"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

Waarom hetzelfde natuurlijke product kan verschillen in kleur & textuur

by Aurelie Deloo on February 13, 2019

 

Misschien is het je wel eens overkomen dat je twee keer dezelfde boter of olie hebt gekocht die niet helemaal met elkaar overeen kwamen. De ene keer was het botertje hard en de andere keer weer zacht. Het is niet vreemd dat boters en oliën per batch kunnen verschillen van consistentie, kleur en geur, maar je moet natuurlijk wel weten waarom dat zo is!

Waarom verschillen oliën & boters per batch?

In tegenstelling tot synthetische producten zijn natuurlijke producten afhankelijk van de natuur en alles wat daar bij komt kijken. Er zijn ontzettend veel factoren die invloed kunnen hebben op de groei van een plant waar we uiteindelijk een olie of boter van maken.

Denk hierbij aan verschillende klimaten en goede en slechte seizoenen. Ook de hoeveelheid regen en zon beïnvloed de manier waarop een plant zicht ontwikkelt. Misschien schommelde de temperatuur of was het een stuk warmer dan normaal waardoor de plant sneller groeide. Misschien werd de plant wel eerder geoogst dan normaal of moeten de planten hun veld delen met andere planten.

Het is eigenlijk niet moeilijk om je voor te stellen waarom planten waarvan we oliën en boters maken van elkaar kunnen verschillen. Deze verschillen zijn daarom ook terug te zien in de kleur en consistentie van het uiteindelijke product. De mooie rode kleur van rozenbottel olie kan bijvoorbeeld merkbaar verschillen afhankelijk van het seizoen. De innerlijke eigenschappen van de olie zijn hetzelfde, maar de uiterlijk kenmerken kunnen van elkaar verschillen.

 

Misschien heb je ook wel eens het verschil gemerkt tussen biologische en niet-biologische varianten van producten. Afhankelijk van het proces waarop de olie of boter wordt gemaakt kan een product er anders uit zien en soms zelfs anders ruiken.

Groeit een plant bijvoorbeeld op een oppervlak waar biologische mest wordt gebruikt? En worden de planten met de hand verzorgd of rijden er grote machines op het land met uitlaatgassen die in de lucht gaan hangen? Al deze (biologische) factoren spelen ook een rol in hoe het product er uiteindelijk uitziet.

 

Verschil hardheid boters in de winter & zomer

Niet alleen de groei van een plant speelt een rol in de verschillende fysieke kenmerken van een natuurlijk product. Ook als het product klaar is om verkocht te worden kunnen ze van elkaar verschillen.

Vooral bij boters is dit verschil groot. In de winter worden boters zoals Shea Butter door de koude temperaturen namelijk hard. Hierdoor zijn ze soms erg moeilijk in gebruik. Dat kan natuurlijk best frusterend zijn als je vorige potje Shea Butter lekker zacht was. Houd hiermee dus rekening als je boters koopt. Vooral Shea Butter, Shea Nilotica, Kokosolie en Mangoboter zijn gevoelig voor temperatuurverschillen.

Als je in de winter toch een lekker botertje wilt gebruiken kun je het potje voor gebruik even op de verwarming plaatsen. De boter zal hierdoor zachter worden. Als de verwarming bij jou thuis niet aanstaat kan je het potje natuurlijk ook even onder de warme kraan houden.

Verschil Jojobaolie in de winter & zomer

Ook Jojobaolie kan een vaste vorm aannemen bij temperaturen onder de 15° C. Je zal zien dat de olie geleidelijk steeds meer vast wordt naarmate het kouder wordt. Deze vaste vorm lijkt op een soort wolk in de olie. Er is dus geen rede voor paniek als Jojobaolie er een beetje gek uit ziet als de temperaturen dalen.

Eigenlijk is het dus vrijwel onmogelijk om twee keer exact het zelfde botertje of olie te maken als je afhankelijk bent van natuurlijke producten. Tenminste... de uiterlijke kenmerken van een product kunnen verschillen. De waardevolle innerlijke eigenschappen van natuurlijke producten zullen altijd gelijk aan elkaar blijven.

LEAVE A COMMENT
BACK TO TOP