"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

Clean Beauty: Natuurlijke vs Minerale Oliën

door Malou Hofmann op August 31, 2021

De populariteit van synthetische oliën

Voor de 20e eeuw wist men niet dat de huid oliën kon doorlaten. Men ging ervan uit dat de huid niks doorliet en het ons lichaam volledig afsloot van buitenaf.

Het gebruik van natuurlijke oliën in make-up en cosmetica gebeurde wel, maar ze gingen na een tijdje vreemd ruiken doordat deze oxideerden. Om de nare geur te maskeren werden allerlei geurende materialen toegevoegd om het aantrekkelijk te houden voor de consument.

De komst van de synthetisch vervaardigde minerale olie, afkomstig van de aardolie-industrie bleek dé oplossing voor dit probleem. Minerale olie werd reeds gebruikt voor het verwarmen en verlichten van huizen, toen ook de cosmetica industrie ermee aan de haal ging. Een logisch gevolg, want welk cosmeticabedrijf wil er nou niet een grondstof inkopen die goedkoop is, goeie marges heeft, stabiel is in cosmetica, en tegelijkertijd vele mensen op korte termijn van hun huidproblemen af helpt? Ka-ching!!

Maar dat is toch niet duurzaam? Tja… duurzaamheid was in die tijd niet echt onderwerp van het gesprek. Minerale oliën werden dan ook door de "onwetende" consument als held ontvangen.

Maar niet alleen vroeger, ook in de hedendaagse cosmetica zitten minerale oliën verstopt. Al meer dan een eeuw lang zijn minerale oliën een van de meest gekozen ingrediënten voor crèmes, lotions, balsems en lippenstiften.

Waarom is dat toch? En zijn er alternatieven?

Dit artikel is bedoeld om je meer kennis te geven over de verschillen tussen synthetische minerale oliën en natuurlijke plantaardige oliën zodat je je eigen bewuste keuzes kunt maken. Want alles valt of staat in het leven met bewustwording. Alleen soms mis je gewoonweg bepaalde kennis om je keuzes op te baseren, toch? Let's go!


Minerale oliën in het kort

Ze worden op verpakkingen vaak aangeduid met de volgende INCI termen: Paraffinum liquidum, petrolatum liquid, liquid paraffin, petroleum oil, white mineral oil, paraffin oil, petrolatum.

Ze zijn een bijproduct van de aardolie industrie. Aardolie is een van de fossiele brandstoffen die is ontstaan uit resten van dierlijk en plantaardig leven in het geologisch verleden van de aarde. Van ruwe olie wordt een enorme variatie aan producten gemaakt. Denk aan aardgas, benzine, diesel, smeerolie, asfalt en paraffine. Kerosine is een vorm van paraffine. Maar kan, indien nog verder bewerkt, ook gebruikt worden in cosmetica.

Goed, als je de wereld door een roze bril bekijkt zou je kunnen stellen dat een bijproduct verwerken in zekere zin, "zero-waste" is?

Al gaat dit uiteindelijk toch knagen... want minerale oliën zijn afkomstig van niet hernieuwbare grondstoffen. Oftewel, ze kunnen onze grote mate van consumptie niet bijhouden omdat het erg lang duurt voordat deze grondstoffen worden vernieuwd. Daarnaast zijn deze oliën niet biologisch afbreekbaar en kunnen ze ons ecosysteem verstoren zodra ze weer terug in de natuur belanden.

Kortom, als je voor clean beauty wilt gaan, laat deze dan achterwege.


Waarom worden minerale oliën gebruikt?

Minerale oliën worden veel gebruikt vanwege de lage prijs en hoge stabiliteit in cosmetica. Doordat ze extreem bewerkt zijn gaan ze niet vies ruiken, verzachten en beschermen ze het huidoppervlak en geven ze altijd hetzelfde resultaat. One size fits all! 

Bekende babymerken bijvoorbeeld, zijn groot fan van minerale oliën. Dit is niet zo gek, want minerale olie blijft op de huid liggen en vormt een uitstekende beschermlaag. De afsluitende werking van de minerale olie legt een filmlaagje op de huid en voorkomt hiermee dat bacteriën uit de luier in de huid trekken en irritatie veroorzaken. Dit is dan ook een snelle goedkope oplossing voor de bescherming van babybilletjes. 

Ook bekende lippenbalsems maken gebruik van minerale oliën. Je hebt ze in een potje en een stick, maar ze doen eigenlijk maar één ding, de huid afsluiten. Ideaal voor gebroken lippen en ruwe plekjes. Het jammere is alleen dat dit ook de enige functie is die ze hebben. Beschermen en verzachten doen ze wel op korte termijn, maar huidvoordelen op lange termijn hebben ze niet. Het is niet voor niks dat je telkens moet blijven smeren. Het is een quick fix.

Al zijn minerale oliën misschien niet gevaarlijk en populair vanwege de afsluitende eigenschappen, natuurlijke alternatieven die hetzelfde resultaat bereiken zijn er ook! Ze zijn niet echt nodig. Denk bijvoorbeeld aan een candelilla, bijen- of carnauba was. Gemengd met een heerlijke boter en olie beschermen ze de huid door een afsluitend (occlusief) laagje aan te brengen en brengen ze daarnaast belangrijke werkzame stoffen mee die de huid verzorgen. 

Voordelen
✅ Goedkoop
✅ Quick fix
✅ Verzacht en beschermt de huid
✅ Stabiel in producten, oxideren niet

 

Nadelen
❌ Niet duurzaam
❌ One size fits all
❌ Je moet blijven smeren
❌ Bevatten geen werkzame stoffen
❌ Sluiten de huid af
❌ Kunnen zorgen voor over hydratatie

Mythe: minerale oliën verstoppen de huid.

Vaak word gezegd dat minerale oliën de huid verstoppen. Dit is niet waar. Minerale oliën worden extreem bewerkt met intensieve chemische processen voordat deze worden goedgekeurd voor gebruik op de gezichtshuid en verstoppen technisch gezien dus niet. Máár ze blijven wél op de huid liggen. Met als gevolg dat als je flink gaat zweten met minerale olie op je huid, je bultjes kunt krijgen van het zweet dat niet kan worden afgevoerd. Weer wat geleerd!🙂

Plantaardige oliën

Het woord zegt het al, het zijn oliën die vervaardigd zijn uit plantonderdelen. Oliën kunnen komen van allerlei verschillende natuurlijke plantmaterialen zoals zaden, vruchten en noten. Ze hebben geen extreme bewerking nodig (zoals minerale oliën) en worden direct uit de plant geëxtraheerd via koude persing of een expeller press machine (technisch gezien ook koudgeperst). 

Je kunt hierbij denken aan basis oliën zoals Abrikozenpitolie, Druivenpitolie en Zoete Amandelolie. Deze basisoliën zijn vaak goedkoop, eenvoudig en te herkennen aan hun lichte kleur, vrije dunne structuur en een milde geur.

Natuurlijke oliën

Daarnaast heb je de wat meer bijzondere oliën zoals Avocado olie, Rozenbottelolie en Neemolie. Deze oliën zijn vaak wat dikker (hogere viscositeit) en geuriger en hebben bijzondere eigenschappen die flink wat huidvoordelen hebben. Vaak worden deze oliën gemengd met bijpassende basis oliën voor het gebruik op de huid.

Waarom zou je hiervoor kiezen?

Plantaardige oliën zitten barstensvol vitaminen en vetzuren die vele huidvoordelen met zich meebrengen. Ze kunnen uitgekozen worden op basis van jouw persoonlijke behoeften en hebben lange termijn voordelen voor de huid. Daarnaast zijn deze hernieuwbare grondstoffen natuurlijk, biologisch afbreekbaar en daarmee een bewuste groene keuze. 

Het enige nadeel van natuurlijke oliën is dat ze kunnen oxideren, en op den duur ranzig kunnen worden (stinken). Dit proces duurt meestal een paar maanden tot meerdere jaren maar kan vertraagd worden door er een antioxidant zoals Vitamine E of Rozemarijn extract aan toe te voegen. Dit maakt dat in de praktijk natuurlijke oliën minder stabiel zijn dan synthetische oliën. Ook vergt het net iets meer kennis of onderzoek om de juiste combinaties te vinden voor jouw gezichtshuid, want het is nou eenmaal geen one size fits all oplossing zoals bij minerale oliën. 

Voordelen
✅ Duurzaam, Groene keuze
✅ Huidvoordelen op korte én lange termijn
✅ Af te stemmen op persoonlijke behoeften
✅ Bevatten veel werkzame stoffen
✅ Trekken in en lossen huidproblemen op

Nadelen
❌ Hoger prijskaartje
❌ Vergen meer onderzoek
❌ Kunnen oxideren

 

Mythe: olie is alleen geschikt voor de droge huid.

Er zijn ontzettend veel oliën te vinden die geschikt zijn voor verschillende huidtypen. Zo zijn er oliën voor een vette huid, een droge huid, een gevoelige huid en een rijpe huid. De werkzame stoffen in plantaardige oliën kunnen zelfs huidproblemen oplossen op lange termijn. Ook kan een olie verwerkt worden in een crème op waterbasis. Met de juiste formule kun je op deze manier alsnog profiteren van de heilzame eigenschappen uit olie zonder dat deze vet aanvoelen.

 


Bonus: Natuurlijk Babyzalf recept

Verhit au bain marie 15% Candelilla was, voeg daar 40% Shea Boter, 20% Zoete Amandelolie en 20% Kokosolie aan toe. Roer, en giet in een tinnen blik of glazen pot. Laat de balsem afkoelen voor gebruik op de huid. En klaar is je babybillen alternatief!

Conclusie

Snelle en goedkope oplossingen op korte termijn, dat is waar de markt altijd goed op heeft gedraaid. Duurzaamheid en milieu vinden over het algemeen hun tweede plaats. Het gebruik van minerale olie is dan ook een logisch gevolg van deze mindset.

Minerale oliën lijken niet alleen de minst duurzame keuze maar ook voor de huid zijn ze geen goed idee. Ze hebben maar één functie en dat is de huid afsluiten voor invloeden van buitenaf. Beschermen en verzachten doen ze wel op korte termijn, maar huidvoordelen op lange termijn hebben ze niet. Het is een quick fix.

De keuze voor natuurlijke oliën is er een die past bij deze tijd. De natuur bied ons een breed scala aan verschillende plantaardige oliën met vele bijzondere eigenschappen. Plantaardige oliën zijn niet alleen duurzaam, ook voor de huid hebben ze vele werkzame stoffen die beschermen, verzachten en hydrateren. Ze zijn af te stemmen naar persoonlijke behoeften en ondersteunen de huid op lange termijn.

Echter zijn niet alle natuurlijke oliën even stabiel als synthetische oliën. Puur en alleen al vanwege het feit dat ze door mensen zijn "gemaakt". En de natuur... nou ja, die "is".

Kortom, kies jij ook voor de natuur? Ga dan voor natuurlijke oliën en laat die minerale oliën lekker staan!

--------------------------------------

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6720566/
https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/product-advies/kan-je-huid-lui-worden-van-je-creme/
https://onepetro.org/WPCONGRESS/proceedings-abstract/WPC05/All-WPC05/WPC-8231/203230
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22988452/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22994201/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32535829/
https://www.ensie.nl/winkler-prins-1870/paraffine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4861557/
Carrier Oils for Aromatherapy and Massage - Len Price & Shirley Price
Power of the Seed - Susan M. Parker
Modern Cosmetics - Damjan Janes & Nina Kocevar Glavac

4 reacties
door Natural Heroes op September 03, 2021

@Marion,

Bedankt voor je reactie, wat leuk dat je het interessant vindt!
Wij mogen geen advies geven voor medische klachten. Dit heeft met wetgeving te maken. Maar we vernemen van klanten met een zéér gevoelige huid, dat zij veel baat hebben bij Shea Butter. Misschien zou je daar eens naar kunnen kijken. Zoals we eerder aangaven in een van de reacties hieronder, elke huid kan anders reageren op producten. Het is vaak een zoektocht welk product voor jouw huid werkt. Shea Butter is wel 100% puur en zijn er geen stoffen aan toegevoegd. Wellicht heb je iets aan deze tip!

door Natural Heroes op September 03, 2021

@Nili,

Bedankt voor jouw berichtje.
Als alternatief voor je dag- en/of nachtcrème zou je eens kunnen kijken naar Cactusvijgolie. Onze klanten geven aan echt super enthousiast te zijn over deze olie. Cactusvijgolie is een zeldzame olie die rijk is aan onverzadigde vetzuren, vitamine E en mineralen. Het verbetert de textuur van je huid en beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering. Ook kun je kijken naar Rozenbottelolie. Rozenbottel olie wordt veel gebruikt om de sterke anti-huidverouderende eigenschappen.
We kunnen geen perfect advies geven, omdat elke huid anders is en anders kan reageren. Maar we denken graag met je mee! Misschien heb je iets aan deze tips.

door Marion op September 01, 2021

Hartelijk dank voor jullie blog,
Heel handig om te weten,
Het is wel een heel gezoek om de goede olie te vinden, voor een exzeemhuid.
Daar gaan wel een paar probeelsel aan vooraf.
Met hartelijke groet.

door Nili Peled op September 01, 2021

Hello,

Bedankt voor de jullie info. Mijn vraag is: welke olie is hydrateren en voor een rijpen huid.
Bedankt,
Nili Peled

REAGEREN
TERUG NAAR BOVEN