Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Eczeem natuurlijke huidverzorging

Eczeem & Natuurlijke huidverzorging

Eczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Natuurlijke huidverzorging kan helpen eczeem, een droge, schilferige huid, roodheid of jeuk. Atopisch eczeem (constitutioneel eczeem) en contacteczeem zijn de bekendste soorten eczeem. Lees in deze blog alles over eczeem en natuurlijke huidverzorging.

Eczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Het is niet besmettelijk, maar je kunt er wel veel last van ervaren. Er zijn veel natuurlijke producten die helpen bij eczeem, een droge, schilferige huid, roodheid of jeuk. Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. De bekendste vormen van eczeem zijn: atopisch eczeem (constitutioneel eczeem) en contacteczeem. In deze blog lees je wat welke soorten eczeem er zijn en wat je kan doen om het te verminderen.

Wat is atopisch eczeem (constitutioneel eczeem)? 

Eczeem is een huidaandoening waarbij er sprake is van ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. De barrièrefunctie van de huid is verstoord en hierdoor houdt de huid het vocht minder goed vast. Het gevolg is een kwetsbare huid die minder goed beschermd is tegen schadelijk stoffen van buitenaf. De schadelijke stoffen wekken een ontstekingsreactie op en dit zorgt voor een rode huid, soms ook kleine blaasjes, rode bultjes, korstjes, schilfertjes en jeuk. Vaak ontstaat eczeem op bepaalde plekken, die soms opvlammen en soms wat rustiger zijn.

Soorten eczeem:

  • Atopisch eczeem (constitutioneel eczeem)

  • Contacteczeem

  • Clownseczeem

  • Seborroïsch eczeem.

Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem is een ontstekingsziekte van de huid waarbij de huidbarrière verstoord is. Ook mist een deel van de mensen met atopisch eczeem het eiwit filaggrine, dat belangrijk is voor de opbouw van eczeem. Hierdoor ontstaat een droge huid en is de huid meer doorlaatbaar voor schadelijke stoffen. 

Allergisch contacteczeem. Deze vorm van eczeem ontstaat doordat de huid in contact komt met bepaalde stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is nikkelallergie.

Clownseczeem. Dit ziet er uit als roodheid rondom de mond. Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van het ontstaan van clownseczeem. Mogelijk ontstaat het door overmatige huidverzorging en stress.

Seborroïsch eczeem: bij deze vorm van eczeem ontstaan er rode of geel rode plekjes op de huid. Deze zijn bedekt met een vette schilfering. Deze vorm van eczeem lijkt veroorzaakt te worden door de gist Pityrosporum. Deze gist komt normaal gesproken voor op de huid, maar bij sommigen veroorzaakt het een ontstekingsreactie op de huid. Roos op de hoofdhuid kun je zien als Seborroïsch eczeem op de hoofdhuid.

Eczeem heeft veel overeenkomsten met Psoriasis. Psoriasis is een auto-immuunziekte. De huidreactie wordt hierbij niet veroorzaakt door omgevingsfactoren, maar door het eigen immuunsysteem.

Op welke plekken komt eczeem voor?

  • Gezicht - Atopisch of Clownseczeem

  • Hoofdhuid - Seborroïsch eczeem (bij baby's heet dit berg

  • Handen & voeten - droog eczeem

  • Lichaamsplooien - oksels, elleboog, liezen, knieholte

Wat is de oorzaak van atopisch eczeem?

Wat de oorzaak precies is, is nog niet bekend. Atopisch eczeem komt van het woord 'Atopie’, wat neiging tot allergisch reageren betekent. Oorzaken zoals erfelijke aanleg en omgevingsfactoren worden vaak genoemd. Bij omgevingsfactoren kun je denken aan: voeding (voedselintolerantie), stress, toxische ingrediënten in cosmetica zoals SLS, PEG’s, parabenen, en alcohol.

De behandeling van eczeem

Eczeem wordt vaak behandeld met ontstekingremmende crèmes, zoals corticosteroïden. Maar wist je dat er ook andere (natuurlijke) opties zijn?

