Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Verstandig kiezen voor diy tandpasta

Kies Verstandig Voor DIY Tandpasta

Een stralende glimlach en frisse adem willen we natuurlijk allemaal. Daarom poetsen we ons suf met tandpasta's die een pepermuntexplosie veroorzaken en de nieuwste whitening technologieën bevatten voor oogverblindend witte tanden.

Maar hoe natuurlijk zijn deze tandpasta's en wat voor effect heeft dat op onze gezondheid? Lees verder voor meer informatie en hoe je ook op een natuurlijke manier een stralend witte glimlach kunt krijgen!

Tandpasta met bijwerkingen

Meerdere keren per dag stoppen we het goedje in onze mond. Omdat we het niet eten denken we dat het geen kwaad kan, maar onvermijdelijk slikken we heus wel eens wat tandpasta door.

Misschien nog wel belangrijker; veel stoffen worden juist razendsnel in onze bloedbaan opgenomen via het mondslijmvlies. Dat is ook de reden waarom bijvoorbeeld homeopathische korreltjes onder de tong ingenomen kunnen worden, en in de reguliere geneeskunde bij een (dreigend) hartinfarct een pilletje of spray onder de tong gegeven wordt. Waar je mee poetst is dus wel van belang.

Veel commerciële tandpasta's bevatten schadelijke stoffen en kunstmatige zoetstoffen. Zo staat er zelfs een waarschuwing voor fluoride op de verpakking: "Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt."

  • Fluoride

Fluoride wordt gebruikt om het glazuur hard te maken en om gaatjes te voorkomen. Er ontstaat echter steeds meer ophef over. Het is bekend dat het fluorose kan veroorzaken waardoor je tanden geel verkleuren, er putjes in de tanden ontstaan en zelfs zó hard worden dat ze afbrokkelen.Fluoride wordt ook gebruikt als onderdeel van rattengif.

  • Sodium Lauryl Sulfate

Natriumlaurylsulfaat is een reinigende stof en wordt gebruikt om tandpasta zo lekker schuimend te maken, maar kan ook irriterend werken en de balans van je huid en slijmvliezen ernstig verstoren.

  • Glycerine

Glycerine is in principe een natuurlijk ingrediënt waar weinig mis mee is, maar legt een beschermend laagje over onze tanden. Dat klinkt geweldig, alleen zijn je tanden daardoor niet meer in staat om essentiële mineralen op te nemen die juist nodig zijn voor een goede opbouw.

  • Alumina

In sommige tandpasta's wordt zelfs aluminium gebruikt. Aluminium heeft een zeer ongunstige invloed op onze zenuwcellen.

Niet zo onschuldig dus.. Welke tandpasta kun je dan wel gebruiken? Bij de natuurwinkel vind je tandpasta's die meestal vrij zijn van fluoride. Helaas bevatten deze vaak alsnog stoffen als SLS en glycerine. En deze natuurlijke tandpasta's zijn vaak aan de dure kant (al hebben we natuurlijk graag wat extra's over voor onze gezondheid).

Er zijn genoeg natuurlijke tandpasta's die wel goed zijn, maar bestudeer dan eerst het ingrediëntenlijstje.

DIY Tandpasta

Na zo'n verhaal begrijp je het misschien al: ik wilde een eetbare, natuurlijke tandpasta. Na wat gegoogle en gerommel in m'n keukenkastjes had ik de perfecte ingrediënten voor een natuurlijke en gezonde tandpasta in handen. Heb je dit nog niet in huis? Bestel het dan en je kunt zo aan de slag. Met maar 2 ingrediënten maak je snel en makkelijk een goede tandpasta die je gebit verzorgt, en een frisse adem geeft!

  • 5 eetlepels biologische extra virgin kokosolie

  • 5 eetlepels baking soda (= zuiveringszout; natriumbicarbonaat)

Eventueel kun je ook nog toevoegen:

  • Foodgrade etherische olie, bijvoorbeeld pepermunt (voor een frissere adem)

  • 1 eetlepel Keltisch zeezout (als mineralenbommetje)

  • Een paar druppels stevia extract of xylitol, voor een zoete smaak die je gebit niet aantast

Zo maak je het

Voor mij is dit de perfecte verhouding. Je kunt zelf experimenteren wat jij het prettigst vindt.

  • Smelt de kokosolie au bain-marie

  • Roer de baking soda erdoor (en eventueel pepermunt essentiële olie en zeezout als je dit gebruikt)

  • Laten uitharden, daarna nog even flink roeren

  • In een (glazen) pot scheppen

  • Poetsen maar!

Voor elke poetsbeurt schep je een klein theelepeltje uit de pot en doe je op je tandenborstel of direct in je mond. Na het poetsen voelen je tanden heerlijk schoon en glad!

De ingrediënten uitgelicht

  • Kokosolie

Kokosolie is met recht een wonderproduct dat je voor veel dingen kunt gebruiken. Kokosolie heeft een zuiverende werking, voornamelijk vanwege het bestanddeel laurinezuur.

  • Baking soda

Alweer zo'n product met oneindig veel toepassingsmogelijkheden (niet verwarren met bakpoeder). Het absorbeert nare geurtjes heeft eveneens een zuiverende werking.

Het neutraliseert de pH-waarde in de mond waardoor je gebit beter wprdt beschermd.

Veel mensen zijn bang dat door het schurende effect het glazuur kapot gaat. In veel tandpasta's worden (plastic) schuurmiddelen gebruikt, voornamelijk de whitening-varianten.

Uit onderzoek is gebleken dat het schurende effect van baking soda niet meer is dan dat van 'normale' tandpasta's. Baking soda is zelfs het hoofdingrediënt van Parodontax tandpasta. Wil je nog meer profiteren van de voordelen, doe dan een oil-pulling met kokosolie!

Bonustip voor wittere tanden

Poets je tanden eens met geactiveerde kool (ookwel bekend van Norit). Nu hoor ik je denken, 'Eh, is dat niet voor..?' Ja, het wordt gebruikt bij diarree en (voedsel)vergiftiging, maar kan ook ontzettend goed werken als whitener!

Het helpt vlekken te verwijderen en helpt bij aanslag door koffie, thee of roken. Het ziet er misschien wat eng uit, je hele mond zwart, maar gelukkig spoelt alles weer weg en zijn je tanden na het poetsen wat witter (de wasbak helaas niet). Het vlekt nogal, dus poets voorzichtig.

Je kunt ook een beetje actieve kool mengen door je DIY tandpasta voor een extra whitening effect.

Heb jij al eens geëxperimenteerd met zelfgemaakte tandpasta? Vertel ons hieronder wat je ervaringen zijn!

Auteur: Hannah van der Horst

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant