Echte Mannen Brouwen Hun Eigen Baardolie

Let's face it, een baard is mannelijk. Een baard is hip. En als trotse baarddrager koester je hem.

Totdat hij begint te schilferen en je last krijgt van ingegroeide haren. Toch maar scheren? Al je harde werk voor niks geweest.

Als je dan met trillende handen voorzichtig naar je scheerapparaat reikt.. STOP! Ga als een magiër aan de slag en maak je eigen baardolie. De ultieme verzorging voor je dierbare gezichtshaar.

De baard is sinds de Movember acties in een nieuw daglicht komen te staan. Mannen scheren hun gezichtshaar (of snor) de gehele maand november niet, om aandacht en steun te geven aan de gezondheid van de man. Aan het eind van de maand besluiten velen om er nog een Decembaard achteraan te plakken.

Sinds ik me verdiept heb in de baardenwereld kreeg ik steeds meer bewondering voor (mannen met) baarden. Een baard kan je identiteit versterken, is charismatisch, en vereist de nodige verzorging en aandacht, maar vooral veel geduld.

Het beeld dat ik had van een vieze, oude man die te lui is zich te scheren maakte plaats voor een ruige, sterke man die goed voor zichzelf zorgt en zijn natuur omarmt. Helaas is het niet voor iedereen even makkelijk om een mooie, volle baard te laten groeien. Sommige mannen ondervinden daarbij problemen. Van jeuk, rode bultjes en irritatie tot kale plekjes en 'baardroos'.

Maar ook als je geen problemen hebt met je baard, is een goede baardverzorging minstens zo belangrijk. Uit betrouwbare bron kan ik zeggen dat baardolie wonderen verricht. Het gebruik van de juiste basisolie en essentiële oliën helpt om de huid onder je baard in balans te houden. Hiermee voorkom je een droge huid en ingegroeide haren. Het maakt je baard zachter en bovendien ruikt ie lekker.

Een langere baard zorgt voor klitten en piekende haartjes, die je in toom kunt houden door dagelijks baardolie te gebruiken en te kammen met een houten kam. Hierdoor zullen de haren netjes in één richting gaan liggen. No more bad-beard-days.

Vanwege de nadruk op gezondheid is een natuurlijke, gezonde verzorging voor je baard dan ook niet gek. Je wilt de beste verzorging voor je baard of voor die van je man. Maak het daarom zelf zodat je weet wat er in zit. Het is ontzettend snel en makkelijk zelf te maken! Het kost je nog geen 5 minuten.

Draagolie - voor een fantastische baard

De basis van baardolie bestaat uit, je raadt het al: olie. Er zijn verschillende soorten olie die je kunt gebruiken, of maak een mix van oliën om te profiteren van de specifieke eigenschappen van elke olie.

  • Arganolie. Dit vloeibare goud is een niet-vettige olie en een perfecte moisturizer. Omdat het geen vettig laagje achter laat is het ideaal voor je baardverzorging. Het bevat een hoge concentratie aan onverzadigde vetzuren en vitamine E. Hierdoor wordt de haargroei ondersteunt, voorkom je gespleten punten, en het maakt haar zacht en glanzend.

  • Jojoba olie is eigenlijk geen olie maar een vloeibare was. Qua samenstelling lijkt het sterk op onze huid-eigen talg, waardoor het ontzettend snel wordt opgenomen in de huid. Jojoba olie zorgt voor een balans in de eigen talgproductie, waardoor het zowel helpt bij onzuiverheden en een vettige huid, als bij een droge huid. Daarnaast beschermt en versterkt het de haren en voorkomt afbreken.

  • Amandelolie. Een lichte olie die vaak als basis van massageolie gebruikt wordt. Het is hypo-allergeen, heeft weinig geur en is makkelijk opneembaar. Het bevat veel vitaminen waaronder A en E, magnesium, zink en calcium. Perfect voor een droge huid.

Essentiële olie - voorkom stinkende snorren

Hier begint het echte werk. Essentiële oliën zijn ontzettend krachtig en hebben elk hun eigen specifieke werkingsgebied en karakteristieke geur. Hiermee creëer je je eigen persoonlijke geur. Als je enkele basisoliën hebt, kun je erop los experimenteren.

Ze zijn onder te verdelen in verschillende categorieën, namelijk top notes, middle notes en base notes. De note bepaalt hoe vluchtig de olie verdampt. Omdat sommige oliën sneller verdampen dan anderen, ruikt je mengsel na enkele uren heel anders dan wanneer je het net op hebt gedaan. De base note oliën zijn meestal wat dikker en stroperig. Top notes zijn het meest vluchtig en verdampen na ongeveer 1 a 2 uur. Oliën die na 2 tot 4 uur verdampen zijn de middle notes en degenen die het minst snel verdampen de base notes.

Om een goede, prettig geurende baardolie te maken, gebruik je van elke note één olie waarbij je de volgende verhouding als richtlijn kunt aanhouden: 30% top note, 50% middle note, 20% base note.

Let op: Essentiële oliën zijn sterk geconcentreerd en kunnen, puur aangebracht, voor irritatie en roodheid zorgen. Sommigen zijn reactief met licht of hebben eigenschappen die een contra-indicatie kunnen zijn voor jou toestand. Bekijk daarom goed de eigenschappen van elke olie die je gaat gebruiken. Doe een test om te bepalen of je er gevoelig voor bent: doe een druppel verdunde olie op de binnenkant van je pols of elleboog en wacht een uur om te zien of er roodheid of irritatie ontstaat.

Voordat je de olie kunt toepassen moet je ze verdunnen in de draagolie. De hoeveelheid draagolie bepaalt hoeveel druppels essentiële olie je kunt toevoegen. Per 10 ml dragerolie gebruik je maximaal 5 druppels essentiële olie. Mannen met een zeer gevoelige huid gebruiken de helft.

  • Lavendel is één van de mildste essentiële oliën en erg populair in gebruik. Het werkt kalmerend en revitaliserend. Het helpt onder andere bij een droge huid en onzuiverheden.