Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Het verschil tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water

Het verschil tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water

Veel mensen verwarren gedestilleerd water met gedemineraliseerd water. Niet gek, zelfs de namen lijken op elkaar. Toch verschillen de twee wateren wel degelijk van elkaar. Gedemineraliseerd water is over het algemeen iets minder zuiver dan een destillaat. In dit artikel leg ik je uit waarom dat zo is.

Gedestilleerd water

Gedestilleerd water wordt verhit tot het kookpunt. De condens (stoom) die er vanaf komt wordt vervolgens opgevangen. Hierdoor blijven vrijwel alle stoffen die in het water zaten achter waardoor je alleen het pure water overhoudt.

Dit type water is dus ontzettend zuiver en wordt bijvoorbeeld gebruikt in ziekenhuizen of de voedselindustrie. Eigenlijk op plekken waar het water absoluut niet besmet mag zijn. Soms wordt er toch voor gedemineraliseerd gekozen omdat het goedkoper is.

Gedemineraliseerd water

Gedemineraliseerd water, of korter demiwater is gefilterd. Door leidingwater te filteren verwijder je de negatieve ionen uit het zout, waardoor je alleen positieve ionen overhoudt. Deze vorm van water is dus schoon en helder, maar niet volledig puur.

Het (kraan)water dat wordt gefilterd loopt over een ionenwisselaar waardoor ongewilde stoffen (kationen en anionen) worden vervangen door een equivalent hoeveelheid van andere ionen. Het is van belang dat de uitgewisselde ionen dezelfde lading hebben zodat het water neutraal blijft. Eigenlijk worden alle deeltjes die groter zijn dan de watermoleculen door het filter tegengehouden.

Het proces hiervan is erg lastig, maar geeft ons uiteindelijk wel schoon water met een neutrale pH waarde wat geen mineralen meer bevat. Maar het is zeker niet zo zuiver als de verdampte vloeistof van gedestilleerd water. Dit komt door de ionenwisselaar. Na een tijdje kan hier namelijk algengroei ontstaan waardoor het eigenlijk niet mogelijk is om 100% steriel te werken.

In principe kun je zelf kraanwater filteren, maar het leidt niet altijd tot de allerbeste resultaten. Je kunt hiervoor een speciale filter aanschaffen. Toch is het verstandig om een deskundige in te schakelen of kant-en-klare flessen gedemineraliseerd water te kopen als je het niet vaak nodig hebt.

Gedemineraliseerd water wordt voornamelijk gebruikt in laboratoriums en verzorgingsproducten. Wanneer je producten op je lichaam aanbrengt wil je dat doen met zuiver water wat niet vol met onnodige vervuilde stoffen zit. Hiervan kan je huid namelijk irriteren. Ook bevordert onzuiver water bacteriegroei, dat is erg onhandig als je zelf cosmetica wilt maken.

Gedemineraliseerd water is in principe drinkbaar, maar er zijn zowel voor- als nadelen aan verbonden. Het voordeel is dat het water geen mineralen meer bevat die slecht voor ons zijn. Het grote nadeel is dat het de goede mineralen uit ons lichaam haalt. Dit leidt tot een mineralen tekort in ons lichaam, wat schadelijk is voor de gezondheid.

Kortom: beide wateren zijn erg schoon, maar een destillaat is extra zuiver en wordt daarom dus vaak gebruikt voor medische doeleinden. Afhankelijk van je doeleinden gebruik je dus gedestilleerd of gedemineraliseerd water. Als je zelf cosmetica wilt maken kun je dus prima gedemineraliseerd water gebruiken.


Auteur: Aurelie Deloo

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant