Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
115981380 9 krachtige kwaliteiten van shea butter

9 Krachtige Kwaliteiten Van Shea Butter

Boter? Als lichaamsverzorging? Yep dat was ook mijn eerste reactie toen ik door een enthousiaste vriendin werd getipt over Shea Butter; een eetbaar, uit Afrika afkomstig, natuurlijk en plantaardig vet. Deze romige wax-achtige substantie wordt gewonnen uit de Shea noot oftewel het zaad van de vruchten van de Karite boom, waaraan niet alleen een ultra-hydraterende werking wordt toegeschreven maar die tevens bekend staat om zijn bijzondere eigenschappen.

Aangezien ik al een tijdje op zoek ben naar natuurlijke en tevens diep werkende lichaamsverzorging, sta ik te trappelen dit goedje eens uitgebreid te testen en ik word aangenaam verrast door deze Afrikaanse parel.

1. Puur natuur

Shea butter komt rechtstreeks uit de natuur, althans als je een pure variant op de kop weet te tikken , wat betekent; VRIJ van synthetische geur- en kleurstoffen. We staan er vaak weinig bij stil, maar wat we op onze huid smeren heeft zeker zo’n grote uitwerking op onze gezondheid als wat we in onze mond stoppen: de producten worden namelijk rechtstreeks in ons bloed opgenomen en circuleren daardoor direct door ons hele lichaam. En dan vraag ik me automatisch af: van welke verzorgende producten in mijn badkamer durf ik een likje te nemen?

2. Verzorgend effect op je huid

Sheaboter heeft een relatief hoog gehalte aan onverzeepbare delen, welke doorgaans de meest helende eigenschappen bevatten. Om je een idee te geven: Het gehalte aan goede eigenschappen in Shea butter varieert van 5% tot wel 17% in vergelijking tot de 1% of minder in andere natuurlijke oliën. Dit zorgt er onder andere voor dat met Shea butter de vorming van nieuwe cellen wordt geactiveerd wat bijvoorbeeld veroudering van de huid afremt (thumbs up!)

3. Sheaboter werkt zuiverend

Shea butter bevat alantoïne en alantoïne stimuleert sterk het herstellend vermogen van je huid.

Naast het onverzeepbare deel, bestaat Shea butter tevens uit een verzeepbaar deel wat bol staat van de hydraterende eigenschappen wat de boter tot een natuurlijke vochtinbrenger maakt. Een vochtinbrenger die helpt de buitenste beschermlaag van de huid intact te houden om zo vochtverlies door verdamping te voorkomen. De essentiële vitamines zorgen tevens voor een verbetering van de elasticiteit en bescherming tegen uitdroging. En het lijkt erop dat deze dorstlesser zelfs mijn gortdroge scheenbenen (door mijn vriend ‘liefkozend’ schuurpapiertjes genoemd) weet te trotseren.

4. Shea butter tegen striae

Striae of striemen zijn lijnvormige littekens die ontstaan wanneer het onderhuidse bindweefsel uit elkaar getrokken wordt door een snelle groei van de buik bij bijvoorbeeld een zwangerschap. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine A en E striae helpen voorkomen en je voelt ‘m al aankomen; check, check, dubbelcheck. Overigens werkt het niet alleen bij het vervagen van littekens, maar tevens ter voorkoming van. Tip: Smeer de probleemzones dagelijks tweemaal in met deze lekkernij. Yes please!

5. Helpt bij zonneverbranding en aftersun

Shea butter bevat een lichte UV beschermingsfactor, welke wordt geschat zo tussen de SPF 0 en SPF 6. Echter ligt de SPF waarde niet officieel vast, wat maakt dat het als zonbescherming geen bijster hoge ogen gooit. Desondanks gaf het me laatst, toen ik door het bos liep en het winterzonnetje spontaan doorbrak, toch een gerust gevoel. Overigens maken de verzorgende en verzachtende eigenschappen de Sheaboter tot een prima keuze als after sun product.

6. Shea boter op je haar

Ben je van plan je haar een kleurtje te geven? Gebruik Shea butter dan langs de haarlijn voordat je begint met kleuren en voorkom dat de vlekken op je hoofdhuid genadeloos verklappen dat die mahoniekleur helemaal niet zo ‘au naturel’ is als ie oogt. Daarnaast beschermt de Shea butter je haar tegen de hitte van de föhn, stimuleert het de haargroei en brengt het pluizig haar enigszins tot bedaren.

7. Fijne structuur & gebruiksgemak

Op kamertemperatuur is het een vaste en brokkelige substantie, maar smelt zodra je je vingers over elkaar wrijf wat bijdraagt aan de gemakkelijke opname zonder een vettig laagje achter te laten op de huid. En inmiddels voorzie ik niet alleen mijn lichaam van deze romige boter, maar is mijn gezicht gedurende mijn nachtelijke schoonheidsslaapje tevens voorzien van deze Afrikaanse held uit een potje.

8. Mooie basis zelfgemaakte producten

Na de eye-opener bij puntje 1 heb ik me voorgenomen meer producten zelf te gaan maken wat me inmiddels een uitgebreide receptenlijst voor crèmes , balsems en body butters heeft opgeleverd. En wat blijkt? De veelzijdigheid en onder andere dikke textuur die smelt door de warmte van de huid en lippen, maakt Sheaboter tot een uitermate geschikt basisbestanddeel voor natuurlijke huidverzorging.


Auteur: Hannah van der Horst

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant