Lippenbalsem DIY's Voor Zachte Lippen Om Te Zoenen

Heb jij ook zo'n last van droge, gebarsten lippen, vooral in de winter? Of kun je de velletjes ervan af plukken?

Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Je lippen zijn enorme eyecatchers en die moeten er goed verzorgd uitzien!

Lippenbalsem is dé oplossing en in honderden verschillende kleuren, geuren en smaken te koop. Maar heb je je wel eens afgevraagd waarom je op een gegeven moment niet meer zonder kunt?

Een oplossing is om eigen lippenbalsem te maken die je wel de beloofde zachte, glanzende en gevoede lippen geeft. En het is ook nog eens leuk om te doen! 

Labello-junkies: verslaafd aan lippenbalsem

Steeds vaker zie je mensen die niet meer zonder hun Labello, potjes Vaseline of Blistex kunnen (en zelf was ik dus ook zo iemand). Werkelijk overal bewaarde ik een potje of stick om m'n lippen op elk moment van de dag te kunnen voorzien van een nieuw laagje.

Het werkte alleen altijd maar even, steeds sneller werden m'n lippen weer pijnlijk en droog. Ik kon onderhand een eigen Labello shop beginnen, toen ik begon na te denken. Waarom worden m'n lippen steeds droger in plaats van gezond?

Minerale olie = smeerbaar plastic

Ontzettend veel huidverzorgingsproducten, waaronder lippenbalsems, hebben als (hoofd)ingrediënt cosmetische minerale olie. In eerste instantie klinkt dat goed. Alleen is deze minerale olie in werkelijkheid een afvalproduct van de aardolie-industrie: het goedje dat overblijft van het proces om bijvoorbeeld benzine te maken. Je herkent het op de ingrediëntenlijst als:

 • Mineral Oil
 • Petrolatum (Vaseline: petroleum jelly)
 • Paraffinum Liquidum
 • Paraffinum Subliquidum
 • Cera Microcristallina (Labello)
 • Microcrystalline Wax
 • Ozokerit
 • Ceresin

Deze minerale oliën zorgen ervoor dat je huid en lippen glad aanvoelen, glanzen en vettig worden. Het geeft een beschermlaag zodat de huid afgesloten wordt en het vocht niet weg kan. Wat op zich fijn is om je lippen te beschermen tegen de koude wind of brandende zon.

MAAR.. omdat het een laagje over de huid legt, zorgt het er ook voor dat er niks in kan (dus ook geen vocht en voedingsstoffen). Vanwege de afsluitende laag worden de vochtbalans en celdeling verstoord. De huid en lippen worden als het ware lui; ze produceren zelf niet meer voldoende talg en signalen om nieuwe cellen aan te maken.

Zodra het laagje er af is, voelen je lippen weer net zo droog aan als voor het smeren en smeer je er weer een nieuw laagje op. Deze vicieuze cirkel is lastig te doorbreken, vanwege de ontwenningsverschijnselen die je ervaart: droge en brandende lippen.

Ze hebben soms lang de tijd nodig om de balans te herstellen. Nuttig voor je lippen is het dus niet, het geeft een schijngevoel van vettige lippen, totdat je stopt met smeren. 

Een goede, voedende lippenbalsem kan helpen om je tijdens dit proces te ondersteunen. En natuurlijk om in het vervolg te gebruiken bij droge lippen zodat je niet wéér afhankelijk wordt van eindeloos smeren.  

DIY lippenbalsem: om je lippen bij af te likken!

Wat je lippen nodig hebben is dus een balsem die je lippen beschermt én voedt. Wat kun je daar voor gebruiken?

Bijenwas is een natuurlijk product dat voor de stevigheid zorgt. Hoe meer bijenwas, hoe harder de balsem. Vanwege de vitamine A in bijenwas heeft het zuiverende en ondersteunende eigenschappen, verzorgt het de huid en is het in staat vocht vast te houden. Het geeft de lippen een beschermlaag zodat kou, wind en regen tegengehouden worden. Toch sluit het in tegenstelling tot de minerale oliën de lippen niet af, zodat ze blijven ademen. In combinatie met een voedende boter en olie zoals shea butter, kokosolie, argan olie of jojoba olie is het een perfecte match voor lippenbalsem.

Shea butter is rijk aan essentiële vetzuren, vitamine E en A, en talloze antioxidanten. Dit zorgt ervoor dat je lippen een feestmaal aan voedende stoffen binnen krijgen. Het brengt vocht in en maakt je lippen zacht.

Kokosolie, argan olie en jojoba olie zijn ook ideale moisturizers. Ze trekken snel en diep in de lippen, zorgen voor glans en combineren goed met onze huid-eigen talg. En omdat we nog wel eens geneigd zijn om onze lippen af te likken door al die lekker smakende Labello's eten we hier dus ook van. Met dat idee in je achterhoofd is het verstandig om eetbare ingrediënten te kiezen, zoals hierboven.

Mix & Match je eigen lippenbalsem

Toen ik eenmaal aan de slag ging met het maken van mijn eigen lippenbalsem, vond ik het zo leuk dat ik meerdere recepten heb geprobeerd. Omdat ik niet kon kiezen, deel ik ze allemaal met je. Zo kun je zelf bepalen wat het beste bij jou past en waar je behoefte aan hebt. Aan elk recept kun je 1-3 druppels essentiële olie toevoegen om je balsem een lekker geurtje te geven. 

Ingrediënten recept 1

 • 1 deel bijenwas (bijvoorbeeld 1 theelepel)
 • 2 delen sheaboter (2 theelepels)
 • 2 delen kokosolie (2 theelepels)

Ingrediënten DIY lippenbalsem

Dit was het eerste recept dat ik maakte. Shea butter en kokosolie zijn mijn favoriete ingrediënten vanwege mijn ervaring met de verzachtende en vochtinbrengende eigenschappen. Maar ook omdat je ze voor zoveel andere dingen kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een DIY deodorant of DIY zonnebrandcreme.  Dit recept geeft een vrij stevige balsem die toch makkelijk uit te smeren is. Het smelt direct zodra het in contact komt met je lippen.

Ingrediënten recept 2

 • 1 deel bijenwas
 • 1 deel shea butter
 • 1 deel jojoba olie
 • 2 delen argan olie

Deze balsem is heerlijk zacht op je lippen en geeft meer glans doordat er meer plantaardige olie in zit. Ook hier zorgt de bijenwas voor stevigheid.

Je kunt de 3 delen olie in dit recept ook vervangen door andere plantaardige oliën. Hier heb je ruime keus uit pure, natuurlijke oliën.

Ingrediënten recept 3

 • 2 eetlepels shea butter
 • 1 theelepel argan olie

Dit recept kun je gebruiken als je geen bijenwas hebt of een vegan lippenbalsem wilt. Het heeft meer tijd nodig om uit te harden doordat er geen bijenwas in zit. Even in de koelkast kan natuurlijk ook.

Dit lijkt meer op een lipgloss omdat het ontzettend zacht en glimmend is en je hebt er maar heel weinig van nodig. Gebruik het liefst een potje om het in te bewaren. In een draaikokertje druipt het uit de onderkant.

Hoe je het maakt

 1. Doe alle ingrediënten in een glazen (maat)bekertje
 2. Verwarm het au bain-marie. Zorg ervoor dat er geen water in het mengsel komt
 3. Haal van de warmtebron en voeg daarna essentiële olie toe. Let op: door de bijenwas stolt het snel, dus wacht niet te lang.
 4. Schenk in een stick of potje. Gebruik je een stick, zet het mengsel dan terug in heet water. Wanneer het mengsel in de stick uitgehard is valt er namelijk een kuiltje in het midden. Vul dit aan en laat nog een keer uitharden.
 5. Volledig hard laten worden (in de koelkast) en smeren maar!

DIY lippenbalsem

Uit liefde voor je lippen..

..kies je voor eigengemaakte, puur natuurlijke lippenbalsem. Je lippen zullen je dankbaar zijn. Je kunt er natuurlijke kleurstof aan toevoegen voor een tinted lipbalm (met mica poeder of gedroogde bloemen-, fruit- of groentepoeders). Ook leuk om een extra portie te maken en die weg te geven als persoonlijk cadeautje, of maak het samen met je kids!

Gebruik jij al DIY lippenbalsem? Laat ons hieronder weten wat jouw favoriete recept is!

Liever alles in één keer bestellen?

 

Eén idee aan “Lippenbalsem DIY's Voor Zachte Lippen Om Te Zoenen

 1. avatar KettyHog zegt:

  Your forum looks very attractive and promising. I want to buy advertising space for a banner in the header in [b]this[/b]. Also, the [url=http://private.proxylist4you.network]address of our site[/url] – it will not contradict the subject? Also interested in paying for the topic stick.
  Thank! Write about your decision to me.
  Target Reach:Through various banners, and category advertising.

  ,
  gays, we are very pleased that you our proxy service.[/b]

  Our goal is to become a reliable partner for every specialist in the network whose project needs a large number of proxies.
  We offer to evaluate the advantages of our Residential Rotating Proxy network. Monthly online
  ~ 1,000,000 unique IP addresses. Proxy updates happen automatically every 5 minutes.
  Our network has proxies from over 50 countries. Support HTTP\HTTPS\Socks5. Large selection of proxy packages, both with restricted threads and without limits.
  Please note that we prohibit illegal activities and mailings on most tariffs. For e-mail newsletters there are separate proxy packages.
  We have completely disabled logs on all network equipment.

  But you can always find the optimal proxy rate with the help of the Support Team.
  We do not have public proxies, which means we do not have free proxies. Therefore, we do not provide in public access the opportunity to test the service, this is also caused by an anonymous sending of logs by checkers and an accelerated hit on various faded lists of our proxies. Multi-accounts “testers” finally put an end to this question.
  However, for users of forums where our advertising is placed, there is an opportunity to get a test. Details in the Support Team.
  Buy private proxies and get acquainted with all the tariffs you can visit on our website
  Have questions – write to Support. When contacting, please let us know how you plan to use a proxy for faster selection of the optimal offer.
  The topic was created solely for promotional purposes. All technical and other support – only in our Support Team.

  King Regards!
  Proxylist4You
  [url=http://private.proxylist4you.network] Buy fast proxies[/url]

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *