Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Witch hazel

Witch Hazel: de toverstaf voor je huidproblemen

  • Wat is het Witch Hazel?

  • Waar komt Witch Hazel vandaan?

  • Wat maakt Witch Hazel bijzonder?

  • Hoe wordt Witch Hazel gemaakt?

  • Waarom zit er alcohol in Witch Hazel?

  • Waar kun je Witch Hazel voor gebruiken?

  • Hoe ziet Witch Hazel eruit?

  • Hoe kun je Witch Hazel het beste bewaren?

  • Waar kun je Witch Hazel kopen?

Wat is Witch Hazel?

wordt in Nederland ook wel Toverhazelaar genoemd en is een geneeskrachtige verbinding die veel wordt gebruikt tegen huidkwaaltjes. Het is gemaakt van de takken, bladeren en schorsen van de Hamamelis Virginiana oftewel toverhazelaar struik. Deze struik groeit veel in Noord-Amerika net als in Azië.

Botanicus Carl Linnaeus zag dat de toverhazelaar struik vaak op hetzelfde moment bloemen, fruit en bladeren produceerde. Om die reden gaf hij de toverhazelaar struik de Latijnse naam Hamamelis. Hama, betekent namelijk 'tegelijkertijd' en melis staat voor 'appel'. Met appel doelt hij natuurlijk op het fruit.

De Engelse naam Witch Hazel is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet afgeleid van het Engelse woord voor heks. Witch komt namelijk van het oud-engelse woord wiche wat buigzaam of buigbaar betekent. Deze benoeming spreekt voor zich als je ziet hoe de takken van de toverhazelaarstruik kunnen kronkelen.

Witch Hazel staat voornamelijk bekend om ontstekingen te verlichten en de gevoelige huid te kalmeren. Om deze reden wordt de struik al eeuwenlang door mensen geperst, gekookt en gestoomd.

Waar komt het vandaan?

Hoewel de toverhazelaarstruik zowel in Noord-Amerika als Azië groeit, wordt de meeste Witch Hazel gemaakt van de variant die je in Noord-Amerika vindt. De struik in Noord-Amerika is namelijk iets anders dan de de toverhazelaarstruik in Azië. De Noord-Amerikaanse struik is tussen de 3 en 8 meter hoog en heeft dankzij de veel goudgele bloemen een uniek uiterlijk. Deze bloemen hebben vier slanke rietvormige blaadjes van maximaal 2 centimeter lang.

De Indianenstammen waren erg onder de indruk van deze prachtige struik. Toen ze zagen dat de bloemen van de toverhazelaarstruik in de winter groeide in plaats van in de lente, wisten ze gelijk dat de toverhazelaarstruik bijzondere eigenschappen had.

Indianen maakten daarom ook volop gebruik van deze unieke plant. Zo gebruikten ze de bloemen en bladeren om thee tegen verkoudheid en hoesten te maken. De schors werd gebruikt tegen zweren en kneuzingen. De struik bevat namelijk ontstekingsremmende eigenschappen die bloedvaten vernauwen. Hierdoor kunnen zwellingen behoorlijk verminderen.

Wat maakt Witch Hazel bijzonder?

Dat de bloemen in de winter groeien is al bijzonder op zich. Maar de toverhazelaarstruik bevat een aantal bijzondere stoffen die een helende werking voor het menselijk lichaam bieden. Zo bevat Witch Hazel flavonoïden die de doorbloeding van de huid stimuleren. Dit zijn antioxidanten die ook veel voorkomen in verschillende soorten fruit, groentes, kruiden, noten, zaden en planten. Flavonoïden beschermen huidweefsels tegen vrije radicalen. Daarnaast heeft Witch Hazel unieke ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het verzorgen van een onzuivere, geïrriteerde en beschadigde huid.

De bijzondere combinatie van flavonoïden en de ontstekingsremmende eigenschappen maakt Witch Hazel dus goed inzetbaar voor verschillende huidklachten. Zo kun je Witch Hazel gebruiken bij het behandelen van bijvoorbeeld rimpels, wallen en ouderdomsvlekjes. Daarnaast werkt het uitstekend voor de verzorging van puistjes en mee-eters. Witch Hazel is door de unieke samentrekkende werking in staat de huid meer elasticiteit te geven waardoor de huid aanzienlijk jonger oogt

Hoe wordt Witch Hazel gemaakt?

Witch Hazel is een hydrolaat en wordt gemaakt van de toverhazelaarstruik. Hydrolaten zijn bloemen- of kruidenwaters die door het specifieke productieproces van essentiële oliën als een soort van bijproduct ontstaan. Zij bevatten water oplosbare plantcomponenten die deze hydrolaten vaak de geur geven van de essentiële olie , maar niet zo sterk zijn. Bij dit hydrolaat worden de gedroogde takken, schorsen en bladeren met stoom uit de struik getrokken. Als het stoom uiteindelijk tot water is afgekoeld blijven er twee producten over.

Het eerste is een vetoplosbare (lipofiele) deel. Dit deel wordt in de cosmeticawereld essentiële olie genoemd.

Het tweede deel is destillatiewater met wateroplosbare delen. Dit deel wordt een hydrolaat genoemd. In de meeste Witch Hazel wordt ook nog een beetje alcohol of een ander conserveermiddel toegevoegd.

Waarom zit er alcohol in Witch Hazel?

Hydrolaten zijn over het algemeen niet lang houdbaar, zo ook Witch Hazel. Zonder alcohol zou Witch Hazel hooguit een klein maandje houdbaar zijn. Om deze reden wordt er vaak alcohol aan Witch Hazel toegevoegd, als een 'conserveringsmiddel' dus. Er bestaat dus Witch Hazel op alcohol basis, maar een alcohol-vrij alternatief is Witch Hazel met phenoxyethanol.

Phenoxyethanol is een kleurloze vloeistof en heeft een grote antimicrobiële werking op bacteriën, gisten en schimmels. Door deze werking maakt phenoxyethanol hydrolaten zoals Witch Hazel langer houdbaar. Deze stof vind je ook terug in veel dingen uit de natuur zoals bijvoorbeeld grapefruit.

Met een kleine percentage alcohol of phenoxyethanol is Witch Hazel ongeveer een jaar houdbaar. Dat is dus ruim tien keer zo lang als wanneer je deze stoffen niet toe zou voegen. Kijk voor het aanschaffen van Witch Hazel dus goed naar de ingrediëntenlijst. Het zou zonde zijn als het product besmet is door bacterievorming

Waar kun je Witch Hazel voor gebruiken?

Zoals eerder vermeld is Witch Hazel voor verschillende doeleinden inzetbaar. Door de ontstekingsremmende en samentrekkende werking is Witch Hazel met name voor allerlei huidklachten te gebruiken. Hieronder benoemen wij de meest voorkomende manieren waarop je Witch Hazel kunt gebruiken.

Toner

Witch Hazel wordt voornamelijk als toner gebruikt. Dit komt doordat Witch Hazel je huid tot rust weet te brengen, boordevol antioxidanten zit en vochtinbrengende stoffen toevoegt aan je huid. Een toner breng je aan na het reinigen van je gezicht om achtergebleven make-up en zeepresten te verwijderen, maar ook om de poriën te vernauwen en daardoor een egale matte huid te krijgen. Gezien Witch Hazel een waterige vloeistof is kun je deze het best een beetje op een wattenschijfje aanbrengen.

Wallen & blauwe plekken

Witch Hazel stimuleert de doorbloeding van je huid waardoor het ongewilde wallen en blauwe plekken zichtbaar worden verholpen. Voor het beste resultaat week je twee wattenschijfjes in koude Witch Hazel en leg je deze op de gewenste plek neer. Laat de wattenschijfjes ongeveer vijf minuten op rusten zodat het goed kan inwerken.

After shave

Witch Hazel ondersteunt het herstellend vermogen van je huid. Daarom vinden sommigen het een fijn product om te gebruiken na het scheren. Witch Hazel vernauwt namelijk de bloedvaten sterk waardoor het eventuele bloeden stopt en kleine scheer bultjes verminderd. Ondertussen verfrist en verzacht het de huid.

Ter verzorging en verzachting van de huid bij insectenbeten

Witch Hazel werkt uitstekend ter verzorging en verzachting van de huid bij insectenbeten. Het verlicht de pijn en de jeuk vrijwel direct na het aanbrengen. Witch Hazel kun je een paar keer per dag met een wattenstaafje of je vingertoppen smeren op die kriebelige plekjes.

Gezichtsveroudering

De bijzondere samentrekkende werking van Witch Hazel maakt het een uitstekend product tegen gezichtsveroudering. Dit komt ook door de polyfenolen en tannines die de Witch Hazel bevat. Dit zijn extreem krachtige antioxidanten die rimpels helpen te verfijnen. Witch Hazel voegt ook veel vochtinbrengende stoffen toe aan je huid. Hoe meer vocht je huidcellen vast kunnen houden, hoe beter de de elasticiteit van je huid blijft. Ook rimpels en fijne lijntjes worden zichtbaar minder door de vochtinbrengende stoffen van Witch Hazel.

Droge hoofdhuid

Met slechts een paar druppels Witch Hazel in je shampoo kun je makkelijk en effectief je hoofdhuid verzachten. Witch Hazel wordt ook gebruikt om hoofdhuidklachten als roos en droogheid te verhelpen.

Puistjes en mee-eters

Witch Hazel is ontstekingsremmend. Hierdoor is het een ideaal product tegen puistjes en mee-eters. Het verzorgt en zuivert direct de onrustige en geïrriteerde huid waardoor puistjes en mee-eters effectief worden behandeld. Door de samentrekkende werking wordt het huidweefsel samengetrokken waardoor poriën worden verkleint en puistjes minder de kans krijgen om de poriën binnen te dringen en ontstekingen verlicht. Breng dagelijks met een wattenschijfje (koude) Witch Hazel aan op benodigde plekken voor het beste resultaat.

Hoe ziet Witch Hazel eruit?

Witch Hazel is een hydrosol en ziet er daarom eigenlijk uit als water: doorzichtig en vloeibaar. Sommigen zijn van mening dat Witch Hazel muf ruikt. Dit komt doordat Witch Hazel is gemaakt van de toverhazelaar struik die van nature niet een florale geur heeft. Bovendien worden er naast de bladeren en bloemen ook veel takken gebruikt om Witch Hazel te maken. Takken ruiken over het algemeen minder lekker. Het kan dus zijn dat je in het beginnen een beetje moet wennen aan de geur, maar deze geur trekt binnen één minuut weer weg. Bovendien went de geur snel.

Hoe kun je Witch Hazel het beste bewaren?

Met toevoegingen zoals alcohol of Phenoxyethanol is Witch Hazel ongeveer een jaar houdbaar. Zonder deze toevoegingen hooguit een maand. Hoe ouder Witch Hazel is, hoe minder effectief de helende eigenschappen zullen zijn, maar de hydrolaat blijft goed genoeg om je huid te verzorgen.

Je kunt Witch Hazel het beste bewaren in de originele verpakking in een donker kastje. Mocht je Witch Hazel gebruiken als toner is het aan te raden om het op een koele plek te bewaren zoals in de koelkast. Koud heeft Witch Hazel namelijk de beste werking.

Niet weten waar je moet beginnen? Doe de Oil Finder!

Naar de Oil Finder ᴮᴱᵀᴬ

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant