5 Ingrediënten In Deodorant Die Je Moet Vermijden
Een onderwerp dat we niet graag bespreken: lichaamsgeur, en waarom zouden we? We verbergen ons het liefst achter een lekker ruikende deodorant, die onze oksels ook nog eens tot wel 48 uur droog houdt.
Probleem opgelost, toch...?
Waarom er een luchtje zit aan je deodorant
Het is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse routine: deodorant. We kunnen niet meer zonder. Vaak brengen we het meerdere keren per dag aan op één van onze gevoeligste stukjes huid; de oksels.
Onze huid is ons grootste orgaan en neemt stoffen op van buitenaf. En laat de dunne huid van je oksels nou net een plek zijn waar dit extra makkelijk gebeurt. De stoffen die je huid absorbeert kunnen in de bloedbaan, en vervolgens overal in het lichaam terecht komen.
Je snapt inmiddels dat het dus niet geheel onbelangrijk is wat je precies op je huid smeert.
Zelf ben ik overgestapt naar homemade deodorant en de reden hiervoor is simpel, maar duidelijk. Gewone deodorant bevat allerlei ingrediënten die onnodig en zelfs schadelijk zijn. Stoffen die onze okselhuid helaas gemakkelijk opneemt en zo op plekken in het lichaam terecht komen waar ze niet horen.
Met name deze 5 ingrediënten moet je absoluut zien te vermijden:
1. Parabenen
Parabenen kunnen de normale hormoonfuncties, doordat deze stof de werking van oestrogeen imiteert. Het bindt zich aan oestrogeenreceptoren en veroorzaakt op deze manier allerlei problemen. In de ingrediëntenlijst staan parabenen vaak vermeldt als methyl-, ethyl-, propyl- en butylparabenen.
2. Aluminium
De anti-transpirante werking van deodorant komt door aluminiumzouten. Deze absorberen het vocht en geven een droog gevoel. Helaas absorbeert onze huid weer de aluminium, die zo in de bloedbaan komt, en is het effect op ons lichaam zorgwekkend. Aluminium is een metaal dat oxidatieve stress veroorzaakt en met name cellen in ons zenuwstelsel kan aantasten. Aluminium staat meestal vermeld in de ingrediëntenlijst als aluminiumchloride of aluminiumhydrochloride. Kijk overigens uit voor deodorants in de drogist die zeggen dat ze 100% natuurlijk zijn en uit zo'n klompje zout bestaan, dit is vaak nog steeds aluminiumzout!
3. Propyleenglycol
Propyleenglycol is een stof gemaakt van petroleum en wordt gebruikt in cosmeticaproducten als 'zachtmakend', smeerbaar middeltje. In deodorant dus om je oksels zachter en gladder te laten voelen. Propyleenglycol is gelinkt aan lever en nierschade en zou ook niet goed zijn voor hart en zenuwstelsel. Andere stoffen die gemaakt worden van petroleum worden ook sterk afgeraden. Tussen de ingrediënten zijn ze te herkennen als petrolatum, vaseline, paraffinum-liquidum, paraffinum-subliquidum cera microcristallina (hart-paraffine), microcrystalline wax, mineral oil, ozokerit, ceresin, C 11-12 of C 13-14 isoparaffin.
4. Ftalaten
Om deodorant en andere cosmetische producten goed mengbaar te maken worden er vaak weekmakers, ofwel ftalaten, toegevoegd. Helaas is de aanwezigheid van deze stof in het bloed en urine van zwangere vrouwen gelinkt aan geboorteafwijkingen, doordat het net als parabenen, de hormoonhuishouding kan verstoren. Ftalaten zijn herkenbaar aan deze namen: di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).
5. Triclosan
Triclosan is een wit poeder met een aromatische geur, dat krachtig zuiverend werkt. Dit stofje werkt als geurbestrijder, conserveringsmiddel en ontsmettingsmiddel, en lijkt dus een ideaal ingrediënt voor een deodorant. Maar helaas, triclosan is ook geclassificeerd als pesticide.
Het was mij gelijk duidelijk; ik kon beter vandaag dan morgen mijn deodorant de deur uit doen.
Zijn er dan helemaal geen deodorants te koop die wel oké zijn?
Die zijn er zeker, maar daar moet je meestal wel voor naar een natuurwinkel. Nadat ik de reguliere deodorant uit mijn badkamer had verbannen ben ik in de eerste instantie ook naar de natuurwinkel gestapt. De prijs is helaas wat hoog, maar qua ingrediënten zit het zeker goed.
Jammer genoeg werkten de natuurlijke deodorants bij mij niet optimaal en had ik met mijn gevoelige huid nog steeds last van de hoeveelheid alcohol die er vaak in zit.
Ik begon te experimenteren met het maken van een eigen deodorant en dit bleek ook nog eens heel simpel te zijn! Met maar 5 ingrediënten kun je al een supergoede deodorant maken die lekker ruikt én je heerlijk fris houdt.
Ingrediënten
4 el. pure (lees hier meer over de voordelen van shea butter)
2 el.
2 el.
2 el. (of maïzena / arrowroot poeder)
een paar druppeltjes naar keuze voor een lekker geurtje (ik gebruikte citroen)
Optionele ingrediënten:
Een mespuntje ; geeft een wat sterker effect aan je deodorant. Let op: de kool geeft een beetje af, alleen met donkere kleding gebruiken!
; voor een extra zuiverende werking. Tea Tree ondersteunt ook de huid na bijvoorbeeld het scheren.
Zo maak je het
Smelt de shea butter au bain marie
Voeg de amandelolie, tapioca, baking soda en een paar druppels essentiële olie toe
Roer het geheel goed door tot het een gladde, egale massa is geworden
Giet het in een potje of blikje
Laat het afkoelen tot het stevig is geworden (eventueel in de koelkast)
Zodra het hard geworden is, is het klaar voor gebruik. Smeer simpelweg een beetje van het zelfgemaakte mengsel op je vingers en verspreid het vervolgens over je oksels.
Het klinkt erg simpel, maar het werkt ontzettend goed. En dat zonder spuitbussen en ongewenste ingrediënten!
Het kan trouwens zijn dat je wat gevoelig reageert op baking soda of dat het irritatie veroorzaakt (baking soda is alkalisch, terwijl onze huid een zure ph-waarde heeft, dit kan bij sommigen een onschuldige reactie geven; de baking soda is verder helemaal veilig).
Als dit het geval is gebruik dan de helft van de hoeveelheid baking soda dat in het recept staat of voeg, zoals ik gedaan heb, iets zuurs zoals essentiële olie van citroen of sinaasappel toe om de ph-waarde van je deodorant wat dichter bij die van de huid te houden.
Als je nog steeds last hebt, laat dan de baking soda helemaal weg en voeg extra tapioca meel toe.
"Als je het niet kunt eten, smeer het dan ook niet op je huid!"
Helaas geldt niet alleen voor deodorant dat er zoveel schadelijke ingrediënten aan toegevoegd zijn. Als je verzorgingsproducten gaat shoppen, bekijk goed het ingrediëntenlijstje en houd, om het enigszins simpel te houden, deze richtlijnen aan:
Als er één van de 5 bovengenoemde ingrediënten in zit, laat het dan sowieso staan.
Als ingrediënten woorden als 'PEG' of nummers bevatten, of bijna onuitspreekbaar zijn is het meestal ook foute boel.
Mocht het je allemaal te veel worden en kom je er niet meer uit, hou je dan aan deze simpele regel: Als je het niet kunt eten, smeer het dan ook niet op je huid!
Maak je al gebruik van een DIY deodorant? Wat voor ingrediënten gebruik jij het liefst? Laat ons hieronder weten wat jouw ervaringen zijn!
Auteur: Hannah van der Horst