermen, verzachten en hydrateren. Ze zijn af te stemmen naar persoonlijke behoeften en ondersteunen de huid op lange termijn.

Echter zijn niet alle natuurlijke oliën even stabiel als synthetische oliën. Puur en alleen al vanwege het feit dat ze door mensen zijn "gemaakt". En de natuur... nou ja, die "is".

Kortom, kies jij ook voor de natuur? Ga dan voor natuurlijke oliën en laat die minerale oliën lekker staan!

Auteur: Malou Hofmann

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant