Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Shea boter

Zo verwerk je Shea Boter in een recept (+ 3 recepten)

Werken met Shea Butter in recepten kan verschillende uitdagingen met zich meebrengen. In deze blog lees je alle tips & tricks om die uitdagingen te vermijden. Ook delen we 3 verschillende recepten die je in minder dan 10 minuten kunt maken.

We krijgen dagelijks veel vragen binnen over

  • Waarom is mijn Shea Boter recept zo korrelig? 

  • Hoe maak ik recepten met Shea Boter die minder vet en plakkerig aanvoelen op de huid

  • Hoe maskeer ik de nootachtige geur van Shea Boter? (Want eerlijk, niet iedereen houdt van de bekende Shea Boter geur)

  • Hoe verwerk je Shea Boter in een recept? 

In deze blog lees je het antwoord op deze vragen.

Toen ik net begon met formuleren had ik eigenlijk alleen Shea Boter, een paar oliën, etherische oliën en een paar wassen en ik gebruikte alles wat ik thuis in de kast had liggen. Zoals bijna iedere DIY-er begon ik niet met emulsies, pH-metingen en ingewikkelde recepten. Ik was en ben nog steeds een groot fan van watervrije formuleringen. Omdat ik zelf een gevoelige huid heb, werken watervrije producten het beste voor mij. Het kalmeert mijn huid, houdt het soepel en gehydrateerd en egaliseert mijn huid. Sinds ik zwanger ben (bijna 6 maanden al!), ben ik overgestapt op een volledig watervrije skincare routine omdat ik zo veel mogelijk irriterende stoffen wil vermijden en mijn lichaam en mijn kleine meisje in mijn buik de best mogelijke zorg wil geven.
- Malou

Waarom is mijn Shea boter korrelig? 

Korrelige Shea boter, dat is iets waar de meesten die een recept hebben gemaakt met Shea boter wel bekend mee zijn. Shea boter heeft de neiging korrelig te worden in recepten. Waarom dit gebeurt? Shea Boter bestaat uit verschillende vetzuren die anders werken op bepaalde temperaturen. Shea boter bestaat uit:

Palmitinezuur: 4%
Stearinezuur: 38%
Oliezuur: 49%
Linolzuur: 5%

Stearinezuur en Palmitinezuur zijn verzadigde vetzuren. Ze zijn vast bij kamertemperatuur, dus gestold. Oliezuur en Linolzuur zijn onverzadigde vetzuren. Deze zijn vloeibaar bij kamertemperatuur.

De combinatie van deze verschillende vetzuren kan ervoor zorgen dat Shea Boter in bepaalde recepten korrelig wordt. Al deze vetzuren hebben namelijk een verschillende smelt- en stoltemperatuur. Het koelproces speelt daarom een cruciale rol bij het bepalen van de consistentie van Shea Boter.

Als Shea Boter te langzaam afkoelt, bijvoorbeeld wanneer je het op kamertemperatuur laat staan, zal het stearinezuur eerst gaan stollen. Hierdoor ontstaan er kleine kristallen die uiteindelijk door het hele mengsel zullen verspreiden en er dus een korrelig eindresultaat ontstaat. Om dit te voorkomen is het belangrijk Shea Boter snel af te koelen en constant te roeren terwijl het afkoelt. 

Hoe maak je lichtgewicht Shea Boter recepten? 

We krijgen vaak de vraag hoe je een recept met Shea Boter kan maken dat licht aanvoelt op de huid. Want 's ochtends een half uur lang met een zware olie op de huid te moeten lopen is niet echt aangenaam. Daarnaast kan het vlekken achterlaten op kleding en zorgen dat de huid plakkerig aanvoelt. Niet echt fijn.

Of een recept lichtgewicht wordt, hangt grotendeels af van de hoeveelheid Shea boter dat in het recept wordt verwerkt. Als het grootste gedeelte van het recept uit Shea Boter bestaat zal het eindresultaat waarschijnlijk een vergelijkbare consistentie hebben als pure Shea Boter. 

Er zijn manieren om watervrije recepten te maken met Shea boter die licht op de huid aanvoelen. 

Om de vettigheid van Shea Boter tegen te gaan kun je , of gebruiken. In het recept vind je deze ook terug. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de boter fluweelzacht en minder vettig aanvoelt op de huid, waardoor je een luxe gevoel ervaart bij het aanbrengen.

Voor opgeklopte Body Butter recepten kun je Mango Boter of Kokum Boter mixen met Shea boter. Mangoboter voelt lichter aan op de huid dan Shea Boter en wordt makkelijker opgenomen in de huid. 

Ook kun je een maken. Voeg dan een beetje was of vetalcohol toe en wat andere harde boters om het stevig te maken. Op deze manier breng je niet te veel tegelijk aan waardoor het veel minder vettig aanvoelt. 

Hoe maskeer je de geur van Shea Boter? 

Shea Boter heeft een rokerige, nootachtige geur. Sommige mensen zijn hier dol op, andere vinden het heel onaangenaam en vinden het zelfs een boerderij- of geitengeur hebben.

Het mag echter geen zure of scherpe geur hebben. Dat betekent namelijk dat de zaden niet goed opgedroogd zijn tijdens het fabricageproces, wat een onaangename geur als resultaat heeft.


Allereerst zou je de geur kunnen maskeren door voor een mix te gaan van ongeraffineerde Shea Boter en Geraffineerde Shea boter. Geraffineerde Shea Boter heeft geen geur. Ook kun je het mengen met Mango boter om de geur te verminderen.

Of voeg Etherische olie toe. Vooral Bloemige, kruidige en citrusachtige oliën werken hiervoor het beste. Je kunt bijvoorbeeld een combinatie maken van Citroen, Shea en Vanille. Dat geeft een heerlijke luxe geur. 

Heb jij nog vragen over Shea boter? Laat het ons dan weten op

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant