"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

Het geheim achter de helende werking van kastanjes

by Aurelie Deloo on October 10, 2018

De een is er dol op en de ander verstopt zich het liefst onder een wollen deken totdat het allemaal weer voorbij is. Juist, hij is er weer. De herfst. Door de oneindig lange zomer die heerlijk zijn gangetje blijft gaan lijkt het haast niet zo, maar het frisse seizoen is toch echt van start gegaan. Alles stort ineens naar beneden: gekleurde bladeren, temperaturen, regen en… honderden kilo’s aan kastanjes!

En dat die bergen aan donker roodbruine balletjes voor het oprapen liggen is buitengewoon goed nieuws! Kastanjes hebben namelijk ontelbaar veel helende eigenschappen waarmee je veel lichamelijke kwaaltjes effectief kunt behandelen.

Kastanjes worden onder andere gebruikt om kompressen, theeën, crèmes en lotions te maken.

Voordat ik je al het fantastische nieuws geef moet je weten dat er meerdere soorten kastanjes zijn. In deze blog hebben we het specifiek over paardenkastanje. Deze kastanje is niet eetbaar, maar heeft door zijn unieke eigenschappen ontzettend veel huid voordelen en helpt bijvoorbeeld tegen spataderen.

Hoe herken je een paardenkastanje?

 • Zo goed als rond (niet druppelvormig)
 • Korte stekels op de omhulsing 
 • Vaak één kastanje per omhulsing

Waarom is het zo goed?

Hoewel de bladeren en de schors ook veel nuttige kenmerken bevatten, worden de meest waardevolle eigenschappen gehaald uit het zaad van paardenkastanjes. Het zaad bevat onder andere antioxiderende eigenschappen en aescine. Aescine is een stof die de aderwanden versterkt waardoor de circulatie in je lichaam beter loopt. Deze belangrijke eigenschappen stimuleren dus de gezondheid van je aders intens, waardoor het verschillende huidklachten helpt te verzachten.

Bovendien zitten paardenkastanjes vol met Vitamine C en B-complex vitamines, waarmee je het zenuwstelsel gezond houdt en anti-stress hormonen aanmaakt. En die hormonen zijn behoorlijk goed voor je lichaam! Ze zorgen ervoor dat klachten als vermoeidheid, slapeloosheid en hoofdpijn verminderen.

Paardenkastanjes zijn by the way ook nog eens glutenvrij!

Waar helpt het nog meer tegen?

Wie had ooit gedacht dat een doodnormale paardenkastanje zoveel unieke eigenschappen heeft? Die krachtige eigenschappen kunnen mensen zoals jij en ik goed gebruiken om verschillende kwaaltjes te verlichten. Hieronder heb ik de belangrijkste even voor je op een rijtje gezet.

 • Cellulitis

Paardenkastanjes staan er om bekend de bloedsomloop in je lichaam te verbeteren. Een slechte bloedsomloop zorgt ervoor dat sommige delen van de huid niet de juiste voedingsstoffen krijgen. Na verloop van tijd kan dit ervoor zorgen dat het weefsel afbreekt waardoor cellulitis kan ontstaan.

 • Spataderen

Ook de gezondheid van je aderen neemt toe als je regelmatig paardenkastanjes gebruikt. Bij gezondere aderen heb je minder kans op spataderen. Klinkt logisch, toch? Spataderen ontstaan namelijk doordat kleppen in de aderen niet goed sluiten. Hierdoor kan de druk in je aderen zo groot worden dat de ader uit kan gaan uitzetten.

 • Vroegtijdige gezichtsveroudering

Ja, je leest het goed. Ze helpen ook fantastisch tegen tekenen van gezichtsveroudering. Een gel bestaande uit paardenkastanje is getest op 40 vrouwen (3 keer per dag, 9 weken). De rimpels rond hun ogen waren zichtbaar verminderd! De positieve eigenschappen van paardenkastanjes zorgen ervoor dat de huid meer voedingsstoffen binnenkrijgt die het weefsel goed ondersteunt en jong houdt.

 • Verschillende aandoeningen die droge of schilferige huid tot gevolg heeft

Als de huid krachtig en goed gevoed wordt helpt het, naast vroegtijdige gezichtsveroudering, ook heel effectief bij andere aandoeningen waarbij je een droge of schilferige huid krijgt. De voedingsstoffen die je huid binnenkrijgt helpen je huid sterk te zijn. 

 • Verzacht vermoeide en zware benen
Paardenkastanjes zijn ook ideaal om te gebruiken bij vermoeide en zware benen. Doordat de vrucht een positieve invloed heeft op je aderen stimuleert het de bloedsomloop waardoor je benen al snel wat fitter aan kunnen voelen.  

Lets chill in the tub!

 

 

Na een zware dag lekker tot rust komen in een warm bad. Wie houdt daar nou niet van? Zeker als het buiten wat kouder begint te worden is de ideale manier om lekker te ontspannen.

Daarom heb ik speciaal voor jou een eenvoudig recept bedacht dat je toevoegt aan je bad. Dit recept verhoogt je bloedcirculatie waardoor bovengenoemde klachten geholpen kunnen worden.

Geen bad thuis? Als voetenbad is het net zo effectief!

Dit moet je doen:

 • Duik het bos of het park in en verzamel 1 kg paardenkastanjes.
 • Hak de paardenkastanjes in kleine stukjes. Bij een voetenbad is 200gr meer dan genoeg.
 • Voeg de kastanjes toe aan een pan met water en breng het kort aan de kook.
 • Haal de pan van het vuur en doe er een deksel op.
 • Laat het 30 minuten intrekken.
 • Laat het (voeten)bad vollopen met warm water en voeg de hele inhoud van de pan toe.   

Hou er rekening mee dat de inhoud van de pan waarschijnlijk is afgekoeld, dus zorg ervoor dat het water in het bad warm genoeg is!

Om het helemaal af te maken doe je nog enkele (geur)kaarsjes of je aromadiffuser aan en zet je een chill muziekje op waar jij lekker van kunt ontspannen. En voilà. Je herfstige bad is ready to use.

Je weet wat je te doen staat! Sleur iedereen mee naar buiten en verzamel die paardenkastanjes! Wie neem jij mee?

4 comments
by Grees on August 16, 2021

Wat een leerzame artikel dankje wel.
Het voeten badje ga ik zeker proberen, Yes😊.

by JW nieuwenhuijs on November 07, 2018

Wat leuk artikel, ik gebruik paardenkastanje van Bach remedies

by sandra on October 11, 2018

Je kan ze ook als inheemse wasnoten gebruiken.

Laat ze drogen en eens ze droog zijn vermaal ze tot fijn poeder.
Doe een eetlepel van dit poeder in een washandje of in een doekje en laat dit meedraaien in je wasmachine.

Een andere mogelijkheid bestaat er in om een aantal kastanjes te mixen en deze prut enkele uren te laten staan in een dichtgemaakte pot met water.
Zeef nadien met een zeef of een doek.

Voor een heerlijke geur kun je ook enkele druppels lavendelolie of een andere etherische olie toevoegen aan dit mengsel alvorens dit in je wasmachine te doen.

Voor hardnekkige vlekken op je witte was kun je ook nog wat baksoda toevoegen.
Per kastanje kun je wasmiddel maken voor ongeveer 1 kg wasgoed.

by Helena on October 10, 2018

Wat een interessant artikel. Ik ga aankomend weekend met mijn twee dochters op kastanje jacht ;)

LEAVE A COMMENT
BACK TO TOP