"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

African Black Soap - Wat Is Het En Hoe Maak Je Het Zelf?

by Hannah van der Horst on February 20, 2018
Traditioneel wordt African black soap geproduceerd in verschillende gebieden in West Afrika, met name Ghana en Togo.
African black soap is een alleskunner en kan voor het hele lichaam worden gebruikt.
De zeep helpt bij allerlei problemen: onzuiverheden (en bijkomende littekentjes), een droge en schrale huid, en vermindert fijne lijntjes en rimpels. 
Lees verder en ontdek alle geheimen van deze heerlijke zeep!

African black soap

African black soap bestaat al eeuwen, en zoals de meeste zepen is het een mengsel van vetten en as. Maar in tegenstelling tot andere handgemaakte zeep is er voor dit spul geen loog nodig – of, zoals het beter (of slechter..) bekend staat: bijtende soda.

De afwezigheid van loog maakt African black soap een stuk zachter voor je huid en het voelt bijna kleiachtig als het nat is, met een korreling en oneven oppervlak.

Overigens is echte African black soap nooit helemaal zwart, en als je zeep ziet die dit wel is, is het waarschijnlijk niet de real deal. Echte Afrikaanse zwarte zeep varieert van bruin of beige tot grijs. 

African black soap

Deze onderscheidende kleur en textuur vind z’n oorsprong in de manier waarop de zeep wordt gemaakt, die begint met plantains, een meer robuuste versie van de banaan. Plantains zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen en oliën - met name vitamine A en E - die goed zijn voor je huid.

Om te beginnen worden de schillen van de plantains gedroogd in de zon en de gedroogde, vermalen schillen worden vervolgens geroosterd in een kleioven.

Van deze basis kunnen verschillende recepten worden gemaakt, die cacaopeulen, sheaboomschors of gewone bananenbladeren kunnen bevatten.

Normaal gesproken worden water en een combinatie van palmpitolie, kokosolie en shea butter toegevoegd en gedurende ten minste een hele dag geroerd. Het mengsel wordt gefilterd en opzij gezet om te harden, waardoor het uiteindelijk uithardt tot een zwarte zeep.

Hoewel deze basisprincipes voor het maken van African black soap meestal bekend zijn, verschillen specifieke recepten afhankelijk van wie het maakt, met meer dan honderd geïdentificeerde verschillende formules!

Traditioneel worden de recepten goed bewaakt en gepatenteerd. Als gevolg hiervan zijn er enorme verschillen in grootte, vorm en kleur - soms zelfs van dezelfde leverancier, wat je zult merken als je gaat shoppen voor African black soap.

Maar pas op: African black soaps die op de reguliere markt worden verkocht, bevatten vaak maar een klein percentage pure black soap, met toevoegingen die de natuurlijke, biologische eigenschappen van het oorspronkelijke recept ondermijnen.

Veel afgeleide producten van African black soap zoals vloeibare black soap en shampoos bevatten waarschijnlijk ook maar een fractie pure black soap. Veel Europese en Amerikaanse bedrijven voegen ook zwarte kleurstoffen toe om de kleur te verdiepen (wat wederom alleen maar aangeeft dat het nep is). 

African black soap

Gelukkig voor de zeepmakers onder ons is het beste aan de formule voor African black soap dat het geen loog bevat, een bijtende stof die je huid verbrandt en je blind kan maken.

Daarom is deze zeep een geweldige eerste stap voor degenen die hun eigen zeep willen maken. Hoewel een traditioneel recept voor echte African black soap moeilijk te verkrijgen is, dankzij (duh) Het Internet, is het mogelijk om een vrij nauwkeurige versie in elkaar te knutselen. Wij helpen je met de eerste stap. Sop ze!

Mocht je nu niet zo van knutselen houden, kun je altijd nog onze African black soap hier kant en klaar kopen.

Ingrediënten
  • Cacaobonenpeulen
  • Plantain schillen
  • Palmpitolie (fairtrade)
  • Shea butter 
Instructies

1) Verwijder de cacaobonen uit de peulen en rooster ze op een lage vlam totdat ze in as veranderen.

2) Verbrand ook de plantain schillen tot as.

3) Meng alle as samen en voeg er water aan toe.

4) Plaats de palmolie in een dubbele boiler (au bain-marie) en laat smelten.

5) Voeg de as en shea butter toe aan het mengsel.

6) Kook op een laag vuur, en roer tot het mengsel glad is.

7) De zeep begint als het goed is te stollen en drijft naar de bovenkant van de vloeistof. Gebruik een lepel om het er uit te scheppen.

8) Plaats het zeepmengsel in een vorm naar keuze.

9) Geef twee weken de tijd om zeep te laten uitharden voor gebruik.

10) Neem een bad en geniet van je zelfgemaakte black soap!

  
Wat vind jij van African black soap? Heb je het wel eens zelf geprobeerd te maken? Laat je verhaal hieronder achter!
1 comment
by Tamara on December 01, 2018

Is het ook mogelijk om het te maken zonder Palmolie?
Moet er dan iets anders in ter vervanging of gewoon weglaten?

LEAVE A COMMENT
BACK TO TOP