"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

Het verschil tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water

by Aurelie Deloo on January 25, 2019

 

Veel mensen verwarren gedestilleerd water met gedemineraliseerd water. Niet gek, zelfs de namen lijken op elkaar. Toch verschillen de twee wateren wel degelijk van elkaar. Gedemineraliseerd water is over het algemeen iets minder zuiver dan een destillaat. In dit artikel leg ik je uit waarom dat zo is.

Gedestilleerd water

Gedestilleerd water wordt verhit tot het kookpunt. De condens (stoom) die er vanaf komt wordt vervolgens opgevangen. Hierdoor blijven vrijwel alle stoffen die in het water zaten achter waardoor je alleen het pure water overhoudt.

Dit type water is dus ontzettend zuiver en wordt bijvoorbeeld gebruikt in ziekenhuizen of de voedselindustrie. Eigenlijk op plekken waar het water absoluut niet besmet mag zijn. Soms wordt er toch voor gedemineraliseerd gekozen omdat het goedkoper is.

Gedemineraliseerd water

Gedemineraliseerd water, of korter demiwater is gefilterd. Door leidingwater te filteren verwijder je de negatieve ionen uit het zout, waardoor je alleen positieve ionen overhoudt. Deze vorm van water is dus schoon en helder, maar niet volledig puur.

Het (kraan)water dat wordt gefilterd loopt over een ionenwisselaar waardoor ongewilde stoffen (kationen en anionen) worden vervangen door een equivalent hoeveelheid van andere ionen. Het is van belang dat de uitgewisselde ionen dezelfde lading hebben zodat het water neutraal blijft. Eigenlijk worden alle deeltjes die groter zijn dan de watermoleculen door het filter tegengehouden.

Het proces hiervan is erg lastig, maar geeft ons uiteindelijk wel schoon water met een neutrale pH waarde wat geen mineralen meer bevat. Maar het is zeker niet zo zuiver als de verdampte vloeistof van gedestilleerd water. Dit komt door de ionenwisselaar. Na een tijdje kan hier namelijk algengroei ontstaan waardoor het eigenlijk niet mogelijk is om 100% steriel te werken.

In principe kun je zelf kraanwater filteren, maar het leidt niet altijd tot de allerbeste resultaten. Je kunt hiervoor een speciale filter aanschaffen. Toch is het verstandig om een deskundige in te schakelen of kant-en-klare flessen gedemineraliseerd water te kopen als je het niet vaak nodig hebt.

Gedemineraliseerd water wordt voornamelijk gebruikt in laboratoriums en verzorgingsproducten. Wanneer je producten op je lichaam aanbrengt wil je dat doen met zuiver water wat niet vol met onnodige vervuilde stoffen zit. Hiervan kan je huid namelijk irriteren. Ook bevordert onzuiver water bacteriegroei, dat is erg onhandig als je zelf cosmetica wilt maken.

Gedemineraliseerd water is in principe drinkbaar, maar er zijn zowel voor- als nadelen aan verbonden. Het voordeel is dat het water geen mineralen meer bevat die slecht voor ons zijn. Het grote nadeel is dat het de goede mineralen uit ons lichaam haalt. Dit leidt tot een mineralen tekort in ons lichaam, wat schadelijk is voor de gezondheid.

Kortom: beide wateren zijn erg schoon, maar een destillaat is extra zuiver en wordt daarom dus vaak gebruikt voor medische doeleinden. Afhankelijk van je doeleinden gebruik je dus gedestilleerd of gedemineraliseerd water. Als je zelf cosmetica wilt maken kun je dus prima gedemineraliseerd water gebruiken.

14 comments
by Peter on August 26, 2021

Ik ben nog even verder gedoken in dit onderwerp en heb nu een heel andere kijk op gedemineraliseerd water. Mijn vorige verhaal van 29 April 2021klopt NIET helemaal namelijk, daarom nog een stukje tekst.
Gedemineraliseerd word gemaakt door leidingwater door een houder/filter met hars te leiden wat alle ongeregeldheden uit het leidingwater haalt. Als het hars verzadigd is (want alle filters raken ooit vol) dan word er zout water door het filter gepomp en daardoor wordt het hars weer schoon. Dit vuile water gaat uiteraard via een ander buisje naar het afvoer en komt dus niet in het normale leidingsysteem. Er zijn systemen om gedemineraliseerd water in je woning toe te passen wat het grote voordeel oplevert dat je geen kalkaanslag heb op bv je douchescherm of koffiezetapparaat, sommige mensen vinden het ook beter smaken.
Het hars blijft altijd goed maar het zout moet je wel aanvullen.
Op het moment dat het filter vol zit kan je dus even geen water tappen omdat het systeem gespoeld word.:-)
Hoop dat dit stukje weer wat meer inzicht geeft tussen de verschillen.
ps. Als je alleen zout gebruikt (zoals in de vaatwasser gebeurd en uit mijn vorige stukje in de accu) dan spreken we van onthard water.

by Natural Heroes on May 04, 2021

Leuk om te lezen hoe jij in aanraking bent gekomen met gedestilleerd en gedemineraliseerd water Peter!

by Peter on April 29, 2021

Beetje late reactie maar mijn vrouw begon ook over water ivm schoonheid middeltjes zelf maken.
Gedestilleerd water is dus het zuiverste water.
Zelf hebben we op mijn werk toendertijd maar het word nu nog gedaan voor oa. glasbewassing gedemineraliseerd met (brozo) zout. Ja, dat zit ook in je vaatwasser. Hierdoor word het kraanwater ontdaan van de kalk, echter het zout word er aan toegevoegd tijdens dit proces.
In de (lood) accu’s van elektrische heftrucks hadden we gedemineraliseerd water gedaan maar in het gebruik worden de accu’s warm en verdamd er e.e.a. wat een misselijke medewerker opleverde, met gedestilleerd water was de geur er niet.
Gedemineraliseerd smaakt dus een beetje zout en gedestilleerd zit bijna geen smaak.
Verder kan je natuurlijk ons Nederlandse drinkwater zuiveren maar we hebben al het schoonste van de wereld!
Tenslotte, bacteriën komen bij stilstaan water en lucht wat kan gebeuren in sommige waterfilters.
Waarvoor het water voor dient in de zuurstof containers en voor apneu apparaten is mij niet bekend maar de fabrikant zal het toch wel het beste weten denk ik dan.

by E,ANDREWS on December 15, 2020

Sorry, ben vergeten te zegen drinken van gedesteleserd water, al is it leker en suiver it wil (leach) veroorsaken UITLOGING van calcium van uw beenderen (Bones) omdat de water is leeg ales trecht er na toe so versuiverd het Alle boose dinged in uw body,, pls, excuse mijn English/Dutch Mr, E, Andrews ,,

by Arthur Schouten on October 31, 2020

Mooi verhaal, alleen beetje vreemd dat ze schrijven: “Gedestilleerd water wordt verhit tot het kookpunt.”
Ik denk dat ze daar beter het woordje “gedestileerd” achterwege kunnen laten.. want het is pas “gedestileerd” NA het beschreven proces… ;-)
Je gaat niet “gedestileerd” water nog eens destileren… :o)
Ja, sorry, komt zeikerig over misschien.. maar we willen toch wel de juiste info geven ??
Kom op,.. gewoon “scherp blijven” mensen… ;-)

by R.Bal on October 20, 2020

Welk water kan ik gebruiken voor mijn zuurstof container?

by Koen on April 07, 2020

Super interessant allemaal!, ik wed dat grote meerderheid van de mensen dit allemaal niet weet hoor, wel ik ben bij de minderheid nu, bedankt

by RODRIGUEZ JUAN on March 21, 2020

mag gedeminerliseerd water gebruik worden voor slaap apneu patient met een nasale cpa ?
volgens hun tecniekers mag dat niet ,demi water is wel een pak beter koop
bedankt

by J. Ligthart on March 15, 2020

Hallo, zeer interessant al deze informatie over kwaliteiten van water. Zelf heb ik een electrolyse van kraanwater en gefilterd water uitgevoerd gedurende een half uur en daar kwam simpelweg bruine dissolved solid tevoorschijn dus ik ben nu aan t kijken naar gedestilleerd en gedemineraliseerd water. En dat is dan nog niet zo eenvoudig.
Verder gaat m.i. uiteindelijk om de biologische werkzaamheid. Het hangt ook van andere factoren en je doelstelling af.
Voorbeeld: als ik wil detoxen dwz afvalstoffen wil afvoeren dan kan gedestilleerd of gecondenseerd evt dubbel gecondenseerd water goed werken. Mocht t zo zijn dat ook de goede mineralen dan worden onttrokken aan het lichaam dan kun je die bv vlot weer aanvullen met bv ligbad of voetenbad waar je mineralen aan toevoegt.

by Cheung on March 07, 2020

Goedemiddag,
Ik had gedistilleerd water bij de Hornbach gehaald om desinfecterend spray te maken. Op t etiket staat niet inwendig en uitwendig gebruiken, maar ik dacht t is goed genoeg om handsprays te maken. Ik vraag me af of er verschillende soorten gedistilleerd water bestaan, want ik dacht gedestilleerd water is overal dezelfde. Indien ja, waar kan ik dit eventueel halen? Bij medische of cosmetische winkels ?

Dank je wel!

by bardyn monique on February 20, 2020

Gedemineraliseerd water kan dat gebruikt worden voor slaapapneu met nasale cpap

by Toos Borg on February 17, 2020

Welk water kan ik het beste gebruiken bij een vernevelaar met fysiologisch zout.

Bedankt

by Stefanie on November 12, 2019

Als het veilig is voor cosmetica (gedemineraliseerd water) kan ik het dan ook gebruiken voor verdunning van wasproduct? Vloeibare zeep voor de wasmachine.

Bedankt!

by Henk Pannekoek on January 30, 2019

We hebben heel veel onderzoek gedaan naar de effecten van kraanwater op de organen in ons lichaam. We hebben ook gefilterd kraanwater, zowel met carbon als met keramische filters, getest.
Wat we zagen was dat onbehandeld kraanwater erg belastend was, maar ook het gefilterde, en na vitaliseren met schelpkalk vitalisers werd het gewone kraanwater heel goed, maar het gefilterde kraanwater bleef na vitaliseren slechter dan het kraanwater wat alleen maar gevitaliseerd werd. Kijk naar de resultaten op www.aqua-aurora.nl/onderzoeken/

LEAVE A COMMENT
BACK TO TOP