Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Teunisbloemolie

TEUNISBLOEMOLIE: DE KRACHT VAN GLA

Teunisbloemolie verhoogt de elasticiteit van de huid en herstelt de huid en is hierdoor heel geschikt is als nachtverzorging. In deze blog lees je alles over de voordelen van Teunisbloemolie.

Botanische naam: Oenothera biennis L.
Familie: Onagraceae (teunisbloem familie)
Plantonderdeel: Zaden
INCI: Oenothera Biennis Oil

samenstelling

Waar komt Teunisbloemolie vandaan?

De teunisbloem komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en werd door de Indianen veel gebruikt omdat de bloem een bijzondere en effectieve geneeskrachtige werking heeft. De Indianen gebruikten het vooral voor op de huid en haalden de extracten van de teunisbloem om wonden en infecties te behandelen. In mindere mate werd de bloem ook tegen inwendige kwaaltjes gebruikt. De voedzame wortels en bladeren van de teunisbloem werden als groente gegeten en hielpen bij het genezen van bijvoorbeeld verkoudheid en hoesten.

Deze bloem heeft zich in de loop van de jaren in Noord-Amerika verspreid en is sinds begin 1700 ook op veel plekken in Europa, Nieuw Zeeland en Japan te vinden. In Europa groeien ze tot halverwege het noorden Finland. De teunisbloem groeit en bloeit overal waar het maar zanderig is en daarom zijn ze veel te vinden langs spoorbanen, duinen, wegbermen en in stedelijke omgevingen.

Wat maakt Teunisbloemolie zo bijzonder?

Teunisbloemolie heeft een bijzondere werking in ons lichaam en dankzij recent onderzoek naar de scheikunde van essentiële vetzuren weten we waarom. Het geheim zit hem in een van de bestanddelen: gamma-linoleenzuur (GLA). Teunisbloemolie is een van de rijkste bronnen (9%) van dit essentiële zuur. De meeste plantaardige oliën bevatten namelijk een stuk minder GLA.

Dit omega 6-vetzuur komt helaas nauwelijks in ons voedsel voor. In ons lichaam wordt het gevormd door linolzuur, maar de omzetting van linolzuur naar GLA kan vaak haperen. Vooral als je veel verzadigde vetten, koolhydraten of alcohol consumeert kan het misgaan. Naarmate je ouder wordt verdwijnt het enzym delta-6-desaturase. Dit enzym is uitermate belangrijk voor de omzetting naar GLA. Daarom is het voor ouderen verstandig om deze stof op een andere manier binnen te krijgen.

Teunisbloemolie bevat dus essentiële vetzuren. Deze vetzuren hebben verschillende functies in het lichaam. Een daarvan, en ook de meest belangrijke, is de aanmaak van prostaglandine. Dit is een hormoonachtige stof die uitstekend is voor bijvoorbeeld de weerstand, spijsvertering en hersenfuncties. Ook bieden essentiële vetzuren een goede ondersteuning van hart en bloedvaten.

Interessant weetje: baby’s zijn van nature zijn voorzien van gamma-linoleenzuur. Dit komt doordat moedermelk van de mens ontzettend veel van deze natuurlijke bron bevat.

Hoe wordt koudgeperste Teunisbloemolie gemaakt?

De geneeskrachtige olie wordt gemaakt uit de zaden van de teunisbloem. De olie wordt er als het ware uitgeperst. Koudgeperst betekent dat de zaden op kamertemperatuur worden geperst door een oliepers die er voor zorgen dat alle vitaminen en enzymen van het zaad behouden blijven. Bij koude persing wordt er dus op een voorzichtige manier gewerkt met speciale persmolens. Het kost misschien meer tijd dan wanneer je hitte gebruikt, maar het zorgt er wel voor dat de Teunisbloemolie minder voedingsstoffen verliest.

Waar kun je Teunisbloemolie voor gebruiken?

Teunisbloemolie is voor ontzettend veel dingen inzetbaar. Zeker tegen verschillende vrouwenkwalen kan Teunisbloem bijzonder goed helpen. Hieronder bespreken we enkele dingen waarvoor je Teunisbloemolie kunt gebruiken.

1. Huid, haar & nagels

Teunisbloemolie zorgt ervoor dat de huid de juiste en belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor de elasticiteit van de huid verhoogd wordt en de talgproductie gestimuleerd. Bovendien hydrateert deze olie de huid uitstekend en zorgt het ook voor een goede haar- en nagelstructuur. Het is dus een perfecte olie om de onderstaande klachten te verhelpen.

  • Bij rode en gevoelige huid

  • Tegen vroegtijdige huidveroudering

  • Tegen een ruwe en schrale huid

  • Tegen een droge of schilferige huid

  • Verminderde haargroei

  • Ter versterking nagels

De olie kun je direct op je huid aanbrengen na het douchen of reinigen van de huid. Teunisbloemolie mag je overal op je lichaam inmasseren. Besteed extra aandacht aan de plekken waar jij vindt dat het nodig is. Denk bijvoorbeeld aan rimpels, oneffenheden en droge plekjes. Om de Teunisbloemolie extra lekker te laten ruiken is het gebruikelijk om essentiële oliën toevoegen (max 1%).

Je kunt Teunisbloemolie het beste aanbrengen voordat je gaat slapen. Tijdens het slapen is je huid namelijk volop bezig met herstellen, waardoor de olie optimaal zijn werk kan doen. De volgende ochtend zal je huid gevoed zijn. Natuurlijk kun je overdag ook de olie aanbrengen op droge plekjes.

Teunisbloemolie werkt ook ideaal als haarmasker. Verdeel de olie over je hoofdhuid en masseer het goed in. Was zoals je normaal zou doen je haar en het eindresultaat is een zachte haardos.


2. Afvallen

Veel mensen met overgewicht hebben problemen met de stofwisseling. Deze problemen maken het heel moeilijk om gewicht te verliezen. Vooral vrouwen in de menopauze kunnen hier veel last van hebben.

Dr. David Horrobin, van het Institute for Innovative Medicine in Montreal, heeft een groot aantal onderzoeken met Teunisbloemolie gedaan. Ze hebben mensen onderzocht die meer dan tien procent boven hun gewicht zaten. Maar liefst vijftig procent viel af zonder een dieet te volgen toen ze supplementen Teunisbloemolie namen.

Er zijn twee belangrijke reden dat Teunisbloemolie zo effectief werkt bij gewichtsverlies. De prostaglandines van de teunisbloem activeren bruin vet in het menselijk lichaam waardoor het sneller kilo calorieën gaat verbranden. Daarnaast bevorderen andere van Teunisbloemolie afgeleide prostaglandinen de uitdrijving van natrium uit de lichaamscellen. Deze activiteit verbruikt normaal gesproken ongeveer twintig procent van de energie van het lichaam. Zodat een verbetering van efficiënte ervan meer kilocalorieën zal verbranden zonder enige fysieke inspanning.

Als je pure Teunisbloemolie wilt gebruiken om af te vallen kun je deze het beste inwendig gebruiken. Je mag je maximaal ½ theelepeltje Teunisbloemolie per dag innemen. Je kunt het prima mengen in een maaltijd of een smoothie. Het is ook mogelijk om Teunisbloemtabletten aan te schaffen.


3. Bij ongemakken rondom en tijdens de menstruatie

Klachten die 7 tot 14 dagen voor de menstruatie plaatsvinden en soms tijdens de menstruatie doorgaan kunnen erg vervelend zijn. Bijna 75% van de vrouwen heeft regelmatig last van deze klachten. De precieze oorzaak van de klachten is niet duidelijk, maar het heeft te maken met de hormoonschommelingen die hand-in-hand gaan met de menstruatiecyclus.

Zoals eerder vermeld bevat Teunisbloemolie veel onverzadigde vetzuren die prostaglandine vormen. Prostaglandine vermindert effecten van prolactine. Prolactine helpt bij verschillende ongemakken rondom en tijdens de menstruatie. De gamma-linolenic acid (GLA) in de Teunisbloemolie is een stof die pijn in de borsten kan verminderen. Bovendien helpt Teunisbloemolie bij wisselende stemmingen tijdens menstruatiecyclus.

Hoe ziet Teunisbloemolie eruit?

Teunisbloemolie heeft een heerlijke, opwekkende, mild zoete geur. Deze zachte geur geeft je energie. De goudgele olie voelt lichtelijk vet en teder aan op de huid.

Hoe kun je Teunisbloemolie het best beste bewaren?

De meesten oliën zijn ongeveer twaalf maanden houdbaar, ook Teunisbloemolie. Om de olie zo lang mogelijk te bewaren is het belangrijk om deze koel en droog te bewaren. Bij voorkeur op een donkere plek. De olie hoeft niet per definitie in de koelkast bewaard te worden.

Auteur: Linda

Niet weten waar je moet beginnen? Doe de Oil Finder!

Naar de Oil Finder ᴮᴱᵀᴬ

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant