"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

Gaaf: 100% natuurlijke DIY-zonnebrand voor op wintersport!

door Aurelie Deloo op November 28, 2018

De kerstvakantie nadert en zo ook het wintersportseizoen! Veel sportievelingen bereiden zich voor op de hun reis naar de hoge bergen. Ligt er al veel sneeuw? En wordt het een beetje zonnig? Als je twee keer ja kunt antwoorden is de vakantie eigenlijk al compleet, maar zo'n heerlijk zonnetje brengt ook gevaren met zich mee!

Waarom is de zon in de besneeuwde bergen zo sterk?

Vroeger dacht ik altijd dat je in de bergen sneller verbrandt omdat je dichterbij de zon bent, gelukkig ben ik nu ouder en wijzer en weet ik dat er drie verschillende redenen zijn waarom je jezelf extra goed moet beschermen tegen de zon.

Ten eerste houdt de lucht zelf veel (gevaarlijke) zonnestralen tegen. Elke 300 meter wordt er 4 tot 5 procent UV-straling tegengehouden. En als je op 2000 meter hoogte bent is er heel wat minder lucht om die straling tegen te houden.

Daarnaast reflecteert die prachtige witte sneeuw tot wel 85% van alle straling. Dat maakt de hoeveelheid straling dus heel wat meer dan wanneer er geen sneeuw ligt.

Last but not least: je bent tijdens het wintersporten vrijwel de hele dag buiten. Je huid wordt dus uren lang aan die felle stralen blootgesteld.

 

Waarom is de zon schadelijk voor je huid?

Aan de ene kant is de zon goed voor ons lichaam, maar de UV-straling die we er gratis en voor niets bij krijgen kan diep tot onze huid dringen. Er zijn drie soorten UV-straling. Twee daarvan, UV-A en UV-B straling, kunnen gevaarlijk zijn.

UV-B rijkt slechts het bovenste laagje van de huid, maar genereren daar vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele atomen of moleculen die schade aanrichten aan gezonde cellen. Hierdoor beschadigt je huid, maar het is ook een oorzaak voor het ontstaan van bijvoorbeeld huiduitslag en huidkanker.

UV-A straling dringt een stuk dieper in de huid en kan de vezels die hier liggen flink beschadigen. Hierdoor verliest de huid elasticiteit en ontstaan op het oppervlak van de huid fijne rimpeltjes.

Hoe zonnebrand je huid beschermt

Gelukkig beschermt zonnebrand onze huid tegen deze gevaarlijke stralingen. Twee stoffen in zonnebrand, zink- of titaniumoxide, werken als een spiegel en kaatsen de stralingen terug voordat de UV-stralingen de kans krijgen om je huid binnen te dringen.

In de meeste zonnebranden zitten ook benzofenonen. Deze stof absorbeert de UV-stralen juist. Hierdoor krijgt de energie van de straling geen kans om je cellen te beschadigen. Klinkt fantastisch, maar eigenlijk is het een zeer schadelijk synthetisch ingrediënt.

Waarom je zonnebrand met benzofenonen moet vermijden

Benzofenonen, ook wel oxybenzone genoemd, worden makkelijk door de huid opgenomen waardoor het in ons lichaam terechtkomt. Oxybenzone gedraagt zich vergelijkbaar als oestrogeen en heeft daarom soms kortdurend effect op bepaalde hormonen waardoor het de hormonen verstoort. Bovendien kan deze stof jeuk en soms zelfs een allergische reactie veroorzaken. Als je kant-en-klare zonnebrand koopt moet je dus even de ingrediënten dubbelchecken. Met deze één van deze zonnebranden zit je sowieso goed.

DIY zonnebrand recept

Je kunt snel voor je vakantie even zonnebrand bestellen, maar het is een stuk beter voor je lichaam om zelf je zonnebrand te maken met natuurlijke producten. Bijna alle zonnebrandcrèmes die je vindt in de winkels bevatten chemicaliën die je hormonen behoorlijk kunnen ontregelen. Dat wil je natuurlijk niet. Bovendien is het super easy om zelf te maken.

Ingrediënten:

  • 30 gram Zoete Amandelolie
  • 40 gram Kokosolie
  • 15 gram Bijenwas
  • 15 gram Shea Butter
  • 2 eetlepels Zinkoxide
  • 1 theelepel vitamine E-olie (optioneel)
  • Enkele druppels essentiële olie (geen citrus) (optioneel)

Zo maak je het:

  • Doe alle ingrediënten, op Zinkoxide na, in een schaal au bain-marie. Roer af en toe en de ingrediënten zullen langzaam smelten.
  • Wanneer het alles gesmolten is voeg je de Zinkoxide toe. Blijf goed roeren tot dat het is afgekoeld.
  • Giet het in de pot waarin je het gaat bewaren. Een lotion pomp is niet geschikt.

Deze zonnebrandcrème gebruik je op dezelfde manier als zonnebrand die je in de winkel zou kopen. Je kunt je creatie het best bewaren in een afgesloten kast.

Citrus essentiële oliën verhogen de zongevoeligheid waardoor je sneller kunt verbranden. Deze moet je dus niet toevoegen aan je zonnebrand!

Wij hebben een heel voordelig pakketje met alle ingrediënten die je nodig hebt om deze zonnebrand te maken. Er is zelfs een vegan versie zonder Bijenwas!

Smeren, smeren en nog eens smeren!

Als jij een fanatieke (après) skiër of snowboarder bent is het belangrijk om je meerdere malen per dag even in te smeren. Zelfs als er wolken zijn, want achter de wolken schijnt het zonnetje ;)

Succes met het maken van de DIY zonnebrand en alvast heel veel plezier op wintersport! Beloof je mij even dat je iets voorzichtiger bent dan de persoon hieronder?

REAGEREN
TERUG NAAR BOVEN
Koop [Q] en betaal [E] p/s ([D]% korting)
Bespaar:diff!
Koop meer en bespaar | Ook leuk als cadeau!
Staffelkortingen