Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 7500+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Baking soda onmisbaar in een duurzaam huishouden

Baking Soda, onmisbaar in een duurzaam huishouden

Baking Soda is de alleskunner en een goede start bij het verduurzamen van je huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor heel veel producten die we in het huishouden gebruiken. Maar wat is Baking Soda? In deze blog lees je alles over de verschillende toepassingen.

Baking Soda, in het Nederlands ook wel Natriumbicarbonaat, Bicarbonaat, Baksoda, Maagzout, Zuiveringszout, Bakzout, Dubbelkoolzure soda of E500 genoemd. Bij onze zoektocht naar duurzame alternatieven komt Baking Soda iedere keer naar boven! Ondanks alle verschillende namen, is voor ons ‘alleskunner’ toch wel de naam die het product het beste omschrijft.

Wat is Baking Soda?

Baking Soda is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het is een milieuvriendelijke stof dat wordt gewonnen uit het mineraal ‘trona’. Natriumbicarbonaat is een lichaamseigen stof en heeft een rol als buffer om de pH-waarde, ofwel zuurgraad, in het lichaam goed te houden.

Het is een basisch zout dat ontvet, ontzuurt, ontkalkt en geurtjes absorbeert waardoor wij het een onmisbaar product vinden in een duurzaam huishouden. 

Wat is het verschil tussen Baking Soda, Soda en Bakpoeder (Baking Powder)?

Baking Soda is niet hetzelfde als gewone Soda en Bakpoeder. Gewone Soda (Natriumcarbonaat) is veel agressiever en wordt ook wel schoonmaaksoda genoemd. Dit legt precies uit waarvoor het nu vaak gebruikt wordt, om schoon te maken. Baking Soda (Natriumbicarbonaat) wordt veel gebruikt om te bakken. Omdat het koolzuur in Baking Soda vrijkomt zodra het in aanraking komt met zuren, gaat het deeg of beslag rijzen. Bakpoeder is een mengsel van Baking Soda en een zuur.

Wat kun je allemaal doen met Baking Soda?

Wil je je huishouden verduurzamen? Gebruik van Baking Soda is dan een goed begin. Het leuke is dat je het in iedere ruimte van je huis wel kunt gebruiken. Wij gaan de verschillende ruimtes eens voor je langs…

Keuken

Aangekoekte restjes
Die vervelende aangekoekte restjes in de oven… zijn verleden tijd! Strooi een beetje Baking Soda op een schone, vochtige spons en boen goed schoon. Daarna even goed naspoelen met water. Echt hardnekkige vlekken? Strooi wat Baking Soda op de bodem, spuit nat met een plantenspuit met water om vochtig te maken en laat een paar uur weken. De volgende dag maak je de oven super easy schoon! 

Nare geurtjes prullenbak
Nare geurtjes in je prullenbak voorkom je door wat Baking Soda op de bodem te strooien.

Vet verwijderen pan
Baking Soda is een fantastische ontvetter. Maak een papje van water en Baking Soda en breng dit aan op de vette plekken. Spoel na een paar minuten af. 

Verstopte afvoer
Een verstopte afvoer? Nu niet meer! Doe een kopje Baking Soda in het afvoerputje, giet er een halve liter azijn overeen en je leidingen bruisen schoon!

Wat doet Baking Soda met Azijn?

Meng je Baking Soda en Azijn, dan komt er veel koolzuurgas vrij. Hierdoor worden luchtbellen gevormd. Dit zorgt er voor dat Baking Soda zo goed werkt bij het neutraliseren van geurtjes en het verwijderen van vlekken, maar geeft dus ook een bruisende reactie.

Badkamer

Van de wastafel tot de muren en de vloer, met wat Baking Soda op een spons maak je alles stralend schoon.

Tandenborstel
Zijn je tandenborstels wel eens toe aan een schoonmaakbeurt? Los een beetje Baking Soda op in eenzelfde hoeveelheid water, laat je tandenborstels er een nachtje in staan en geniet ’s ochtends van een schone tandenborstel. 

Mondspoelmiddel
Niets is zo vervelend als een stinkende adem. Maak je eigen mondspoelmiddel door Baking Soda te mengen in een glas water. Gorgel eventjes en je adem is weer helemaal fris. Met een mengsel van kokosolie, Baking Soda en eventueel pepermuntolie kun je ook een hele fijne tandpasta maken, voor heerlijk schone tanden! 

Toilet

Gooi een kopje Baking Soda in het water van het toilet en laat een uur intrekken. Reinig het toilet daarna met een borstel en trek door. Toe aan een grondige reiniging? Gooi een kopje Baking Poeder in het toilet en giet daaroverheen een kopje azijn. Laat dit een paar minuutjes bruisen en maak het toilet hierna schoon met een borstel. 

Wasruimte

Stralend witte was, dat is wat wij allemaal willen! Voeg een half kopje Baking Soda toe aan je vloeibare wasmiddel en je witte was is weer precies zo wit als je het ooit gekocht hebt.

Woonkamer

Tapijt
Wil je je tapijt weer lekker opfrissen? Strooi wat Baking Soda op het tapijt, laat een paar uur intrekken en stofzuig het tapijt daarna grondig. Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan de Baking Soda om meteen de woonkamer te voorzien van jouw favoriete geur! 

Bloemen
Je wil zo lang mogelijk genieten van de mooie bos bloemen die op tafel staat. Een kleine theelepel Baking Soda zorgt ervoor dat je bloemen gaan stralen en veel langer mooi blijven.

Slaapkamer

De geurzakjes in je kledingkast verduurzamen? Vul een geurzakje met Baking Soda en leg deze in je kast. Voeg voor een heerlijke geursensatie een paar druppels essentiële olie toe. Ga bijvoorbeeld voor de ontspannende lavendel of voor de frisse sinaasappel olie.

Denk tijdens het verschonen van je bed ook eens aan je matras! Strooi er wat Baking Soda op, laat dit vervolgens een paar uurtjes zitten voordat je het weer opzuigt. Dat is pas schoon-slapen!

Baking Soda is een ster in geurtjes vangen. De zuren worden tijdens de chemische reactie geneutraliseerd. De zuren, die de oorzaak zijn van de nare geurtjes, worden niet alleen gemaskeerd, maar compleet verwijderd! 

Tuin

Strooi Baking Soda in de voegen tussen de tegels om kleine onkruidplantjes te doden en te voorkomen dat er nieuwe groeien. 

Voor onze allerkleinste Natural Heroes

Baby’s en hun knuffels, onafscheidelijk! Geregeld hebben de knuffelberen dan ook een opfrisbeurt nodig. Voor een snelle reiniging strooi je Baking Soda op de knuffel, laat dit een paar minuten intrekken en borstel je de restjes eraf!

Baking Soda is ook ideaal te gebruiken bij het schoonmaken van babyflesjes. Vul de flesjes met warm water en voeg er een theelepel Baking Soda aan toe en schudden maar! Reinig na met water. Voor een extra grondige reiniging kun je de flessen een nachtje laten weken in een mengsel van water en Baking Soda.

Huisdieren

Je altijd trouwe viervoeter of vrolijke huiskat zijn net zo blij met Baking Soda als wij. Strooi wat Baking Soda in de vacht van je hond en borstel heel goed uit om geurtjes te verwijderen of strooi wat Baking Soda in de kattenbak om geurtjes te absorberen.

DIY-producten

Deodorant

'Gewone' deodorant bevatten vaak ingrediënten die je beter kunt vermijden. Welke dit zijn lees je


Baking Soda absorbeert vocht en heeft een reinigende werking en is daarom heel fijn om toe te voegen aan je DIY deodorant. Menselijk zweet is eigenlijk geurloos, wist je dat? Zweet krijgt pas een geur wanneer het in aanraking komt met bacteriën op de huid. Baking Soda neemt vocht op zonder je zweetklieren te verstoppen en neutraliseert geurtjes. Je eigen deodorant maak je heel gemakkelijk zelf! Meng 4 eetlepels Arrowroot met 4 eetlepels Baking Soda en voeg dit toe aan 6 eetlepels kokosolie. Je kunt daarna een paar druppels essentiële olie toevoegen voor je eigen favoriete geur!

DIY-bruisbal

Natuurlijk bevatten de DIY-bruisballen ook Baking Soda, dit zorgt namelijk voor het bruisende effect. Wij hebben een heerlijk recept online van de , en met de heb jij binnen een handomdraai je eigen Lavendel Bruisbal gemaakt.

Waar gebruik jij Baking Soda voor? Laat het ons weten in de comments.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant