"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

5 redenen waarom je zelf hondenshampoo moet maken

door Aurelie Deloo op October 04, 2018

Het is weer zo ver: je lieve hond moet in bad. Jij en ik weten allebei dat het niet altijd even makkelijk is. Het gaat gepaard met luid blaffen en je badkamer lijkt na de wasbeurt wel op de wildwaterbaan van de Efteling.

Toch moet je hond zo nu en dan het bad in. Met een zelfgemaakte shampoo van natuurlijke ingrediënten krijgt je hond een superzachte vacht en komt hij niet in aanraking met onnodige synthetische stoffen.

En weet je wat? Je badkamer zal achteraf superlekker ruiken!

Natuurlijk hebben honden zelf geen flauw benul wat het verschil is tussen een commerciële of natuurlijke shampoo, maar jij kunt de verantwoordelijkheid nemen om zelf een effectieve en gezonde shampoo te maken zonder overbodige toevoegingen.

En even tussen jou en mij: deze (honden)shampoo kun je ook zelf gebruiken! ;)

De voordelen:

  • Een zachte vacht waardoor je nog lekkerder met je hond kunt knuffelen
  • Gemaakt met enkel natuurlijke producten
  • Geen onnodige toevoegingen
  • Je kunt het ook zelf gebruiken
  • Een fantastisch resultaat

Dit heb je nodig: 

Zo maak je het:

  • Doe het water en de olijfzeep in de pan. Houd er rekening mee dat het water niet mag koken en blijf af en toe roeren tot de zeep is opgelost.
  • Voeg de bijenwas en shea butter toe en verwarm de het mengsel tot ongeveer 70 graden. Geen thermometer? Blijf dan rustig roeren tot alles gesmolten is.
  • Koel de pan zachtjes terug naar 30 graden en voeg de amandelolie, glycerine, aloë vera en essentiële olie toe. Roer het tot een geheel.
  • Giet het mengsel in een schone fles en blijf deze af en toe schudden tot het volledig is afgekoeld om de ingrediënten goed gemengd te houden.

Bij het gebruiken zal je zien dat deze shampoo misschien iets minder schuimt dan een commerciële shampoo, maar hij werkt echt goed!

Leuk weetje trouwens: het schuimende effect in producten is meestal een marketingtruc zodat het lijkt dat het product goed werkt. Dit wordt vaak gedaan door middel van SLS (sodium laureth sulfate) wat een synthetisch en niet geheel ongevaarlijk ingrediënt is.

Good to know: 

In principe is het voldoende om je hond 4 keer per jaar in bad te doen (en iets vaker als in de modder rollen de grootste hobby van je viervoeter blijkt te zijn).

Natuurlijk hoef je niet elke keer shampoo te gebruiken en soms is alleen afspoelen met water al voldoende. Als je je hond wekelijks wast beschadig je namelijk het vettige laagje talg op de huid. Dat wil je niet want talg zorgt ervoor dat de huid soepel blijft, en beschermt ook nog eens tegen infecties en uitdroging!

 

Let op met de essentiële olie!

Sommige essentiële oliën zijn giftig voor honden. Onderandere kaneel, citrus, polei, pepermunt, dennen, suikerberk, tea tree, wintergroen, en ylang ylang. Deze zijn giftig zowel oraal als dermaal (via de huid). Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Gebruik dan geen EO in het recept.

Wij zijn benieuwd wat je van de (honden)shampoo vindt!


Heb je al ervaring met hondenshampoo? Laat ons vooral weten welke ingrediënten jij gebruikt in de comments hieronder!

2 reacties
door Marchand op November 01, 2020

Wat bedoel je met olijfolie zeep ? En waar kan ik dat kopen !?

door natasja op January 22, 2019

ik wil voor mijn trimsalon en eigen honden zelf shampoo, soapbars en een parfumluchtje gaan ontwikkelen.
maar wat is de houdbaarheid van de producten als je deze zelf maakt. dit kan ik helaas zelf niet echt vinden op internet. en hoe maak ik het extra ontklittend en verzorgend voor de huid en vacht.

REAGEREN
TERUG NAAR BOVEN