Wat kun je doen om eczeem te voorkomen en verminderen?

Wees kritisch op je huidverzorging!
Veel cosmeticaproducten tasten de natuurlijke vetten op de huid aan. Deze kun je niet missen wanneer je huid al moeite heeft met het vasthouden van vocht. Vermijd in ieder geval deze toxische chemicaliën.

27 ingrediënten die je wil vermijden in cosmetica.

In deze blog helpen we je ingrediëntenlijsten te ontcijferen en laten we zien welke 27 ingrediënten je echt niet in je huidverzorging wil hebben!

Niet krabben.
Hoe lastig dit misschien ook kan zijn. Koel de huid en zorg dat de huid niet uitdroogt.

Douche niet te heet.
En gebruik milde doucheproducten zonder irriterende ingrediënten.

Hydrateer de huid goed.
Met of hydraterende ingrediënten.

Drink voldoende water.

Let op je voeding.
Ga voor advies naar een (orthomoleculair) voedingsdeskundige die gespecialiseerd is in eczeem.

Vermijd stress.
Pak de oorzaak aan en verbeter je weerstand.

Zon en zee.
Zon en zee (zout water) hebben een positieve invloed op eczeem, maar ga wel verstandig om met zonlicht.

Eventueel: slaap op een zijden kussensloop.
Kussenslopen met zilverionen bewerkte zijde zou bacteriegroei verminderen. Verschoon je kussenslopen regelmatig.

Natuurlijke huidverzorging bij huidklachten

Er zijn verschillende natuurlijke producten waarvan aangetoond is dat ze werken bij klachten als een droge, rode, geïrriteerde en jeukende huid. Dit zijn onder andere:

Shea boter
bevat huideigen vetten om de huid optimaal te herstellen en voeden. Deze vetten beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf en uitdroging. Daarnaast hydrateert het de huid en is het rijk aan essentiële vetzuren en vitamines. Shea boter legt een beschermlaag over de huid waardoor het vocht vastgehouden wordt en de huid voedt en herstelt. Hierdoor neemt ook de jeuk af.

Colloïdale haverpoeder
is al een eeuwenoude behandeling voor verschillende huidaandoeningen. Het verlicht huidirritatie, uitslag en jeuk. De koolhydraten en eiwitten uit haverpoeder kunnen zich binden aan de huid waardoor ze zorgen voor een beschermende laag. Dit gaat vochtverlies tegen. De vezels in haverpoeder helpen vocht aan te trekken en vast te houden.

Hoe gebruik je het? Maak een masker van haverpoeder of ga in een lauw haverbad. Dep na het bad je huid voorzichtig droog en smeer je in met een hydraterende olie, crème of butter.

Kokosolie
is effectief in het verminderen van een droge, rode, jeukende huid en verbetert de barrièrefunctie (en hiermee het verlies van vocht uit de huid). In is kokosolie vergeleken met minerale olie bij patiënten met eczeem. Behandeling met kokosolie liet een beter effect zien dan minerale oliën.

Borage olie
bevat essentiële vetzuren en linolzuur en normaliseert de barrièrefunctie van de huid.

Jojoba olie
: door het hoge gehalte aan wasesters zorgt jojobaolie voor goed herstel van de huidbarrière.

Sesamzaadolie en Saffloerolie
en zijn voedende en hydraterende oliën die een positief effect hebben op de droge huid.

Etherische oliën
Zo kun je denken aan bijvoorbeeld , , en . Let op: gebruik maximaal 1% Etherische olie en test vooraf op een klein plekje op de huid.

Hoe zoek je op de website?
Wist je dat je op de website heel gemakkelijk kunt zoeken op huidaandoening? Ga naar en selecteer jouw huidaandoening.

Vervolgens komen alle producten die geschikt zijn voor deze huidaandoening naar voren. Kies de producten die je aanspreken en experimenteer met verschillende producten of stel je vraag in de community.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant