"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

Een 100% Natuurlijke DIY Foundation? Het Kan!

door Hannah van der Horst op February 20, 2018
Voor veel vrouwen hoort het bij de dagelijkse routine: foundation.
Een klein laagje geeft je al snel een frissere look, maar wat doet een dagelijkse laag foundation op lange termijn met je huid en gezondheid?
Niet veel goeds.
Althans, als je gebruikt maak van commerciële foundations.
Helaas is het overgrote deel niet optimaal voor dagelijks gebruik en kun je het beter laten staan.
Maar voordat je de moed helemaal opgeeft; er is altijd goed nieuws. Het is namelijk heel simpel om de meeste make-up te vervangen door natuurlijke en zelfgemaakte varianten. Zelfs een losse poeder foundation!
Maar wat is er dan mis met mijn gewone foundation?

Bijna 90 procent van de ingrediënten die worden gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten zijn niet getest op veiligheid voor de mens en zelfs welbekende boosdoeners staan meestal gewoon vermomd in de ingrediëntenlijst.

Inderdaad, bedrijven zijn niet eens verplicht om alle ingrediënten duidelijk te vermelden. Hier een bescheiden greep uit de veel te lange lijst schadelijke ingrediënten die voor kunnen komen in foundation of andere cosmetische producten:

 • Verzorgingsproducten en make-up bevatten meestal conserveringsmiddelen en één daarvan zijn parabenen. Parabenen kunnen hoormoonfuncties verstoren in ons lichaam, doordat het oestrogeen imiteert.
 • Minerale olie (Vaseline) is een petrochemische verontreinigende stof en gemaakt van aardolie. Het komt voor in bijvoorbeeld babyolie, lippenbalsem, bodylotion, mascara en foundation. Het sluit de huid volledig af en je huid voelt misschien glad, maar kan niet meer goed ademen, iets dat essentieel is voor een goede huidfunctie. Behalve dat het verstopte poriën veroorzaakt of verergert, vertraagt minerale olie ook de huideigen functies en normale celontwikkeling, wat resulteert in vroegtijdige veroudering en vele andere klachten.
 • Ook vaak gebruikt in make-up zijn ftalaten. Een industrieel, synthetisch product dat gebruikt wordt als 'zachtmakend middel' om ingrediënten goed smeerbaar te maken. Ftalaten kunnen ook hormoonproblemen veroorzaken. In de ingrediëntenlijst staan ze meestal niet genoemd, maar zijn ze een bestanddeel van het vaak wel genoemde ingrediënt fragrance of parfum.
 • In commerciële poeder foundations zit vaak talk. Talk absorbeert vocht en heeft een matterend effect. Als het ingeademd wordt kan het schadelijk zijn voor de longen en veroorzaakt het ademhalingsproblemen. Talk is nauw verwant aan asbest.
 • BHA (butylated hydroxyanisole) en BHT (butylated hydroxytoluene) worden ook veel gebruikt in make-up als conserveringsmiddelen en zijn in onderzoeken gelinkt aan allerlei allergische reacties. 

Natuurlijk wilde ik ook mijn make-up na deze informatie zo snel mogelijk vervangen door 100% lichaamsvriendelijke versies en helaas zijn die in winkels vaak nog lastig te vinden.

Na wat research ben ik gaan experimenteren met natuurlijke ingrediënten. Het bleek eigenlijk vrij simpel te zijn om zelf een poedertje te maken, dus dat moest ik proberen!

Aangezien ik zelf de afgelopen paar jaar al steeds minder make-up ben gaan dragen, maar het af en toe fijn vind om iets lichts en natuurlijks op m'n gezicht te hebben dat m'n poriën niet afsluit, leek dit recept voor een losse poeder ideaal. De verhouding van de ingrediënten die ik opgeef kun je het beste zelf bepalen, mengen en testen op je gezicht, aangezien huidskleur en -type natuurlijk voor iedereen varieert. Gebruik zeer fijn gemalen poeder, anders zul je de deeltjes op je huid zien zitten, of hecht het niet helemaal goed.

Ingrediënten
 • Arrowroot poeder - geeft een matte finish en is een goede basis om de kleuren in te mengen
 • Cacao poeder - vol antioxidanten en goed voor je huid, geeft een bruin tintje aan je poeder
 • Kaneelpoeder - heeft een iets lichtere bruine tint dan cacao en geeft je huid ook een boost
 • Gemberpoeder - als je huid een gele ondertoon heeft, geeft gember een goede kleur aan je poeder
 • Tarwegras poeder - tarwegras neutraliseert door de groene kleur een (te) rode huid; groen compenseert rood! Gebruik niet te veel natuurlijk, je wilt geen groene foundation.

Ingrediënten DIY foundation

Hoe je het maakt
 1. Begin met 1 eetlepel arrowroot poeder en doe dit in een glazen of stenen kommetje.
 2. Voeg, afhankelijk van je huidskleur, steeds beetjes van de andere ingrediënten toe tot je jouw ideale match hebt. Dip je vinger in het poedermengsel en wrijf uit over de rug van je hand om te zien of de kleur goed is (test het vooral in daglicht!). Blijf mengen als de kleur niet direct goed is.
 3. Als je de goede kleur gevonden hebt, doe het dan in een potje en gebruik vervolgens als ieder andere losse poeder foundation; verdeel het met een poederkwast losjes over je gezicht.

DIY foundation

Ga het liefst voor biologische ingrediënten om ook restjes van pesticiden te vermijden. Daarnaast zijn bio producten natuurlijk stukken beter voor het milieu!

Heb jij al eens een zelfgemaakte natuurlijke foundation geprobeerd? Of dit receptje getest? Wij zijn benieuwd! Laat ons hieronder weten wat jouw ervaringen zijn.

5 reacties
door Eveline op November 04, 2020

Beste ! Ik zou graag een natuurlijke foundosion willen maken voor te gebruiken! Kan jij mij er bij helpen !

Alvast bedankt voor je tips !

Mvg Eveline

door Sandra op August 26, 2020

Hoi, kan ik deze foundation gebruiken nadat ik olie op mijn huid heb gesmeerd? (Bijv. olijfolie.)

door Lisette op July 15, 2018

Excuus, ik zag het op Google. En er stond geen sunscreen bij. Maar misschien wel een idee?

door Lisette op July 15, 2018

O, en bentonietklei, kaolinklei en voor kleurmatch paprikapoeder, nootmuskaat, bietenpoeder en kurkuma vind ik ook goede ingrediënten voor de foundation.
Op Pinterest vond ik dit artikel met als titel foundation met sunscreen. Bedoel je dan nog titaniumdioxide erdoor mengen? En misschien mica voor het glansje?

door Lisette op July 15, 2018

Hoi
Ik maak al jaren mijn eigen poederfoundation op basis van maïzena. Is ook zacht en werkt prima voor mij. Toch heb ik nu ook arrowrootpoeder gekocht. Lijkt me inderdaad fijner en lijkt ook beter voor de huid, nadat ik er wat over heb gelezen.
Ik heb ooit 2,5 jaar in Afrika gezeten. Met boot, leefde in de natuur. De vrouwen smeerden voor elk wondje of huidprobleempje sheabutter en zo leerde ik meer dingen. Eenmaal in Nederland ging ik toch commerciële producten gebruiken, omdat dat nu eenmaal het makkelijkst verkrijgbaar was en ik weer zin had op me op te maken. Blij te zien dat er steeds meer natuurlijke ingrediënten makkelijker verkrijgbaar zijn, zoals bij jullie. Het is gewoon ook leuk om je eigen producten te maken vind ik. Goede nieuwsbrief!

REAGEREN
TERUG NAAR BOVEN