"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

Met deze 5 tips is Zero Waste een feest!

door Linda Riepe op August 27, 2020De term 'Zero Waste' hoor je tegenwoordig vaker voorbij komen. Gelukkig maar! Maar wat betekent het precies eigenlijk? Het houdt in, dat je gebruikte producten weer een 2e keer, 3e keer, etc. kunt gebruiken. Op dezelfde manier of in een andere vorm. Hierdoor ontstaat er minder afval wat schadelijk kan zijn voor mens en milieu.

Je kunt het roer rigoureus omgooien en beginnen aan een Zero Waste-lifestyle. Maar ook is het leuk om met kleine stapjes te beginnen. Waar je jezelf prettig bij voelt. Hiermee maak je dan ook al meteen een verschil. Als we allemaal kleine stapjes nemen, dan maken we met zijn allen een grote stap.

Maar waar begin je? Of ben je al bezig op dit gebied en sta je open voor enkele tips? Wij hebben er 5 voor je onder elkaar gezet. Zo maak je van Zero Waste, een feest!

Zero Waste: 5 tips waar je mee kunt starten

  • Zorg voor handige herbruikbare producten. Zoals een boodschappentas die je makkelijk kunt meenemen. Zo hoef je niet meer plastic tasjes aan te schaffen bij elke boodschap en voorkom je naast een plastic soep in de zee, ook een plastic berg in jouw huis! Dus minder schadelijk afval. Kijk ook eens naar biologisch afbreekbare producten zoals een bamboe tandenborstel, Make Up Pads, of een re-usable Lunchzakje. Makkelijk te hergebruiken en als de producten hun beste tijd hebben gehad, belast je hiermee niet het milieu.

  • Maak je eigen producten voor je lichaam, maar ook voor in het huishouden bijvoorbeeld. Natuurlijk zouden wij Natural Heroes niet zijn als wij deze tip niet aan het lijstje zouden toevoegen! Hiermee zorg je voor minder verspilling van verpakkingsmaterialen. Niet alleen het milieu wordt hier blij van, maar ook jouw lichaam en geest. Daarbij is het ook niet ingewikkeld en hartstikke leuk om te doen. We bieden naast de grondstoffen ook verschillende DIY pakketten aan om je eigen lippenbalsem te maken, maar ook een Natural Care starterspakket bijvoorbeeld om kennis te maken met natuurlijke verzorgingsproducten.

  • Producten hergebruiken zoals glazen potjes bijvoorbeeld. Waarom moeilijk als het makkelijk kan? Gebruik glazen potjes opnieuw om er je overnight oats in te maken, of om een lekkere DIY balsem in te bewaren. Vermijd daarom bij het kopen plastic verpakkingen die je misschien snel geneigd bent meteen weg te gooien. Koop zoveel mogelijk producten verpakt in recyclebare verpakkingen of zonder verpakking.

  • Breng kleine veranderingen aan in je leefpatroon. Douche bijvoorbeeld korter en kijk eens of je maximaal 5 minuten kunt douchen. Start de klok! Het warm maken van het water, kost namelijk veel energie. Het belast wel 50 keer zoveel het milieu als koud water! Was je wasje eens op 30 graden, dit bespaart namelijk energie en wordt jouw kleding hier ook prima schoon van. In combinatie met bijvoorbeeld wasnoten in een wasnoten zakje die je kunt gebruiken als natuurlijk wasmiddel, sla je 2 vliegen in 1 klap.


    (Wasnoten)

  • Ontspul en koop minder. Minder spullen in huis, betekent ook minder afval. (En: een opgeruimd huis... is een opgeruimd hoofd!) Dit is natuurlijk een geleidelijk project: bewust nadenken over wat je wel/niet gebruikt, zaken naar de kringloop brengen of als je het toch niet een tweede leven kunt gebruiken: breng het naar een afvalscheidingsstation. Denk bij het aanschaffen van nieuwe spullen: heb ik dit echt nodig? Stel een verlanglijstje samen bij verjaardagen, hiermee voorkom je dat je iets krijgt wat je helemaal niet gebruikt en weer onnodig ruimte inneemt.

Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren om minder afval te produceren en een 'zero waste lifestyle' te hebben. Er komen er steeds meer bij en wordt er meer aandacht aan besteed bij het ontwikkelen van producten bijvoorbeeld. Hier worden wij erg blij van!

Op welke manier(en) pas jij zero waste toe? We zijn benieuwd! Laat het hieronder in de reacties weten.

 

REAGEREN
TERUG NAAR BOVEN