"Wij geloven dat gezond en duurzaam leven makkelijk hoort te zijn."
030-2271998

75% Van De Zonnebrandcrèmes Is Giftig - De Alternatieven

door Hannah van der Horst op February 20, 2018

Tip: geen tijd om te lezen, maar wél meteen aan de slag? Zie hier onze aanbieding voor het DIY zonnebrandcrème-pakket incl. recept.

De zon: onze bron van leven.

We hebben zonlicht nodig om vitamine D aan te maken, een vitamine die een cruciale rol speelt in de opbouw van onze weerstand en andere belangrijke processen in ons lichaam.
Zonlicht is dus gezond, maar heeft ook een keerzijde; te lang in de zon blijven waarbij huidverbranding ontstaat is schadelijk en leidt tot uiteenlopende problemen, van vroegtijdige huidveroudering tot huidkanker.
Gelukkig heeft de cosmetica-industrie daar iets op bedacht: zonnebrandcrèmes. De filters die daarin zitten beschermen tegen huidverbranding door het bruiningsproces te vertragen. Maar zijn deze filters wel een goede oplossing?
De laatste tijd zijn de reguliere zonnebrandproducten in opspraak omdat de ingrediënten juist datgene doen waartegen ze pretenderen te beschermen: ze zijn schadelijk voor de gezondheid en vergroten het risico op huidkanker.

 

De minder zonnige kant

De actieve ingrediënten in zonnebrandcrèmes zijn onder te verdelen in twee categorieën: minerale zonnefilters en synthetische zonnefilters.

Reguliere zonnebrandcrèmes maken meestal gebruik van een combinatie van twee synthetische filters, zoals bijvoorbeeld oxybenzone, avobenzone, octisalaat, octocryleen, homosalaat en octinoxaat. Het probleem met deze stoffen is dat uit laboratoriumstudies is gebleken dat de moleculen klein genoeg zijn om via de huid in onze bloedbaan terecht te komen, ze lichaamseigen hormonen imiteren en zo ons hormoonsysteem verstoren met alle gevolgen van dien.

Minerale filters, in de vorm van zinkoxide en titaniumdioxide, zijn daarentegen veiliger. Deze minerale zonnefilters geven alleen vaak een onaantrekkelijke witte waas op de huid, daarom hebben fabrikanten ze fijn gemaakt en tot zogeheten nanodeeltjes verwerkt, waardoor je huid niet zo wit wordt van de zonnebrandcrèmes waarin deze filters zitten.

Het probleem hiermee is dat onze huid deze minuscule nanodeeltjes weer kan opnemen. Nano zinkoxide en titaniumdioxide kunnen onder invloed van UV straling vrije radicalen vormen die omliggende huidcellen ongunstig beïnvloeden wanneer ze worden geabsorbeerd.

Zinkoxide en titaniumdioxide zijn veilig wanneer het om grotere deeltjes gaat (non-nano) en zijn vaak in natuurlijke zonnebrandcrèmes verwerkt die te vinden zijn in bijvoorbeeld natuur- en gezondheidswinkels. Zelf heb ik een tijdje deze zonnebrandcrèmes gebruikt, maar het feit blijft dat je er wat tintjes witter door lijkt als je het op hebt. Misschien niet zo'n probleem als je een wat blekere huid hebt, maar met een wat meer gebruinde huid ziet het er gewoon vreemd uit en bleef ik dus op zoek naar een natuurlijk alternatief die geen witte laag achterlaat.

Natuurlijke manieren om je te beschermen

Na wat internet research kwam ik erachter dat er behoorlijk wat natuurlijke oliën zijn die van nature een zonbeschermingsfactor hebben², mits ze van ongeraffineerde en goede (biologische) kwaliteit zijn.

Zonnebrandcrème

De meeste oliën hebben een wat lagere factor en zijn alleen geschikt voor een al gebruinde huid, maar zoals je ziet heeft frambozenpitolie wel een indrukwekkende sun proof factor³ en zou dus wellicht zelfs door mensen met een zongevoelige en blekere huid gebruikt kunnen worden.

Test frambozenpitolie wel altijd eerst goed uit voordat je de hele dag ermee de zon in gaat, ga er niet zomaar vanuit dat het een volwaardig zonnebrand product is voor jouw huid.

Verder is het natuurlijk altijd belangrijk niet te lang in de zon te blijven en je te bedekken met kleding als dat nodig is.

Het eten van genoeg vers fruit en groente helpt je huid ook om minder snel te verbranden (want: antioxidanten!).

Als je makkelijk bruint en niet snel verbrand is een natuurlijke olie misschien wel genoeg, maar voor de bleekhuiden onder ons is wat zwaarder geschut nodig.

Gelukkig is het goed te doen om zelf een natuurlijke zonnebrand te maken met zinkoxide, waarbij je zelf de SPF kunt bepalen! Gebruik altijd olie van hoge kwaliteit die ongeraffineerd en koudgeperst is.

Ingrediënten

Het is ook mogelijk om alle ingrediënten in één voordelig pakket te kopen.

Zonnebrandcrème

Instructies
 1. Om te weten welke SPF je krijgt na het mengen van de zinkoxide hou je deze percentages van het gewicht van de olie die je gebruikt aan:
  • Voor SPF 2-5: Gebruik 5% zinkoxide
  • Voor SPF 6-11: Gebruik 10% zinkoxide
  • Voor SPF 12-19: Gebruik 15% zinkoxide
  • Voor SPF >20: Gebruik 20% zinkoxide
  Dus als je bijvoorbeeld een zonnebrandcrème met SPF 6-11 wilt maken met 100 gram olie, gebruik je 10 gram zinkoxide.
 2. Smelt de kokosolie en shea butter au bain-marie, meng alle ingrediënten, giet het over en bewaar in een potje van (donker) glas.

LET OP: Non-nano zinkoxide is veilig in gebruik, maar het is een fijn poeder en kan irriterend op de luchtwegen werken bij inademing. Daarom is het verstandig een zakdoek of t-shirt voor je mond te knopen als je ermee aan de slag gaat.

Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème

Heb jij al eens geëxperimenteerd met zelfgemaakte zonnebrandcrème of heb je dit recept uitgeprobeerd? Laat het ons hieronder weten!

 

3 reacties
door Inne op August 06, 2020

Hoe lang blijft de zonnecreme houdbaar?

En de ingrediënten die gebruikt worden, hoe lang blijven deze houdbaar?

Grtjs

door Mara - Natural Heroes op May 07, 2018

Hi Natascha, het is zeker mogelijk dit recept te maken met een andere olie, zoals frambozenpitolie. Je kunt daarvoor dezelfde hoeveelheid gebruiken. Veel plezier met de bereiding!

door Natascha op May 07, 2018

Is het mogelijk om dit recept te maken met frambozenpitolie en vervangt dit dan de jojoba-olie? En blijven de hoeveelheden dan hetzelfde? Alvast bedankt!

REAGEREN
TERUG NAAR BOVEN
Koop [Q] en betaal [E] p/s ([D]% korting)
Bespaar:diff!
Koop meer en bespaar | Ook leuk als cadeau!
Staffelkortingen