Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Dit doet suiker met je huid

Dit doet suiker met je huid

Suiker zorgt voor rimpels. Een teveel aan suiker beschadigt collageen en elastine. Deze eiwitten in de huid zorgen voor stevigheid en flexibiliteit van de huid. Suikers kunnen dus bijdragen aan een snelle huidveroudering! 

Chocoladeletters, kerstkransjes en oliebollen met poedersuiker…  We kunnen er geen genoeg van krijgen en vooral in de decembermaand liggen de winkels vol suikerrijke producten. En we kunnen er vaak maar moeilijk vanaf blijven. 

Een teveel aan suiker is niet gezond, dat weten we allemaal wel. Maar het is soms ook zo lastig om te laten staan. 

Suiker werkt verslavend voor ons lichaam. Wanneer we suiker eten, krijgen de hersenen een signaal om dopamine (gelukshormoon) aan te maken. En geluk voelen willen we natuurlijk allemaal wel! Je lichaam heeft dus best een ‘goede’ motivatie om suiker te willen eten. 

En ben je eenmaal begonnen met suiker, dan wil je steeds meer. Anders krijgt je bloedsuikerspiegel een flinke dip. De kans dat jij dat snoepje of koekje laat staan is dan nihil. En voor je het weet is de hele koektrommel leeg.

Maar wat doet suiker nou eigenlijk met de huid? 

Suiker zorgt voor huidveroudering

Suiker kan bijdragen aan huidveroudering door middel van glycatie. Glycatie is een ingewikkelde naam voor een chemisch proces waarbij suikers zich binden aan eiwitten in het lichaam. Het wordt ook wel versuikering genoemd. Dit kan schade aanbrengen aan collageen en elastine, 2 eiwitten die heel belangrijk zijn voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. De elastische vezels verharden en worden minder elastisch. Hierdoor ontstaan rimpels, fijne lijntjes en een droge, doffe huid En dat is precies wat we niet willen! 

Suiker zorgt voor puistjes

Het eten van veel suikerrijke producten kan zorgen voor puistjes. Voeding die de bloedsuikerspiegel beïnvloed (waaronder de snelle koolhydraten) kunnen het ontstaan van puistjes verergeren.  

Wat kunnen we hier dan aan doen?

Geen paniek! 100 % voorkomen kan natuurlijk niet. Suikers bevinden zich namelijk in heel veel producten. En je lichaam heeft suikers natuurlijk ook nodig om genoeg energie te hebben gedurende je dag! 

Huidveroudering, ook door glycatie is een natuurlijk proces in de huid. Wel is het zo dat een te hoge suikerinname het proces zal versnellen. Want hoe meer suikers in je dieet, hoe meer suikers in je lichaam glycatie kunnen veroorzaken. 

Beperken van suikerinname

De beste manier om de effecten van suiker op de huid te verminderen is natuurlijk het beperken van suiker in je dieet. 

Antioxidanten

Ook helpt het om voldoende voeding binnen te krijgen met antioxidanten. Vooral bessen zoals bosbessen en frambozen zijn rijk aan antioxidanten, maar ook noten en zaden zoals walnoten. Zorg dat het grootste gedeelte van je voedingpatroon bestaat uit deze voeding. Bepaalde groenten en fruit kunnen je huid zelfs direct een mooie glow geven. Zoals paprika’s, wortels en broccoli. 

Oké, het eten van suiker is dus funest voor een mooie en strakke huid. Maar het gebruiken van suiker óp de huid is juist een aanrader. 

Rietsuiker

Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. Het sap wordt ingekookt en hierna gekristalliseerd en gezeefd. Omdat rietsuiker maar kort gecentrifugeerd wordt, blijft er een klein beetje donkerbruine stroop achter. Dit geeft de (bruine) kleur aan het suiker.

Rietsuiker kun je heel goed gebruiken als gezichtsscrub. Wist je dat glycolzuur ook uit Rietsuiker komt? Rietsuiker heeft exfoliërende eigenschappen. Het verwijdert dode huidcellen en verbetert de doorbloeding van de huid. Dit zorgt voor een stralend, egaal huidje!

Hoe gebruik je deze suikerscrub?

Stap 1: Meng rietsuiker met een olie. Gebruik Kokosolie voor een droge huid of Saffloerolie voor een vette huid (of gebruik je eigen favoriete olie)

Wil je helemaal iets anders? Klop dan een beetje shea boter op en meng dit met rietsuiker.


Stap 2: Voeg eventueel je favoriete geurtje toe (let op: gebruik maximaal 1% Etherische olie.

Stap 3: Reinig je gezicht. Dit kun je doen met een stuk zeep (zoals African Black Soap) of met een reinigende olie (zoals Castorolie of Jojoba olie)

Stap 4: Scrub de huid. Wrijf voorzichtig met de suikerscrub over de huid. Wrijf heel voorzichtig ongeveer 2 minuten in ronddraaiende bewegingen over je gezicht.

Tip: scrub je lippen ook zachtjes, dan zijn ze hierna weer zo zacht als fluweel!

Stap 5: Spoel af. Spoel met warm water de scrub van je gezicht.

Stap 6. Verzorg je huid met een hydraterende olie of zachte boter. Rozenbottel Olie is hiervoor heel geschikt!

Tip: maak je een grotere hoeveelheid suikerscrub? Voeg dan een paar druppels vitamine E olie toe om het langer te kunnen bewaren.

Geniet van een heerlijk zachte en stralende huid!

Geschreven door: Helena Laarman

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant